Roken moet verboden worden;

Inleiding:

In Nederland sterven jaarlijks rond de 25 duizend mensen aan het gevolg vanroken. Van de 2 jongeren die gaat roken sterft er 1 vroegtijdig door het roken. Roken is vooral erg slecht voor je gezondheid en kost de regering jaarlijks vele miljoenen euro’s ,ondanks al de accijnzen die er op tabak en sigaretten zitten kan die niet opwegen tegen de ziektekosten,begrafenissen en het onderzoek tegen longkanker en andere kankersoorten.
Daarom ben ik voor dat Roken verboden moet worden.
Vragen wie er allemaal rookt?
Jullie moeten nu goed opletten want dit gaat allemaal over jullie toekomst.

Middenstuk:

Zoals jullie allemaal weten is roken is slecht voor de gezondheid, het kan vele ziektes en andere aandoeningen veroorzaken. Van de rokers die dood gaan sterft 80% aan het gevolg van longkanker. Ook zijn hart en vaatziekten een hoofdoorzaak van het sterven onder rokers.
In de meeste extreme gevallen kan zelf de tong van de roker uitvallen. De longen van de roker worden ook ernstig aangetast door de rook en het teer wat in de longen achterblijft.
voorbeeld rokers longen:
http://www.google.nl/images?q=rokerslongen&hl=nl&biw=1276&bih=657&gbv=2&tbs=isch:1&tbas=0&source=lnt&sa=X&ei=kWl2TdHeBMbXsgaflL2KBQ&ved=0CAYQpwUoAA
Zoals je kan zien zijn de longen heel erg zwart en ongezond. In de longen zit normaal een slijmlaagje die beschermt tegen schadelijke stoffen en ziektes. Als er word gerookt blijft het teer achter in het slijm en je lichaam probeert vervolgens de teer af te voeren. Door het overmatige roken en het vele koolmonoxide dat in je longen terecht komt gaan de slijmvlies cellen ontsteken. Hierdoor word het DNA in de cel aangetast en dan gaat hij ongecontroleerd zichzelf delen. Hierdoor ontstaat een kankergezwel die met alleen nog maar met veel moeite verwijderd kan worden.
Heel vaak word je ook door vrienden of klasgenoten aangespoord om te gaan roken mensen die hier erg kwetsbaar voor zijn gaan dan een keertje roken en raken dan op den duur verslaafd. In je jeugd kun je makkelijker overgehaald worden om met andere mee te gaan doen als je niet rookt hoor je niet meer bij je vrienden of gaan ze niet meer met je om dit is ook een reden om dan te beginnen met roken omdat je niet wil achterblijven.
Als je eenmaal aan het roken begint merk je pas hoe moeilijk het is om er dan mee te stoppen, je lichaam snakt naar nicotine en je doet alles voor een sigaret. Veel mensen willen wel stoppen met roken maar hebben de discipline niet om het vol te houden. Je kan het meestal wel een paar dagen vol houden maar daarna kun je de verleiding niet meer weerstaan en dan begin je weer. Ook je vrienden spelen hierbij een grote rol.
Zij kunnen je helpen maar zij kunnen ook vrolijk door roken en je aanmoedigen om weer te gaan beginnen.
Je zult wel denken als roken illegaal word dat er dan een hele grote omloop komt in sigaretten op de zwarte markt. Maar de velen mensen die dan stoppen met roken scheelt de regering jaarlijks vele miljoenen en die kunnen ze dan weer tegen de handel in sigaretten gebruiken. Ook is het zo als roken illegaal word dan zullen er geen mensen meer gaan beginnen en dat scheelt dan heel veel kosten over de tijd. De mensen die een tabakswinkel hebben zullen dan wel hun winkel moeten sluiten en iets anders beginnen of ze gaan werken bij de anti-rook politie die er dan komt zo kan de overheid toch nog banen creeren voor dat soort mensen.
Dit is wat er voor een land als nederland zou gebeuren maar de tabak word ook ergens verbouwd. Dit gebeurd meestal in derde wereld landen. In dit soort landen is meestal erg weinig eten en de mensen leven in armoede. Als roken verboden zou worden zouden al deze tabaksboeren geen tabak meer hoeven te verbouwen maar zouden ze eten kunnen verbouwen wat de wereld voedselproductie weer omhoog brengt en het makkelijker maakt voor mensen om dan genoeg eten voor zichzelf te kopen. Dus roken heeft nadelige gevolgen op nationale schaal maar dus ook op mondiale schaal.

Slot:
Roken is kankerverwekkend,roken is ongezond,roken stinkt,roken is duur,roken is slecht voor de mensen om je heen,roken verminderd het smaak vermogen,roken verkort je leven,rokers sterven jonger,roken is verslavend,roken verouderd de huid,roken kan ook leiden tot een langzame pijnlijke dood. Dit zijn enkele voorbeelden wat er met je gebeurd als je rookt, denk hier dan ook aan als je de volgende keer een sigaret opsteekt. Er zit geen enkel voordeel aan roken en het kost de maatschappij veel geld. En iedereen zou beter af zijn als roken gewoon word verboden. de kosten voor de gezondheidszorg gaan achteruit, de kosten voor jezelf, je voelt je beter, je schaad andere mensen niet meer en je verbeterd de wereld ermee. Kortom aan roken zit geen enkel voordeel en als het verboden zou worden word iedereen er beter van. En daarom ben ik voor het verbod van roken.
zijn er nog vragen of opmerkingen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J. Achterberg

J. Achterberg

wat een belachgelijkt stukje dat hier boven waarom volgens mijn betaald iemand die rook heel heel veel geld aan de gezondheids zorg mee als roken echt verboden dan komt de overheid vlink in de problemen een pak sigarretten kost kant en klaar 1,10 tot 1,30 dan gaat er nog -+ 0,50 tot 0,60 naar de groot handel die daar ook nog een deel af moet staan dus zeg maar 2,00 de rest 5,20 tot 8,00 gaat naar de belastingen en als je weet 30% t/m 35 % gewoon eerlijk roken dus dat zijn een heleboel euro die de staat dan mist lopen roken laat de mensen toch eens met rust
want een groot deel van nederlandse bevolking hebben veel profeit voor al de groenen mensen die het hard stoppen met rokenen zo kan ik nog veel meer profijten opnoemen maar dan gaat het wel veel tever

1 jaar geleden

Antwoorden

Mr. Gelijk

Mr. Gelijk

Leer eerst maar eens Nederlands schrijven. Geen punt, komma of welke interpunctie dan ook. Spelfouten, etc. Ik snap dat jij op deze site zit...

1 jaar geleden

gast

gast

L.

L.

dit is zo goed geschreven, ik heb het helemaal overgeschreven en gebruikt voor mijn nederlands betoog

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

B.

B.

Ik vind dit echt een goede site

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast