Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Sms-taal

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 424 woorden
  • 15 december 2009
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
45 keer beoordeeld


Sms-taal maakt schrijvers lui!

 
Je komt er tegenwoordig haast niet meer onderuit. In elk sms’je vind je vaak woorden oftewel afkortingen als iig, wss, hoe’st, gwn, ltr, etc. Zelf gebruik de afkortingen ook en ik begrijp ook wel waarom ze gebruikt worden. Na een bepaald aantal karakters moet je betalen voor een 2e sms’je en bovendien bespaart het je tijd. Aan de andere kant ben ik sterk van overtuigd dat het slecht is voor het algemene taalgebruik en deel ik de overtuiging dat sms-taal de Nederlandse taal verslechtert!

Ten eerste is het voor sommige mensen verwarrend als je in sms-taal communiceert. Jongeren hebben het vaak zelf niet door als ze bijvoorbeeld een brief schrijven of een opstel maken voor een leraar, dat ze sms-taal gebruiken. Dit kan miscommunicatie met zich meebrengen. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn want Ik heb een opstel gelezen waarin een leerling in plaats van “echt”, meerdere malen “egt” schrijft. Ik begrijp heus wel dat de leerling hier “echt” bedoelt. Toch kan het zeker enig verwarring met zich meebrengen, vooral bij oudere mensen.

Ook is het slecht voor de ontwikkeling van de geschreven taal. Doordat mensen in sms’jes sms-taal gebruiken, leren ze zichzelf aan om het altijd zo te schrijven. Hierdoor gaat het algemene taalniveau van de jongeren omlaag, omdat elke jongeren met een sms’je wel sms-taal gebruikt. Ik betrap me er zelf regelmatig op als ik een betoog als dit, of een andere schrijfopdracht schrijf, dat ik ook regelmatig simpele dingen vergeet zoals een hoofdletter of een punt. Dat we tegenwoordig spellingscontroles en ook bijvoorbeeld een automatische hoofdletter krijgen aan het begin van een zin, draagt ook bij aan het feit dat ik me bewust moet concentreren op de standaardregels.
Sms-taal is ook slecht voor de leessnelheid van mensen. Uit een onderzoek in Australië is gebleken dat jongeren die veel sms’en minder snel kunnen lezen dan leerlingen en volwassenen die minder sms-taal gebruiken. Dat betekent dat als we een paar generaties verder komen, we steeds minder snel gaan lezen.
Ondanks dat de berichten met afkortingen sneller te typen zijn, duurt het wel twee maal langer om ze te ontcijferen.

Er wordt door deskundigen over gediscussieerd en gespeculeerd of sms-taal nou wel of niet goed is voor de taal, het maakt eigenlijk niet veel uit want de sms-taal is bijna onmogelijk te bestrijden. Ondanks deze twijfels ben ik er zeker van overtuigd dat door deze bovenstaande genoemde punten onze taal algemeen verslechterd is en maakt het ons lui wat betreft het schrijven!



REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.