Een sigaretje hoort erbij!
Per 1 juli 2008 mag er in alle horecagelegenheden niet meer worden gerookt. Dus geen sigaretje meer in de kroeg, discotheek of sportkantine. Dit gaat echter niet zomaar, niet-rokers zijn het hier natuurlijk niet mee eens en kroegenbazen vrezen voor omzetverlies. Dus wie krijgt er nu uiteindelijk zijn zin? De regering, de horeca, rokers of niet-rokers?
Natuurlijk weet iedereen dat roken slecht is voor je gezondheid, je hebt meer kans om longkanker te krijgen en je krijgt sneller hartkwalen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sterven er ieder jaar honderden mensen aan longkanker en hartkwalen door het zogenaamde ‘meeroken’, ook wel passief roken genoemd. Dit is een van de grootste redenen dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een rookverbod in alle openbare ruimtes wil. Op 8 juni 2007 heeft minister Klink besloten dat er vanaf 1 juli 2008 nergens meer gerookt mag worden.
Volgens de Koninklijke Horeca Nederland is het ook een goed plan om het sigaretje te verbieden. Zij willen zelfs zover gaan om zowel de horecaondernemer, als de roker een boete te geven als er toch wordt gerookt.


Uit een onderzoek blijkt zelfs dat restaurants zelfs positief tegenover een rookverbod staan. 15% van de ondervraagde restaurants verwacht namelijk door het verbod een hogere omzet te krijgen.
Uit een ander onderzoek is gebleken dat er opvallend veel mensen voor een rookverbod zijn. 33% van de mensen zegt vaker naar restaurants te zullen gaan en maar 9% zal hier minder gebruik van maken. Van alle ondervraagden is bijna 70% voor een rookverbod in de horeca.
Je zou eigenlijk denken dat er hele uiteenlopende meningen over dit onderwerp zijn. Maar het blijkt dat maar een klein deel tegen een verbod is en dat de meeste mensen, zowel horecabezoekers als de regering als de horeca zelf, voor een rookverbod is. De enigen die er misschien slechter van gaan worden, zijn de rokers zelf. Maar die kunnen er, voor hun eigen gezondheid, best eentje minder opsteken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.