Schooluniform

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 658 woorden
  • 15 februari 2009
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
94 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Schooluniform opnieuw indienen?

Schooluniform op de agenda.
Door John Maes
En weer is er een jaren 50-accent toegevoegd aan het palmares van een kabinet Balkenende. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner pleitte tijdens het Nationaal Jeugddebat maandagavond voor een verplicht schooluniform.
Zoals je in dit krantenstukje leest, wordt er besproken of het schooluniform in Nederland verplicht moet worden of niet. Mijn stelling luidt: Moet het schooluniform verplicht worden in Nederland?
Het is toch belachelijk dat men in deze tijd in deze samenleving nog nadenkt over een schooluniform? Mijn antwoord op de stelling is dus ook: Nee! Het schooluniform mag niet verplicht worden.

In Nederland worden een hoop discussies gevormd wat betreft het schooluniform.
Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner pleitte voor een verplicht schooluniform. Volgens Paul Ellis, directeur bij een van die British schools, de Junior School Diamanthorst in Den Haag, werkt het uniform uitstekend. Op de school komen kinderen uit meer dan 80 landen. Wel betwijfelt Paul Ellis of het op Nederlandse scholen moet worden ingediend. ‘Het zit niet in de Nederlandse cultuur’ zegt zij.
Het Landelijk Aktie Komitee scholieren is het niet eens met het indienen van het schooluniform. Er wordt verwezen naar andere landen, maar die hebben een andere cultuur. Laat iedereen vooral lekker zichzelf zijn, dat is het mooie van Nederland’. ‘daar hebben we immers lang genoeg voor gevochten’. Zoals ik al eerder verteld had ben ik tegen het indienen van het schooluniform.
Allereerst denk ik dat kinderen hun identiteit zullen verliezen. Je kunt je als kind niet meer onderscheiden van de rest, je gaat op in de massa. Er wordt altijd gezegd dat kinderen trots moeten zijn op wie ze zijn en hoe ze er dus uitzien, waarom zou je er dan uit moeten zien als een ander? Daarbij moet je rekening houden voor wie je het schooluniform maakt, wil iemand die dik is bijvoorbeeld in een rokje lopen, en als het gaat om gelijkheid mag er dan een hoofddoek gedragen worden bij het schooluniform? Kinderen zullen niet lekker in hun vel zitten, dat is slecht voor de ontwikkeling van het kind en de schoolprestaties zullen achteruit gaan.
Ten tweede kost het een hoop geld. Je hebt een schooluniform voor de winter, dan ook nog een schooluniform voor de zomer. Zoals alle kleding moeten schooluniformen gewassen worden, zo spreek je van minstens twee schooluniformen per jaargetijde. Als een kind nou altijd in een schooluniform zou lopen zou het natuurlijk niet voor financiële problemen zorgen, maar buiten school willen de kinderen natuurlijk ook vrijetijdskleding.
Ten derde is de cultuur van Nederland niet bekend met schooluniformen, het is juist dat je in Nederland mag dragen wat je wilt. Als nu opeens het schooluniform wordt ingediend zal dat veel verzet van de jeugd opleveren.
Natuurlijk zijn er ook voordelen aan het indienen van het schooluniformen.
Men zegt dat er niet meer gepest en gediscrimineerd zal worden. ‘Kinderen zullen niet het verschil tussen arm en rijk weten’.
Ook zal de kans op indringers worden verkleind, het komt vaak voor dat er kinderen op een school rondlopen die daar geeneens op school zitten.

Al met al vind ik nog steeds dat het invoeren van een schooluniform in onze maatschappij geen goed idee is. Wat betreft het pesten, misschien word het pesten en discrimineren om kledij minder, maar je kunt ook op een hoop andere vlakken worden gepest. Zoals: wanneer je een beugel of een bril draagt, wanneer je puistjes hebt, wanneer je te dik of juist te dun bent en ga zo maar door. Het is ook een voordeel dat je de kans op indringers verkleint, maar je kunt dat probleem ook oplossen met schoolpassen. De tegenargumenten vind ik dus meer tellen; kinderen verliezen hun identiteit, waardoor ze niet lekker in hun vel zitten en hun schoolprestaties daardoor achteruit zal gaan. Ouders worden buiten de schoolboeken en schoolgeld op extra kosten gejaagd. Er zal een hoop ophef worden veroorzaakt, wat misschien wel leidt tot staking, rellen etc.

REACTIES

J.

J.

Goed betoog, maar een stelling is nooit een vraag. In jou geval zou het dus moeten zijn: Schooluniformen moeten niet verplicht worden.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.