Op school moeten ze meer talen geven

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 496 woorden
  • 24 januari 2005
  • 74 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.6
  • 74 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
Stelling: Op school moeten ze meer talen geven
Ik vind dat ze op scholen, net als het zwijsen college meer talen moeten geven. Je hebt hier de 3 hoogste niveau’s: Gymnasium, atheneum en Havo. Op gymnasium heb je Nederlands, Frans, Duits, Engels, Grieks en Latijn en op atheneum en havo alleen maar Nederlands, Frans, Duits en Engels.
Ik vind dat je de kans moet hebben om meer talen te leren, want talen heb je vaak nodig, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat naar een ander land, dan is het makkelijker als je iemand aan moet spreken dat je de taal van dat land spreekt, voor als diegene geen andere taal kan. Bijvoorbeeld als je naar Spanje gaat, In Spanje zijn er weinig Spanjaarden die Engels spreken, als je dan de weg wilt weten kan je in het Spaans de weg vragen.
Bij een aantal beroepen heb je ook talen nodig, bijvoorbeeld als je op schiphol werkt, daar komen allemaal mensen uit verschillende landen. Als je een baliemedewerkster in een hotel bent kom je ook ooit mensen uit andere landen tegen.

Het is ook fijn voor als je iets op zoekt op het Internet. Veel sites zijn een andere taal dan het Nederlands, en als je geen andere talen kent kan je dus alleen maar op Nederlandse sites kijken. Dat geldt ook voor als je televisie kijkt en je naar buitenlandse zenders of programma’s zonder ondertiteling kijkt.
Vanwege deze redenen is het makkelijk als je meerdere talen kent. Ik vind niet dat de talen een verplicht vak moeten worden, want er zijn ook best veel mensen die slecht zijn in talen en die dan misschien door de talen hun eindexamen niet zouden halen.
Ze zouden met de extra talen kunnen beginnen in de vierde klas, dan moet iedereen toch een profiel kiezen. Ze kunnen de talen als keuzevakken bij de profielen zetten.
Ze kunnen ook een talenprofiel maken waarin je alleen maar talen krijgt en dus geen vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, wiskunde, scheikunde, natuurkunde etc. Een talenprofiel is makkelijk als je iets in de horeca wil gaan doen, omdat je dan sneller met buitenlandse mensen in contact komt dan dat je in een fabriek werkt.
Als het niet mogelijk is om op school een talenprofiel te maken, kan de school misschien proberen om na schooltijd of ’s avonds taalcursussen te geven, als dat ook niet mogelijk is kunnen ze nog informatie geven waar en wanneer er een taalcursus buiten school te volgen is.
Als dat talenprofiel er komt vind ik dat je ook moet kunnen kiezen hoe moeilijk je de taal wil, of je echt alles wil leren zoals allen grammaticaregels of alleen dat je de taal (een beetje) kan spreken.
In een talenprofiel horen ongeveer 8 talen thuis bijvoorbeeld: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans en Russisch.

Ik vind dus dat je de kans moet hebben om meer talen te leren op of via school omdat het altijd makkelijk is als je de talen kunt spreken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.