Overgewicht

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 691 woorden
  • 13 maart 2007
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Overgewicht, de (Amerikaanse) jeugd heeft geen schijn van kans..!?
Een glas frisdrank, een hamburger, wie houdt er niet van af en toe een snack? Dat zijn er niet zoveel. Maar het moet wel bij af en toe blijven, want van de Amerikanen is al 1 op de 4 mensen te dik. Later zal 1 op de 3 mensen die in 2000 geboren zijn suikerziekte krijgen. En als je dat voor je 52ste krijgt, kost dat je ongeveer 17 tot 27 jaar van je leven. Overgewicht vormt tegenwoordig een probleem, en niet zo’n kleintje ook, maar heeft de (Amerikaanse) jeugd daar wel een kans tegen?
Ik vind dat de (Amerikaanse) jeugd zeker niet kansloos is tegenover overgewicht, want als je het niet wilt krijgen kan je daar zelf wat aan doen. Dat in Amerika de Mac Donalds 43% van de totale markt inneemt maakt het niet makkelijker, maar zeker niet onmogelijk.

Je zou bijvoorbeeld minder vaak naar de Mac kunnen gaan als je dat voorheen wel deed. Of in ieder geval gezondere dingen kunnen bestellen. Die kunnen ook lekker zijn! Het is waarschijnlijk wel even wennen aan de gezonde dingen of minder Mac, maar uiteindelijk heb je er alleen maar voordeel van. Je verliest gewicht (als je niet in plaats van naar de Mac naar de Burger King gaat of zo), je voelt je fitter en je krijgt een betere conditie.
Je kan ook op dieet gaan. Er zijn goede diëten beschikbaar tegenwoordig. Zo verlies je ook gewicht en ga je beter in je vel zitten. Het nadeel van diëten is wel dat je het wel vol moet houden anders heeft het geen effect, en je moet zeker uitkijken voor het “jojo-effect “, dat betekent dat als je stopt met het dieet en weer gewoon gaat eten, je kans hebt dat je ineens weer bijna het dubbele van je verloren gewicht aankomt. Dus eigenlijk moet je jezelf gewoon een soort nieuwe leefstijl aanmeten, of in ieder geval een nieuw soort eetstijl. Zodat je toch afvalt, maar voor je gevoel ook gewoon genoeg en lekker eet. Dat is het handigst.
Je zou ook de sportschool vaker kunnen bezoeken als je dat nog niet doet, of vaker de trap in plaats van de lift nemen, als je in een flat woont. De fiets naar school pakken in plaats van de bus etc. Je moet per dag ongeveer een half uur bewegen om jezelf fit te houden. Zoek wel een sport die je leuk vind, dat houd je het langer vol! En als je echt geen sportschooltype bent, ga dan touwtje springen met een muziekje op. Of help eens een keer in het huishouden, ramen lappen is 162 calorieën per half uur!
Ga eens een avondje en dans lekker de hele avond, dat is goed voor je conditie en je krijgt een strak lichaam.
Probeer je minder te laten beïnvloeden door reclames. Dat is niet makkelijk, want onderbewust gebeurd het toch. Voor fast-food is de reclame vaak erg positief en er bestaat niks beters dan fast-food , groenten worden vaak negatief afgebeeld. Terwijl groenten eigenlijk beter voor je zijn. Laat je ook niet te vaak overhalen door je vrienden, als jij geen overgewicht (meer) wilt , dan zal je er zelf wat aan moeten doen.
De overheid in Amerika en ook in andere landen zou ook een handje mee moeten helpen.

Ze zouden bijvoorbeeld positieve reclames over groenten kunnen stimuleren of ze zelf op de markt brengen. Ook zou de overheid de fast-food producten duurder kunnen maken, dan wordt er minder gekocht en misschien meer over nagedacht. Dat is alleen wel iets minder voor fast-food producenten. Overgewicht is bijna de grootste doodsoorzaak in de wereld, je kan er astma van krijgen en suikerziekte, dus de overheid zal daar toch wel iets aan willen doen. Dat moeten ze er wel voor over hebben.
Op scholen (vooral in Amerika) zou er meer gym moeten worden gegeven, in ieder geval 2 uur in de week. Dan beweegt een kind in ieder geval 2 uur in de week, ook al doet die het thuis niet.
Ik vind dus zeker wel dat de jeugd een kans heeft tegen overgewicht, maar ze moeten er wel zelf iets aan willen doen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.