Overgewicht

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 876 woorden
  • 14 maart 2013
  • 223 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
223 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Overal zie je het: mensen met overgewicht. Overgewicht is een erg groot probleem in Europa en dus ook in Nederland. Overgewicht is vaak een gevolg van slechte gewoontes die al van jongs af aan beginnen. En daarom luidt mijn stelling: Op scholen moet meer worden gedaan om overgewicht te bestrijden. Hierbij kun je denken aan meer sporten, meer lessen of misschien zelfs een apart vak over gezondheid en je kunt zelfs denken aan de voedingswaren in de kantine aanpassen of in het extreem, de kantine sluiten. Ik denk dat er dan over een aantal jaar veel minder mensen in Nederland met overgewicht in zullen zijn.

Voor mijn stelling heb ik 4 argumenten:
- overgewicht begint vaak al op jonge leeftijd en stijgt met de leeftijd
- kinderen krijgen van huis uit vaak slechte gewoontes aangeleerd
- minder mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten
- minder overlast van hangjongeren
en het tegenargument dat ik zal weerleggen is:
- Het betekent meer schoolkosten voor de school en/of overheid

Mijn eerste argument was: “overgewicht begint vaak al op jonge leeftijd en stijgt met de leeftijd”.
Uit het HBSC-onderzoek van het rimbosinstituut, in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Universiteit van Utrecht blijkt dat er al op 4-jarige leeftijd bij 9% van de Nederlandse jongens en bijna 16% van de Nederlandse meisjes sprake is van overgewicht. Bij 15-jarigen is zelfs 17% van de jongens en 20% van de meisjes te zwaar.

Kinderen komen met hun prepuberteit op de middelbare school, dat wil zeggen net in of vlak voor de groeispurt. Zowel in die lengtegroeiperiode als even daarna (breedtegroeiperiode) is het heel belangrijk een goed gebalanceerde voeding binnen te krijgen. Als die lengtegroeiperiode stopt, begint over het algemeen een afname van de behoefte aan het binnen krijgen van energie. Belangrijk voor jongeren om dan te weten wat ze per dag verbranden (aan energie verbruiken) en hoe ze die energie binnen krijgen, in plaats van alleen eten wat ze lekker vinden.
Uit het onderzoek dat aan het ministerie VWS is aangeboden door het RIVM blijkt bijvoorbeeld dat van de kinderen (vanaf 7 jaar) slechts 1 tot 2 procent voldoende groente eet; bij volwassen is dat maximaal 14 procent. Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de aanbevolen hoeveelheid: afhankelijk van de leeftijdsgroep 3 tot 26 procent. De aanbeveling om twee keer per week vis te eten wordt ook door verreweg de meeste Nederlanders niet gehaald. Het onderzoek laat ook zien dat volwassenen meer groenten, fruit en vis consumeren dan kinderen/jongeren. Jongeren kiezen vaker voor melkproducten, suiker, snoep, koek en gebak.

Mijn tweede argument is dat kinderen van huis uit vaak slechte gewoontes aangeleerd krijgen. Veel kinderen krijgen nou eenmaal van huis niet mee hoe ze op hun gezondheid moeten letten en hoe ze de goede voedingsstoffen binnen krijgen. Ook uit het HBSC-onderzoek blijkt, dat de omgeving van het kind of de jongere grote invloed heeft op zijn eet- en beweegpatroon. Een zogenaamde 'obesogene' omgeving stimuleert om veel te eten en weinig te bewegen. In zo'n omgeving geven ouders bijvoorbeeld het verkeerde voorbeeld door te veel te eten, zet reclame aan tot ongezond eten en bewegen kinderen minder door televisiekijken of internetgebruik. Wat ook vaak gebeurt is dat er veel gebruik wordt gemaakt van de auto in plaats van te gaan lopen of fietsen. Bovendien zijn beide ouders vaak aan het werk, wanneer het kind thuiskomt. Er is dan niemand die hem/haar verbetert door bijvoorbeeld te vertellen niet vlak voor het eten te snoepen, of niet te lang voor de tv of achter de computer te zitten.

Dan kom ik tot mijn derde argument: er zullen minder mensen zijn die overlijden aan hart- en vaatziekten.
Hart- en vaatziekten worden o.a. veroorzaakt door overgewicht. Deze ziekten zijn in Nederland niet voor niets doodsoorzaak nummer 1.

En dan mijn vierde argument:  Minder overlast van hangjongeren. Uit onderzoek van de HVV (humanistisch-vrijzinnige vereniging) Blijkt dat sporten de aandacht wegtrekt bij jongeren van baldadigheden en vandalisme, zoals bankjes, prullenbakken, parkjes etc. vernielen. Vaak zijn deze baldadigheden een gevolg van verveling en teleurstelling. Als jongeren bijvoorbeeld meer gaan sporten, zullen zij hun aandacht richten op hun hobby en niet meer zinloos eigendommen van de overheid vernielen.

Als tegenargument zullen velen ook zeggen dat dat gepaard gaat met extra schoolkosten voor de school en/of overheid. Maar het betekent ook meer werkgelegenheid voor sportleraren.
Bovendien zou dit probleem, op de lange termijn, vrij gemakkelijk verholpen kunnen worden. Als op alle scholen aandacht wordt besteedt aan gezondheid, waardoor er in de toekomst minder mensen met overgewicht zullen zijn, zullen de ziekenhuiskosten verminderen. Er zullen dan namelijk minder patiënten  zijn met klachten of ziektes veroorzaakt door overgewicht. Dit zal de overheid kosten in de zorg schelen.
Ook zullen er, zoals ik bij mijn vierde argument vertelde, minder vernielingen plaatsvinden van eigendommen van de overheid door hangjongeren. Dit scheelt een hoop reparatie en onderhoudskosten voor de overheid.

Kortom, het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren hoe je een gezond leven lijdt. Krijgen ze dat niet van hun ouders mee, dan is de eerstvolgende optie, de school. Het zorgt voor minder problemen in de toekomst, zoals hart- en vaatziekten of andere nare ziektes en minder baldadigheid of vandalisme bij jongeren. En daarom moet er op scholen meer worden gedaan om overgewicht te bestrijden.

REACTIES

M.

M.

Superbetoog!

9 jaar geleden

T.

T.

goed boy

7 jaar geleden

D.

D.

Waar heb je de bron weg?

5 jaar geleden

E.

E.

brr meer overgewicht

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.