Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Plastische chirurgie

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 821 woorden
  • 25 april 2005
  • 66 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
66 keer beoordeeld

Plastische chirurgie of puur natuur? Een facelift, volgespoten lippen, een liposuctiebehandeling, van cup A naar cup C, het lijkt tegenwoordig heel gewoon. Tienduizenden mensen, jong en oud, mannen en vrouwen uit verschillende klassen zetten deze trend voort. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen, ze zijn ontevreden met hun uiterlijk. Wie heeft er van jullie uit de klas wel eens een plastische chirurgische ingreep gehad? En wie zou graag een plastische chirurgische ingreep aan zichzelf willen doen? En welke ingreep? Je kent het wel, de 'perfecte' filmster zoals Cameron Diaz of popster Jennifer Lopez, Britney Spears en Brad Pitt. Zo wil jij er, net als duizenden anderen ook wel uit zien. Hun perfecte uiterlijk en succesverhalen zijn het die je laten nadenken over jezelf en met name over je uiterlijk. Je gaat je druk maken om een moedervlek, een wat scheve neus of om dat beetje vet. Vaak gaan er vele schoonheidsmiddeltjes aan vooraf waaraan je meestal al honderden of zelfs duizenden euro’s hebt uitgegeven. Cosmetische chirurgie, een vorm van plastische chirurgie die tot doel heeft het uiterlijk te verbeteren alleen omdat je er niet tevreden over bent, is de oplossing om je schoonheidsfoutjes weg te werken. Het is een drastische, dure verandering, maar krijgt er dan ook heel wat voor terug. Mensen hebben voor dat ze een cosmetische ingreep ondergaan hoge verwachtingen van het resultaat. Ze zien zichzelf al voor zich, slank en mooi. Maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een operatie lukt en dat je beter uitziet. De gevolgen die een ingreep met zich mee brengt, zeker als het mis gaat, zijn niet gering voornamelijk omdat de gevolgen niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Een andere bijkomstigheid is dat er op korte en op lange termijn veel gevolgen en risico’s verbonden zijn aan een ingreep. Korsten van afgestorven huidcellen, blauwe plekken, zwellingen, een opgeblazen en een branderig gevoel zijn niets vergeleken bij de herstelperiodes na een opname op de intensive care. Maar er is meer, infecties die optreden en zorgen voor complicaties, lelijke littekens, zenuwbeschadigingen, nabloedingen en open wonden. Het wordt er in dit soort gevallen niet beter op
Dit zijn alleen de gevolgen op korte termijn, maar ook op lange termijn moet men oppassen. Mensen vergeten vaak dat als ze bijvoorbeeld kiezen voor siliconenimplantaten dat deze om de vijftien jaar moeten worden vervangen en dat dat weer een operatie zal betekenen die zeker niet geheel zonder risico's zal zijn. Daarbij loop je dagelijks het gevaar dat de implantaten kapot kunnen gaan. Ook bij een facelift tikt na de operatie de klok gewoon door en komen er toch nog rimpeltjes die je niet kunt vermijden, dat betekent een nieuwe facelift met de nodige risico's. Eens zul je moeten accepteren dat je ouder wordt en ouderdom komt met een paar gebreken. Maar als dit bij een paar rimpeltjes blijft heb je niets te klagen! Vaak is cosmetische chirurgie verslavend. Als je er eenmaal aan begint wil je steeds meer. Na een borstvergroting heb je nog wel iets wat je graag aan je lichaam zou willen doen, bijvoorbeeld een liposuctiebehandeling, een mooi voorbeeld hiervan is Patty Brard die volgens mij om de maand bij de dokter zit. Cosmetische chirurgie is een beetje te vergelijken met roken, als je er eenmaal aanbegint kun je er niet makkelijk mee stoppen. Je hebt een drang om door te gaan. Een voorbeeld van een popster waarbij al deze drie punten tegen cosmetische chirurgie opgaan is natuurlijk wel Michael Jackson. Mensen die voor cosmetische chirurgie zijn zullen ongetwijfeld zeggen dat het belangrijk is om te voldoen aan het Westers schoonheidsideaal. Zij vinden het belangrijk dat andere mensen hun zien als een persoon met een prima uiterlijk, of het nu nep is of niet. Zij voelen zich anders buitengesloten in deze moderne maatschappij. Maar dat is juist wat men verkeerd doet. Men doet zulke ingrepen niet voor zichzelf, maar voor anderen in de hoop dat ze meer geaccepteerd worden en meer aandacht krijgen door hun schoonheid. Hiermee willen zij eigenlijk zeggen dat het innerlijk niet belangrijk is. Toch is en blijft het innerlijk belangrijk, al heeft de buitenkant ook wel wat. Maar de buitenkant wordt ook bepaald door de manier waarop je je gedraagt en hoe je er mee omgaat. Je uiterlijk laat zien hoe je je binnenin voelt. Als je kiest voor cosmetische chirurgie houd je jezelf en anderen een spiegel voor. Men ziet een persoon die zich voor de gek houdt met de illusie van de eeuwige jeugd en schoonheid. Je bent zoals je bent en je kunt je uiterlijk wel veranderen, maar als mensen echt om je geven heb je dat helemaal niet nodig. Zij nemen je zoals je bent, mét 'schoonheidsfoutjes'. Daarom vind ik dat je je leven niet moet riskeren voor zoiets als cosmetische chirurgie, er zijn veel dingen op de wereld die wel de moeite waard zijn en daar valt cosmetische chirurgie zeker niet onder!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.