Sinterklaas daadwerkelijk racistisch?

Beoordeling 6
Foto van Puck
  • Betoog door Puck
  • 4e klas havo | 622 woorden
  • 2 juli 2018
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De discussie is al lang gaande, het is op het nieuws het hele jaar door. De Sinterklaasdiscussie, is Sinterklaas nou daadwerkelijk racistisch en vertegenwoordigen de Zwarte Pieten slavernij? Iedereen heeft hier een eigen mening over. Veel mensen in Nederland vinden dat het een veel te groot drama van wordt gemaakt, het is tenslotte alleen een kinderfeest. Een andere groep mensen vindt dat het feest heel beledigend is voor hun cultuur en ze hebben er nog meer redenen voor.

De eerste en tweede kamer houden zich ook met het drama bezig. De PVV wilt zelfs een nieuwe ‘Zwarte Pieten wet’ instellen. “Het is een kinderfeest. Dit heeft niks met racisme te maken.” zegt Wilders over de hele discussie. Hij hoopt dat de meerderheid voor het de ‘Zwarte Pieten wet’ is dan kunnen we de traditie behouden. De ‘Zwarte Pieten wet’ houdt in dat als Sinterklaas gevierd wordt dat de Zwarte Pieten ook echt zwart zijn. De gemeentes moeten dit zelf regelen en de Sinterklaas liedjes zijn tradities die niet veranderd mogen worden.

De andere partijen hebben hier natuurlijk ook wat in te zeggen. CDA-kamerlid Pieter Heerma vindt dat het een volksfeest is en niet van de overheid. Ook andere kamer leden vinden dat ze het feest niet kunnen veranderen. Het is geen politiek het is een kinderfeest. De ‘Zwarte Pieten–wet’ wet werd in 2016 voorgesteld en uiteindelijk afgewezen. De partijen vonden dat ze niet aan tradities van het volk konden zitten en daardoor door meerderheid afgewezen.

Nederlands met verschillende achtergronden die in verband zitten met slavernij vinden dat dit feest racistisch is. Ze willen het laten stoppen of veranderen. Deze groep mensen ziet Sinterklaas als de baas van de slaven dus de Zwarte Pieten. Sinds deze discussie is begonnen zijn er steeds meer theorieën over waarom Sinterklaas racistisch is. Is alleen de Sint racistisch of is het hele feest beledigend voor de geschiedenis en de vrijheid van de slaven. De meesten mensen zien alleen de Pieten als racistisch omdat ze zwart zijn. Maar is dit echt alleen maar roet of is het een voorbeeld van slaven zonder dat ze het doorhadden.

Sinterclaes is de originele Sint, het is een pastoor uit Myra een paar duizend jaar na Christus. Het was een goede pastoor en heel vrijgevig, zijn daden werden na een lange tijd gevierd met een feest. Maar de religie en alles wat hij deed in zijn leven is vergeten. In 1850 is een boek geschreven over de Sint door een onderwijzer, hierin wordt er over hem verteld en wat hij deed voor kinderen. Het verhaal van de onderwijzer lijkt meer op het Sinterklaasfeest van nu. Er staat namelijk bijna niks meer van de religie in en dat was een grote reden waar het om ging bij pastoor Sinterclaes.

Het is dus al een hele lange traditie, wij vieren dit namelijk al een paar honderd jaar. Het feest wordt niet alleen in Nederland gevierd maar ook in andere Nederlandstalige landen zoals Aruba, Curaçao en België. Ook daar zijn er discussie over nadat het in Nederland aan het woord kwam. Maar in Nederland zijn toch het meeste de discussies aan de gang, het hele jaar door.

In sommige opzichten kan het Sinterklaasfeest dus racistisch zijn, het is maar wat je er zelf van vindt. Het blijft toch een kinderfeest vinden de meeste Nederlanders. En deze traditie is er al heel lang, dit zorgt ervoor dat de meeste mensen de altijd gaande discussies een beetje vervelend vinden worden. Is Sinterklaas echt racistisch en moet er wat aan gedaan worden of omdat het tradities zijn en maar een kinderfeest moet het zo blijven? Er wordt nog steeds zwaar over gediscussieerd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.