Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Pro-ana websites moeten niet verboden worden.

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 723 woorden
  • 24 november 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Betoog:

Pro-ana websites moeten niet verboden worden.

Schrijfplan

Ideeen voor mijn schrijfplan:

Titel: Pro-ana websites moeten niet verboden worden.

Inleiding: Uitleg over ‘pro-ana’, actualiteit uitleggen.

Middenstuk:

  • Stukje normale tekst (verdere introductie)
  • Argument 1 (Steun) + bron
  • Tegenargument (Verergering)
  • Argument 2 (Andere manieren) + bron
  • Tegenargument (Meerdere dingen verbieden)

Slot: conclusie en samenvatting.

Dit is mijn officiële schrijfplan:

Alinea

Functie

Inhoud (kort)

Alineaverband (manier en signaalwoorden)

1

Inleiden

Uitleg over  wat pro-ana is, het verband met recente gebeurtenissen.

 

2

Een stelling geven

Ik ben het niet eens met een verbod

Herhaling, pro-ana en politiek worden opnieuw genoemd.

3

Beargumenteren

Ze bieden steun, en bezoekers  worden gewaarschuwd.

Signaalwoord: omdat

4

Weerleggen

Doorsturen naar stichtingen die helpen

Overgangszin met verwijswoord: deze

5

Beargumenteren

Er zijn meer manieren om aan tips te komen

Signaalwoord: nog (opsomming)

6

Weerleggen

Verbieden is onmogelijk

Overgangszin met verwijswoord: zo’n

7

Conclusie geven

Samenvatting van de tekst

Herhaling, pro-ana websites wordt herhaald

 

Bronvermelding:

 http://www.volkskrant.nl/binnenland/moeten-pro-anorexia-sites-worden-verboden~a3944073/

www.humanconcern.nl

www.proud2bme.nl

Pro-ana websites moeten niet verboden worden.

Pro-ana (wat staat voor pro-anorexia) is een stroming van mensen die op een ongezonde manier af proberen te vallen. Vaak leidt het aansluiten tot deze stroming tot anorexia. Er bestaan ook pro-ana websites, waar tips en foto’s opstaan om je te helpen met het behalen van je streefgewicht. Afgelopen paar jaar is in de politiek het verbieden van deze websites een aantal keer tot sprake gekomen. Moeten deze websites verboden worden? Of bieden ze juist steun voor deze mensen?

De pro-ana websites bestaan al vele jaren, maar laatste tijd is sommige politici deze gevaarlijke stroming opgevallen, en de vraag is nu of er iets aan gedaan moet worden. Ik vind van niet.

Dit omdat deze websites  volledig in het teken staan van afvallen, maar er ook overal waarschuwingen staan. Als iemand op zo’n website beland, heeft diegene er dus zelf voor gekozen, en weet diegene, dankzij de vele waarschuwingen, dat het niet goed is voor zijn/haar gezondheid. De websites zijn bedoeld om steun te bieden aan mensen die al een lichte vorm van anorexia hebben ontwikkeld, en laat deze mensen voelen dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn ook chatboxen op deze sites aanwezig, waardoor mensen tegen elkaar kunnen praten over hoe ze zich voelen, en hoe ze de dag zijn doorgekomen. ‘Wij zijn absoluut niet voor een verbod', zegt Ravian Veenstra, klinisch psycholoog en hoofd behandelaar van Human Concern. 'Wij zien deze sites als een forum waar mensen met een eetstoornis verbinding met elkaar zoeken. Wanneer je dat gaat verbieden zullen ze dat ergens anders zoeken.’

Veel mensen tégen deze pro-ana websites geven als argument dat de websites de situatie alleen maar verergeren. Uiteraard hebben deze mensen een punt, maar de bezoekers van deze websites zijn ook vaak afgeschrikt door de inhoud van de website. Sommige van de bezoekers zien de vele waarschuwingen, en de gevaarlijke tips en gaan vervolgens naar de website van bijvoorbeeld ‘Humanconcern’. Op deze manier vinden ze de hulp die ze nodig hebben via de website. Veenstra: 'In 2014 had onze website 200 duizend bezoekers. Een kleine 70 duizend daarvan kwamen via een doorlink van een pro-ana website. Op die manier kun je ze veel beter helpen dan door het te verbieden.'

Nog een reden waarom het geen zin heeft om de websites te verbieden is dat er nog zat andere manieren voor pro-ana volgelingen zijn om tips en ‘thinspiration’ te verspreiden. Voorbeelden hiervan zijn Twitter, Instagram, Youtube en vele andere sociale mediaplatformen.

Sommige tegenstanders van pro-ana websites vinden dat er in zo’n geval via hashtags gecontroleerd kan worden. Zo kunnen administrators zoeken op bijvoorbeeld ‘#Thinspo’ of ‘#Thighgap’, en de gevonden berichten dan verwijderen. Dit is echter een gigantische klus, en wanneer mensen stoppen met zulke hashtags te gebruiken, zullen er vroeg of laat vanzelf codewoorden opduiken. Oftewel; het is praktisch onmogelijk om dit allemaal bij te houden.

Ik vind dat pro-ana websites niet verboden moeten worden, omdat ze steun bieden aan slachtoffers van eetstoornissen en hun ook helpen in te zien dat ze ongezond bezig zijn d.m.v. waarschuwingen. Ook heeft het niet erg veel zin, omdat er vele andere manieren zijn om tips en foto’s te verspreiden.

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.