Havisten uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Plastische chirurgieInleiding--> Voorbeeld + eigen standpuntHet moet toch niet veel gekker worden.

In navolging van alle televisieprogramma’s over plastische chirurgie, geeft Noordzee FM nu een bilvergroting weg. Het programma Jensen in De Middag zal in samenwerking met plastisch chirurg drs. Martin Janssen de bilvergroting gaan verloten onder één van de luisteraars. De operatie kost zo’n 4500 euro en zal vervolgens op televisie worden uitgezonden in het programma Jensen!

Tegenwoordig lijkt het allemaal heel normaal, strak getrokken gezichten, volgepompte lippen of van cup A naar cup D.Je voelt je onzeker en ziet maar één uitweg: plastische chirurgie. Het is de nieuwste modetrend en steeds meer mensen zien het als een makkelijke manier om het perfecte lichaam te verkrijgen.

Er zijn 2 soorten plastische chirurgie die niet met elkaar verward moeten worden, dat zijn: cosmetische chirurgie en reconstructieve chirurgie.

Cosmetische ingrepen zijn slechts overbodige ijdele versieringen. Het zijn behandelingen ter verfraaiing van het uiterlijk waarbij een medische noodzaak niet aan de orde is.

Reconstructieve ingrepen hebben als doel het herstellen van bijvoorbeeld brandwonden en littekens.

Plastische chirurgie is een drastische, dure verandering maar krijg je ook wat je wilt? Mensen hebben voor een cosmetische ingreep hoge verwachtingen. Maar het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een operatie lukt en dat je beter uit zult zien.

Ik vind dat er niks mis is met plastische chirurgie als het gevallen betreft waarbij het echt noodzakelijk is zoals bij het herstellen van brandwonden. Maar te veel mensen stappen tegenwoordig naar een cosmetisch chirurg, alleen maar om aan de schoonheidsidealen van de media te voldoen, en je kan je afvragen of plastische chirurgie dan nog wel zo noodzakelijk is?

Ik vind dat dat alleen maar ijdelheid is en zeker geen noodzaak, toch zijn er mensen die vinden dat plastische chirurgie een noodzaak is, of het nou om brandwonden of een borstvergroting gaat.

Middenstuk -->ArgumentenVoorargumentenMijn eerste voorargument is dat het je eigen lichaam is en jij de enige ben die daar wat over te zeggen heeft. De meeste mensen die een operatie overwegen hebben lichamelijk of geestelijk last van hun eigen lichaam en plastische chirurgie zal ervoor zorgen dat ze zich zelfverzekerder voelen.Mijn tweede voorargument is dat je een betere kans op een baan hebt. Tegenwoordig zijn er steeds meer redenen te noemen om iemand niet aan te nemen als deze naar een baan solliciteert. Zo is het bij sommige beroepen belangrijk dat je uiterlijk er goed uitziet. Denk aan modellenwerk, acteurswerk maar ook aan verkoperzwerk. In een winkel wil je toch niet iemand hebben staan die de klanten afschrikt. Het hebben van een goed uiterlijk wordt dus steeds belangrijker, het hoort bij de cultuur waarin we nu leven, zo heeft bijvoorbeeld een vrouw in China gratis plastische chirurgie gehad omdat ze te lelijk was om een baan te vindenMijn derde voorargument is dat je er zelf gelukkiger van word.

Je doet het niet om anderen gelukkig te maken, zo’n operatie is voor jezelf, om jezelf gelukkiger te maken en niet een ander. Als je je geld uitgeeft aan kleding om jezelf mooier en gelukkiger te maken doe je dat ook voor jezelf en niet voor een ander.Mijn vierde voorargument is dat iedereen voor zich zelf uitmaakt wat hij wel en niet mooi vind aan zichzelf. De dingen die je niet mooi vind probeer je meestal te veranderen, bijvoorbeeld een dik iemand probeert door lijnen af te vallen, mensen verven hun haar als het grijs wordt, en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen. Plastische chirurgie komt eigenlijk dus op hetzelfde neer, want wat is er dan mis mee als iemand bijvoorbeeld zijn of haar neus wil vernaderen, omdat hij die niet mooi vind.Mijn vijfde en tevens laatste voorargument is dat er in sommige gevallen weinig keus is, na een ernstig verkeersongeval, brand of operatie blijven soms lelijke brandwonden of littekens achter. Reconstructieve chirurgie, een vorm van plastische chirurgie , is dan de uitkomst. Ik kan me voorstellen dat mensen om zo’n reden plastische chirurgie laten doen, want niemand voelt zich lekker in zijn vel als hij of zij op straat loopt en iedereen kijkt je aan door dat litteken of die brandwonden op je gezicht.TegenargumentenMijn eerste tegenargument is dat programma’s als Extreme Makeover en Make Me Beautifull, waarin mensen een make-over ondergaan in de vorm van face lifts, liposuctie en borstvergrotingen, alleen maar het beeld benadrukken dat uiterlijk het meest belangrijk is, wat eetziektes veroorzaakt bij jongeren.Mijn tweede tegenargument is dat er veel risico’s aan verbonden zijn.

Bij maar liefst één op de vijf cosmetische operaties volgt een tweede operatie om schade van de vorige te herstellen. De kans op infecties is immers groot en ook kans op littekens, zenuwbeschadigingen, nabloedingen en de openscheuring van wonden bestaat. Er na de operatie beter uitzien is dus geen zekerheid terwijl veel mensen daar wel ten volste van overtuigd zijn. Men is zich dus niet voldoende bewust van de risico’s, waarom zou je al deze dingen riskeren voor een operatie die medisch gezien overbodig is?Mijn derde tegenargument is dat plastische chirurgie mensen zelfverzekerder zou maken. In de top 3 van cosmetische ingrepen staan ooglidcorrectie op 1, facelifts op 2 en liposuctie op 3. Mensen besteden veel geld aan deze methode om zelfvertrouwen te krijgen, zelfvertrouwen dat ze zo weer kwijt zijn want elk van deze ingrepen is tijdelijk. 15% van de patiënten verklaren er geen moeite mee te hebben een lening af te sluiten. Wat er op wijst dat een cosmetische operatie vele in financiële problemen brengt met het gevolg dat men in een nog dieper dal van onzekerheid beland wegens de hoge schulden.Mijn vierde tegenargument is dat veel operaties berusten op de angst voor het ouder worden. Mensen zijn bang om oud te worden, maar moeten we daarom dat verouderingsproces proberen tegen te houden? Behandelingen als facelifts, borstversteviging en rimpelbehandelingen doen niets meer dan de tijd voor het oog 5 jaar terug draaien. Niemand kan eeuwig jong blijven, want ook na de operatie tikt de klok weer gewoon door; er zullen nieuwe rimpels ontstaan en de borsten zullen hun stevigheid opnieuw verliezen.Bij de voorargumenten heb ik al genoemd dat mensen er zelf gelukkig van worden, maar dat brengt me bij mijn vijfde tegenargument, want die mensen kunnen gewoonweg niet geholpen worden met een nieuwe neus of een prachtig achterwerk. Velen van hen lijden namelijk aan wat men noemt ingebeelde lelijkheid. De kans dat deze patiënten tevreden zijn met de ingreep ligt vrij laag. Ze zullen het volgende schoonheidsfoutje weer opsporen en op die manier in een vicieuze cirkel van onzekerheden en heftige ingrepen belanden.Als laatste tegenargument kun je je afvragen waar de grens ligt, bij sommige mensen is er geen grens.

Als we kijken naar de wereldberoemde Michael Jackson of Cher zien we dat er blijkbaar geen grens is. Daarom zou het bij het beroep van een arts moeten horen om te bepalen wanneer iets wel of niet kan. Ook al is het de wens van de patiënt, als de patiënt er schade aan zal gaan ondervinden vind ik dat de arts moet weigeren de operatie uit te voeren.Slot --> korte herhaling standpunten en argumentenDe risico’s van plastische chirurgie zijn dus niet klein, een hoge kans op infecties, lelijke littekens of beschadiging van de zenuwen. Toch zijn er zoveel mensen die voor plastische chirurgie kiezen, wat vooral komt doordat we in de maatschappij van vandaag worden bekogeld met allerlei idealen. Door het perfecte uiterlijk van modellen, filmsterren en andere idolen ga je steeds meer en vaker aan jezelf twijfelen.

De vraag of plastische chirurgie een noodzaak is kan niet zomaar met ja of nee beantwoord worden, bij iemand met bijvoorbeeld een hanzenlip kan de spraak belemmerd worden en moet er dus wel plastische chirurgie worden toegepast. Maar als het om een borstvergroting gaat is het niet direct noodzakelijk en is het gewoon pure ijdelheid.

Ik vind dus dat reconstructieve chirurgie iets goeds is, want je veranderd je lichaam niet, je laat het alleen herstellen. Maar ik vind dat cosmetische chirurgie absoluut niet noodzakelijk is, waarom zou je al die risico’s lopen als je al een gezond lichaam hebt.

Plastische chirurgie is veel te veel een trend geworden, en ik vind dat dat moet veranderen.

Maar het is en blijft een keus die iedereen voor zichzelf moet maken, ga je voor plastische chirurgie of toch maar puur natuur?


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Netjes! Ik zie in beide argumenten hun voordelen, je zou misschien iets harder kunnen zijn in je uitleg.

6 jaar geleden

Gers

Gers

Staat vol dt-fouten

1 jaar geleden