Plastische Chirurgie

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 972 woorden
  • 22 januari 2011
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
9 keer beoordeeld

Betoog nederlands: plastische chirurgie

Definitie:

Chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met operatieve ingrepen. Plastisch betekend ook wel vormgeving, dus het heeft niet meteen iets te maken met plastic wat veel mensen wel denken. Dus als je dat samenvoegt met de definitie van chirurgie is het in feite het vormgeven (van je eigen lichaam) met behulp van een operatie.

Plastische chirurgie is het specialisme dat zich bezighoudt met alle soorten afwijkingen, bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, of afwijkingen die zijn opgelopen na een ongeluk of operatie, dit heet dan reconstructieve chirurgie, dit heeft als doel het herstellen van iemand na dus een ongeluk, operatie of gewoon een aangeboren afwijking. Dan heb je ook nog cosmetische chirurgie deze hebben als enige doel het verfraaiien van iemand, er is dus medisch gezien niks mis met het lichaam van diegene, het is niet noodzakelijk dat er iets aan het lichaam van deze persoon verandert wordt.

Argument 1:

je hebt een betere kans op baan.


Tegenwoordig zijn er steeds meer redenen te noemen om iemand niet aan te nemen als deze naar een baan solliciteert. Zo wordt er ook gelet op het uiterlijk, is de persoon goed gekleed, bij vrouwen of de make-up goed zit. Maar bij sommige beroepen is het ook belangrijk dat je uiterlijk en daarmee je lichaam er goed uit ziet. Denk aan modellenwerk, acteurswerk maar ook aan verkoperswerk. Je wilt als baas toch zeker niet iemand in een winkel hebben staan die klanten kan afschrikken, door wat voor afwijking dan ook. Er wordt wel degelijk gelet op het uiterlijk en het hebben van een goed uiterlijk wordt dus steeds belangrijker. Het hoort bij de cultuur waarin we nu leven. Mensen vertrouwen iemand nou eenmaal sneller als diegene er qua uiterlijk netjes verzorgd uitziet.

Argument 2:

In sommige gevallen heb je geen andere keus

na een ernstig verkeersongeval, brand of operatie blijven soms lelijke brandwonden of littekens achter, of gewoon een aangeboren afwijking zoals een hazenlip of gespleten gehemelte. Bij deze afwijkingen wordt de spraak belemmerd. Of een vrouw met een nogal erg grote boezem kan last krijgen van rugklachten dus in deze gevallen is het zeker noodzakelijk dat er iets aan gedaan wordt. Reconstructieve chirurgie is dan de oplossing. Ik kan me voorstellen dat mensen om zo’n reden plastische chirurgie laten doen, want niemand voelt zich lekker in zijn vel als hij of zij op straat loopt en iedereen kijkt je aan door dat litteken of die brandwond op je gezicht. Bij reconstructieve chirurgie verander je dus niks aan je lichaam maar bij chirurgie na een ongeluk of operatie laat je je lichaam alleen maar herstellen naar hoe het eerst was..

Argument 3:


Je wordt er zeflverzekerder of misschien zelf gelukkig van

Er zijn een heleboel mensen die heel erg onzeker zijn over hun lichaam. Onzekerheid kan een mens heel erg in de weg staan, je kunt over vanalles onzeker zijn dus ook over je eigen lichaam, ik denk dat iedereen dit wel eens is en dan is het niet meteen noodzakelijk om er iets aan te laten doen door middel van plastische chirurgie, maar er zijn ook mensen die hier elke dag mee bezig zijn en gewoon ongelukkig worden van zichzelf, dit kan hele erge dingen tot gevolg hebben, in het ergste geval zelfs zelfmoord. Uiteindelijk ben jij toch degene die met jezelf moet leven dus waarom zou je er dan tegen zijn dat iemand een borstvergroting laat doen, of zijn of haar neus laat veranderen, als diegene er toch zelfverzekerder en misschien zelfs gelukkiger van wordt. Mensen willen bijna altijd dingen veranderen die ze niet mooi vinden, denk aan een persoon die zichzelf te dik vind en wilt afvallen door te lijnen, of iemand die zijn of haar haar laat verven omdat hij of zij de kleur niet mooi vindt, daar wordt allemaal geen probleem van gemaakt. Er is helemaal niks mis met wat ijdelheid, mensen kopen toch ook dure make-up of een dure auto uit ijdelheid, als je je er zekerder door gaat voelen zie ik niet in wat er verkeerd aan is.

Tegenargument + weerlegging:

Plastische chirurgie is erg kostbaar.

De rijkere medemens zal dus eerder een ingreep kunnen laten doen als de wat minder verdienende mensen. Is dit oneerlijk? Natuurlijk! Maar het is toch altijd zo dat rijkere mensen eerder en meer dingen kunnen kopen dan armere mensen? Om hiervoor nou puur op de plastische chirurgie af te gaan geven vind ik hypocriet. Als iemand zich ongelukkig voelt in zijn lichaam en dit graag wil veranderen en de prijs er niet toe doet, dan gaat die persoon toch lekker zijn gang. Er zijn ook mensen die leningen afsluiten om plastisch-chirurgische ingrepen te laten doen. Hierbij ligt de controle volgens mij bij de bank, of de eventuele andere instelling die de lening verstrekt. Deze moet kijken of de klant geschikt is om de lening af te betalen, en de klant goed adviseren. Mensen dragen zelf de verantwoordelijkheid over hun geld, en moeten zien dat ze er verstandig mee om gaan. Doen of kunnen ze dit niet, dan is dat hun eigen probleem.

Slot:


Plastisch chirurgie moet een eigen keuze zijn en moet door iedereen geaccepteerd worden omdat je ten eerste over je eigen lichaam beslist. Natuurlijk zijn er meer en minder spoedeisende gevallen, maar dat maakt het belang van de wens van de patiënt niet minder. Mensen kunnen door plastische chirurgie zelfverzekerder door het leven gaan, en ze krijgen sneller een baan.


Plastische chirurgie is niet goedkoop dus ze moeten echter wel goed begeleid worden door banken, maar uiteindelijk blijven ze wel zelf verantwoordelijk voor de keuzes die ze maken.

Als je nog eens naar mensen om je heen kijkt en ziet dat plastisch chirurgie hun veel goeds doet, vind ik dat je het iedereen moet gunnen om zijn wens naar een mooier lichaam te laten vervullen en zo ook het zelfvertrouwen te vergroten.

REACTIES

D.

D.

jeej het staat erop =D
ik had er trouwens een 8 voor gekregen. dat kon ik nog niet zeggen omdat ik het gepost had voor mijn betoog.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.