Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Rookverbod in de horeca

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 712 woorden
  • 29 mei 2006
  • 68 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 68 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Rookverbod in de Horeca.

In Nederland rookt ongeveer 33% van de bevolking. De overheid is al jaren bezig om dit hoge percentage terug te dringen. Iedereen kent de massa-campagne: Nederland stopt met roken. Natuurlijk helpt dit soort acties het percentage naar beneden te krijgen, maar het aantal rokers in Nederland is nog steeds erg groot. Een andere manier om roken te ontmoedigen is wetten in te voeren die roken verbieden of bemoeilijken. Er is al een tijdje sprake van een algeheel rookverbod in de horeca. Omdat Koninklijke Horeca zelf met een plan is gekomen, is de horeca tot in ieder geval 2009 een uitzondering op de wet roken in openbare gebouwen. Het plan van koninklijke horeca heet Gewoon Gastvrij en is een plan die wil tegemoetkomen in de wensen van iedereen, zowel rokers als niet-rokers. Het rookverbod voor de horeca blijft echter wel een groot discussiepunt.

Ten eerste wil ik het hebben over de vele ziektes of aandoeningen die roken kan veroorzaken. Het is natuurlijk algemeen bekend dat roken slecht voor je is. Je levensduur wordt erg verkort, en je hebt meer kans op longkanker, hart of vaatziekten. Niet alleen roken is gevaarlijk. Meeroken (passief roken) net zo goed. Ook dit veroorzaakt longkanker en ernstige aandoeningen als bijvoorbeeld stress. Rokers mogen al bijna nergens meer roken en in mijn ogen is dat redelijk logisch. Wat er echter wel gebeurt is dat een rookverbod op de werkvloer zorgt voor problemen als tweedeling van het personeel. Rokers zoeken hun heil in bedompte rokersruimten, of nog erger, de winterse vrieskou. Natuurlijk hebben niet-rokers er zo bijna tot geen last meer van. Roken is een eigen keuze en daarvan moet je de gevolgen inzien.


Iedereen weet dat roken verslavend is. Sigaretten bevatten onder andere nicotine en teer. Nicotine is de stof die ervoor zorgt dat je op een gegeven moment niet meer zonder sigaretten kan. Ook in andere producten zitten verslavende stoffen, zoals cafeïne in koffie en cola. Als er een algeheel rookverbod voor de horeca komt, wat zal er dan gebeuren met de vaste (en vaak stevig rokende) klanten? Die blijven weg. Met als gevolg dat de kleinere kroegen en cafés het niet meer kunnen bolwerken en hun deuren moeten sluiten. Een rookverbod zal er dan ook voor zorgen dat er in Nederland ruim 50.000 banen verloren gaan.

De campagnes en wetten van de afgelopen jaren hebben er al voor gezorgd dat veel mensen gestopt zijn met roken en dat roken op veel plekken verboden is. Ik vind dat niet-rokers hiermee al behoorlijk goed af zijn. Het ontmoedigen van roken vind ik echter wel erg ver gaan. Zo is de accijns op een pakje sigaretten in de afgelopen 3 jaar al met ruim een euro omhoog gegaan. Toen ik begon met roken was het duurste pakje 3 euro, dat is nu al 4. De overheid is aan het praten om de accijnzen weer te verhogen. Ik zelf zou op zich wel willen stoppen, maar mijn ouders roken bijvoorbeeld al ruim 30 jaar en vinden het de moeite niet waard. Ik vind het raar dat je zulke mensen op deze manier dus bijna verplicht om te stoppen, omdat je baas over eigen lijf blijft, maar op deze manier kan het bijna niet meer uit.

Ook ben ik van mening dat roken lang niet het grootste probleem in Nederland is. Want wat te denken van het grootschalige alcoholmisbruik onder de jongeren? Naar mijn mening wordt het roken overschat en het alcoholmisbruik ernstig onderschat. Zo is iedereen zich ervan bewust dat roken slecht voor je is, maar met drank is dat veel minder. Toch wordt er niet gepraat over een alcoholverbod. Dat vind ik raar, en ik weet dat een grootschalig alcoholverbod moeilijk te realiseren is, maar dat is met een rookverbod ook zo. Want wat is een kroeg zonder drank & sigaretten?

Ik ben overigens niet hélemaal tegen een rookverbod. Ik vind het alleen behoorlijk naïef om te denken dat zoiets te realiseren is. Als er gewerkt zou worden met bijvoorbeeld rookzones denk ik wel dat het kan, maar wat je niet moet vergeten is dat het niet eerlijk is om alleen naar een bepaalde groep mensen te luisteren. Ik vind dat ook rokers tegemoet gekomen moeten worden. éen oplossing, waar iedereen wat mee kan. Dat is waar ik 100% voor ben.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.