VMBO'ERS GEZOCHT!

5 euro verdienen? Doe mee aan het Nationale Scholierenonderzoek. Vul de vragenlijst in over jouw toekomstplannen (ongeveer 10 min) en je krijgt 5 euro op je rekening (binnen 5 werkdagen). 

 


Naar de vragenlijst


ADVERTENTIE
Moet jij woordjes leren voor een toets? Hoe zorg je er dan voor dat je de woordjes zo snel mogelijk in je hoofd krijgt? Thom en Jara zoeken het uit in deze Schoolhacks-video. Ze geven een aantal tips en ontdekken WRTS, een gratis woordjesleerprogramma waarmee je makkelijk en snel woordjes en begrippen kan leren.

Aan de slag met WRTS
Mam, ik doe vandaag de kleren van mijn zusje aan!

Ik maak een rondje door een schoolkantine. Wat ik zie? Meisjes met mooie rokjes, jongens met gave broeken, echt leuke kleren! Maar als ik even goed kijk zie ik hier en daar veel te korte rokjes, T-shirts en truien met grove teksten, een meisje met een string aan die ongeveer vijf centimeter boven haar broek uitsteekt, en meisjes met naveltruitjes. Dat sommige scholieren er zo bijlopen vind ik echt niet kunnen. Daarom hebben sommige scholen een oplossing bedacht: het kledingvoorschrift, en op sommige scholen zelfs het schooluniform.

Schooluniform, waarom?
Zoals ik net al zei, gebeurt het tegenwoordig vaak dat jongeren te bloot gekleed gaan. Het kan voor een aantal leraarkrachten, maar ook voor leerlingen heel storend en afleidend zijn dat sommige scholieren er te bloot bijlopen. Ook kun je soms aan kleren zien hoeveel geld mensen te besteden hebben. Dat is één van de (onzinnige) redenen waarom sommige kinderen worden gepest. Daarom is op veel buitenlandse scholen, zoals in Engeland en België, het dragen van een schooluniform al jaren verplicht. Het zou de verschillen tussen arm en rijk minder duidelijk laten zien, en iedereen zou er netjes bijlopen.


Schooluniform, de nadelen.
Ik denk dat een schooluniform in Nederland niet zou gaan werken. Dit denk ik om de volgende redenen. Er zijn veel verschillende kledingstijlen. Iedereen heeft een andere smaak.
Als je een schooluniform zou gaan invoeren heb je niet meer aan wat je zelf mooi vind, en dat vind ik juist zo belangrijk. Je moet je kunnen onderscheiden van de rest, en dat kan ook door middel van kleren. Als je een schooluniform zou gaan invoeren is dit niet meer mogelijk. Je bent dan namelijk geen individu meer, maar je bent een soort massaproduct. Ik denk dat je alleen maar gerespecteerd word als je jou stijl uit door middel van je kleren. Dit is dus een groot nadeel van het invoeren van een schooluniform. Ook gaat een schooluniform erg veel geld kosten. Want je hebt niet alleen voor de winter, maar ook voor de zomer een uniform nodig. Het schooluniform moet - net als gewone kleren – gewassen worden. Dat betekend dus dat je minstens twee uniformen per seizoen nodig hebt. Ik kan me niet voorstellen dat scholieren na schooltijd nog met het uniform wil rondlopen. Je hebt dus ook nog vrijetijdskleding nodig. Dit gaat bij elkaar een heleboel kosten. Ik hoop dat de scholen het schooluniform betalen, want anders hebben de ouders die iets minder te besteden hebben, een groot probleem qua financieren van de opleiding van hun kinderen. Al met al zitten er een hoop nadelen vast aan het invoeren van een schooluniform.

Schooluniform, de voordelen.
Natuurlijk zitten er ook voordelen aan het invoeren van een schooluniform. In Nederland is er een groep mensen die een laag inkomen heeft. Dit kan door van alles komen: werkloosheid, ziektewet en noem maar op. Die groep mensen moet zichzelf voorzien in basisbehoeften, en hebben daarom vaak minder geld over om echte merkkleding te kopen. Ook zijn er veel gezinnen waar veel geld verdiend wordt. Die mensen kopen vaak duurdere kleding. Omdat er tussen die twee groepen nogal een groot verschil in kleding zit, ontstaat er soms pestgedrag. Als er een schooluniform ingevoerd zou worden, zou het pesten waarschijnlijk ophouden omdat iedereen er hetzelfde bijloopt. Ook zouden de verschillen tussen rijk en arm minder goed te zien zijn. Ten tweede zou het schooluniform een oplossing zijn voor het ‘bloot’ kleden van jongeren. Een schooluniform zorgt ervoor dat de scholieren er niet meer te bloot bijlopen, en er staan ook geen grove teksten op. Iedereen ziet er hetzelfde uit, en dat is misschien wel een voordeel.

Conclusie
Al met al zitten er een hoop voordelen aan het invoeren van een schooluniform vast. Toch vind ik dat die niet opwegen tegen de nadelen. Ik denk dan ook dat het niet verstandig is om een schooluniform in te voeren. Zelf zou ik eerder denken aan een kledingvoorschrift: een paar duidelijke regels over wat je wel en niet mag dragen als je op school bent. Dit helpt volgens mij net zo goed tegen het dragen van te blote truitjes en T-shirts met grove teksten, en je kunt je eigen kledingstijl behouden. Dus wat mij betreft: Geen schooluniform, wel een kledingvoorschrift!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Thomas

Thomas

Is gewoon f*cing k*t om school uniform in te voeren ze Zijn zo saai

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Goed idee

Goed idee

goed gezegd! alleen kledingvoorschriften zijn ook niet alles. want daar houd lang niet iedereen zich aan bij ons op school heb je dat ook maar iedereen heeft er lak aan. helaas... ik vind dat er wel schooluniformen moeten komen en buiten school kan je dragen wat je zelf wilt.

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

T.

T.

het is niet verplicht in belgie

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

he hoiik vind dit hel mooi doeiiiiii

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Y.

Y.

nee doe maar niet

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Ik vind dat er schooluniformen moeten komen want je kan je andere kleding heus wel aan doen na school dan is het toch een verrassing als je leukke kleding aan hebt dus ik zie niet dat dat het probleem is ,, en door schooluniformen word er ook minder gepest want ik word er zelf door gepest en bespaart geld.

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

P.

P.

Ik vind persoonlijk dat er een kledingvoorschrift moet komen, maar dan moet iedereen zich er wel aan houden.Ik vind een schooluniform geen slecht idee, maar het zou zonde zijn van mijn leukste shirts en broeken, die kan ik dan minder vaak aan. Het kost wel weer minder geld, zo'n uniform. Zo valt er kei-veel over te zeggen.

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

haha schooluniform

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

H.

H.

Lijkt me niks, zo'n uniform. :D

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

YEAAH heel goeed !

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

F.

F.

schooluniformen zij fucking leip ik bedoel laat mensen gewoon zij wie ze zijn.

9 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast