Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Roken

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 535 woorden
  • 1 april 2004
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6
76 keer beoordeeld

Veel jongeren roken omdat ze het stoer vinden en er bij willen horen. Roken is gevaarlijker dan het lijkt. Het wordt heel snel een verslaving. Mensen, en vooral jongeren, staan niet goed genoeg stil bij de gevolgen van roken. Naar schatting sterven er elke dag ruim 60 mensen als gevolg van het roken. Roken is erg slecht voor de gezondheid. Het vergroot de kans op het krijgen van longkanker en hart- en vaatziekten. Bij mensen die op een jonge leeftijd al beginnen met roken, is de kans extra groot. Zes van de tien kinderen die beginnen met roken, komen er nooit meer vanaf. Daarnaast is roken slecht voor de gezondheid. Roken is in Nederland nog steeds doodsoorzaak nummer één. De overheid heeft allerlei regels opgesteld die het roken op bijv. de werkplek verbiedt. Dat zijn goede zaken. Andere mensen hebben namelijk recht op een rookvrije ruimte. Mijn stelling luidt: Ik vind dat er in Nederland een algeheel rookverbod moet worden ingesteld.
Vaste vragen: 1) Wat houdt een algeheel rookverbod in? Als er een algeheel rookverbod is, mag er nergens meer gerookt worden en er mag nergens nog tabak verkocht worden. 2) Waarom moet er een algeheel rookverbod komen? Roken is erg slecht voor de gezondheid. Er sterven jaarlijks vele mensen als gevolg van roken. Ook sterven er jaarlijks enkel duizenden meerokers. Mensen die niet roken hebben recht op een rookvrije omgeving. 3) Wat zijn de voordelen? Minder kans op ziekten en aandoeningen. Meerokers rookvrije omgeving
Minder ziekteverzuim
4) Wat is het doel van een algeheel rookverbod? Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen niet meer roken en dat niet-rokers een rookvrije omgeving hebben. Mijn eerste argument voor de stelling is dat rokers andere mensen er mee lastig kunnen vallen. Anderen kunnen er ook lichamelijk schade aan over houden. Uit onderzoek is gebleken dat alleen al aan hart- en vaatziekten jaarlijks enkele duizenden meerokers komen te overlijden. Daarnaast veroorzaakt passief roken ieder jaar vele tienduizenden gevallen van meer of minder ernstige luchtwegaandoeningen bij kinderen. Mijn tweede argument voor de stelling is dat roken de gezondheid schaadt. Als er een algeheel rookverbod komt, daalt het aantal mensen die bijv. hart- en vaatziekten en longkanker krijgen. Ook vergroot roken de kans op luchtwegontstekingen, oorontstekingen, astma of ademhalingsproblemen. Ook bestaat er een verband met suikerziekte. Mijn derde argument is dat een algeheel rookverbod leidt tot minder ziekteverzuim. De kosten aan ziekteverzuim m.b.t. roken: ruim 850 miljoen euro per jaar. Rokers verzuimen gemiddeld vijf dagen meer dan niet-rokers. Een roker kost het bedrijf twee- tot vierduizend gulden meer per jaar aan ziektekosten. Conclusie: Ik vind dus dat er in Nederland een algeheel rookverbod moet komen. Roken brengt allerlei gevolgen met zich mee. Mensen staan niet stil bij de gevolgen van roken. Bij mensen die op jonge leeftijd al beginnen met roken, is de kans op hart- en vaatziekten groter. Door een algeheel rookverbod in Nederland in te voeren worden vele ziekten en andere aandoeningen voorkomen. Mensen die niet roken hebben immers recht op een rookvrije omgeving. Er sterven jaarlijks ook enkele duizenden meerokers. Rokers hebben vaker te maken met ziekteverzuim. Door een algeheel rookverbod daalt dat. Een algeheel rookverbod heeft dus veel voordelen. Zeg nu zelf, uiteindelijk heeft iedereen er profijt van!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.