Orgaandonatie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 378 woorden
  • 27 mei 2005
  • 57 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 57 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Orgaandonatie

Iedereen moet na zijn dood organen en weefsels afstaan aan zieke mensen, zodat deze mensen, die nu veel te lang moeten wachten op hun orgaandonor, nog een goed leven te kunnen leiden. Ik ben voor orgaandonatie. Ik vind niet dat het verplicht moet worden, maar waarom zou je je organen niet aan een ziek iemand geven, als je zelf toch geen kans meer hebt om te overleven..?
Er zijn momenteel veel te weinig donoren en de wachtlijsten groeien
nog steeds. Dit komt doordat veel mensen niet over orgaandonatie willen praten, omdat ze nog niet aan de dood willen denken.

Als je zelf een orgaan nodig hebt wil je ook graag dat er een donor is. Dit wil je omdat je anders dood gaat. Het is misschien niet echt een prettig idee om een orgaan weg te geven, maar als jij zelf een donororgaan wil dan zou je dit ook graag willen krijgen.
Als je overleden bent heb je toch niets meer aan je lichaam. Omdat als je dood bent, hoeven je organen niet meer te functioneren. Het uitnemen van organen en/of weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en met respect voor de overledene en de nabestaanden.
Je kunt beter xenontransplantatie toepassen, bijvoorbeeld een
varkenshart voor een mens dan hoef je niet zo lang te wachten op een donor. Een nadeel is hierbij wel dat het risico van afstoting bij een xenontransplantatie veel groter is dan bij een menselijke donor. Je hebt dus alsnog weinig overlevingskans of je hebt weer een nieuwe donor nodig.
Veel mensen zijn bang dat ze eerder doodverklaard zullen worden als ze donor zijn. Dit komt echter maar zeer zelden voor, want de procedures rond de doodverklaring zijn erg zorgvuldig.En het klopt dus niet dat mensen die donor zijn eerder dood verklaard worden dan mensen die niet donor zijn.
In plaats van mensen- of dierenorganen kunnen ook kunstorganen- en weefsels gebruikt worden. Maar lang niet voor alle aandoeningen zijn kunstorganen- en weefsels een goede oplossing. Kunstorganen werken namelijk maar een beperkte tijd. Ze moeten dus op den duur vervangen worden.

Het is echt het beste als mensen bereid zijn hun organen en weefsels af te slaan. Je kan er heel veel levens mee redden en ik vind dat dat heel erg belangrijk is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.