Onderontwikkeling bij kinderen door overmatig computergebruik
‘Hallo mam, ik ben thuis!’. ‘Hai, Mark, hoe was het vandaag op school?’.
Geen reactie. ‘Mark, hoe was het op school?’. Weer geen reactie. ‘Verdorie, Mark, waar zit je? Mark!?, Marruk!’.
‘Ja, mam?’.
‘Zit je hier? Hoe was het op school vandaag?’. ‘Mark?’.
‘Huh? Zei je wat mam?’.
‘Laat maar. Je hoort me niet, elke dag als je thuiskomt, ga je gelijk met je kont achter de computer! Waarom ga je niet weer eens een potje voetballen met je vriendjes?’
‘Nee mam, we zitten op MSN en gaan zo tegen elkaar gamen’.
Dit is typisch een geval wat herkenbaar is voor bijna iedere ouder. Kinderen komen thuis, planten zich voor de computer en je hoort ze de hele middag niet weer. Buiten spelen doen ze niet, even gezellig een kopje thee drinken als ze thuiskomen en vertellen hoe het op school was is er niet meer bij. Als ze wat wordt gevraagd is het standaard antwoord: ‘huh? Zei je wat?’.
Dit is niet gezond. Een kind moet bewegen en sociale contacten op doen. De meeste ouders zijn niet op de hoogte wat voor consequenties het veelvuldige gebruik van de computer op kinderen heeft. Mijn stelling luidt daarom ook: Computers hebben een negatief effect op kinderen.
Kinderen raken door het vele computeren vaak achter op de sociale ontwikkeling. Ze kennen geen ware, spontane emoties meer. Zien alleen nog maar ‘smilies’, mensen op een foto of plaatjes. Ze zien geen uitdrukkingen op de ander zijn of haar gezicht en weten dus niet hoe de ander zich werkelijk voelt. Hierdoor zijn ze niet in staat rekening te houden met de ander zijn of haar gevoel, en kan zogenaamd alles worden gezegd.
Hoe ze kinderen zelf moeten reageren, weten ze soms niet meer, want ze komen in de raarste situaties terecht. Op veel internetsites wordt gevloekt of grove taal gebruikt. Dit nemen kinderen over, want dit is ‘stoer’ en andere kinderen doen het ook. Omdat deze taal voor hen normaal is, beseffen ze niet wat de reactie daarop kan zijn van andere mensen. Zelf reageren ze heel anders en dit veroorzaakt menig probleem thuis.
‘Computeren’ kan ook fysieke klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld oogklachten, kromming van de rug, RSI en overgewicht.
RSI is de afkorting van Repetitive Strain Injury, dat wil zeggen lichamelijke beschadiging door chronische overbelasting. Het is een verzamelnaam voor klachten aan schouder, arm, polsen en handen. De klachten kunnen variëren van een pijnlijk gevoel in nek, schouders, armen en polsen tot een tintelend of koud/dood gevoel in de handen en vingers. Het lijkt dat zowel een verstoring van het zenuwstelsel, als een verminderde doorbloeding een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.
RSI ontstaat vooral door de statische belasting van nek en schouders. Dit resulteert in een te hoge spierspanning. Bloedvaten en zenuwen die hier passeren, kunnen onder druk komen te staan, hierdoor komen er klachten. De term muisarm dekt dus niet de lading. Factoren die een rol spelen zijn:
een verkeerde houding; te gespannen werken (stress, tijdsdruk, te perfectionistisch, te hoge werkdruk); te lang achter elkaar werken.
Overgewicht wordt mede veroorzaakt doordat kinderen té weinig bewegen. De vele uren die ze achter de computer besteden gaan ten koste van het buitenspelen. Doordat ze de hele tijd stil zitten verbranden ze veel minder calorieën dan wanneer ze bijvoorbeeld een potje voetballen op straat. Vaak nemen ze, wanneer ze achter de computer zitten, ook nog cola en chips. Al deze dingen leiden op den duur tot overgewicht.
Door het vele computergebruik leren kinderen zichzelf ‘sms’ taal aan.
Ze hebben totaal geen inzicht meer in de spelling en bezitten een minimale woordenschat. Ze leren zichzelf allemaal afkortingen aan en bouwen een zin anders op dan ‘normaal’ is. Dit is zeer nadelig voor de overgang naar het middelbaar onderwijs. Een goede kennis van de Nederlandse spelling is een vereiste voor het leren van een vreemde taal en bij het ontleden van zinnen e.d. De kinderen die nu in de brugklas komen zijn al in belangrijke mate onderontwikkeld in deze vaardigheden. Dit is te merken in de resultaten.
Natuurlijk zijn er ook positieve kanten aan het gebruik van de computer op jonge leeftijd. Kinderen leren zelf dingen ondervinden. Heeft u uw kind leren werken met een tekstverwerker? Dit proberen ze allemaal zelf, en vaak kunnen ze de ouders uitleggen hoe iets werkt, of hoe iets beter/sneller kan. Dit is wél voordelig voor de overgang naar het middelbaar onderwijs. Hoe vaak moet een kind niet een opstel of werkstuk maken? Of een onderzoek doen en dat vervolgens presenteren aan de hand van een PowerPoint presentatie?
Ook komt bij het computergebruik hun creativiteit naar boven. Er zijn diverse spellen waarbij ze zelf een huis moeten maken en inrichten, een pretpark moeten bouwen of elk persoon een eigen karakter moeten geven. Ook zijn kinderen behoorlijk handig in het bewerken van foto’s, zelf spelletjes maken of een eigen website maken. Bij het tekstverwerken en het maken van een PowerPoint presentatie, bepalen ze ook zelf de opmaak en bepalen voor zichzelf of dit overzichtelijk en duidelijk is.
Het gebruik van de computer kan worden beperkt tot een minimum. Laat uw zoon of dochter er alleen gebruik van maken wanneer het nodig is, bijvoorbeeld voor school e.d., en maak afspraken over wanneer en hoe lang ze ‘gewoon’ achter de computer mogen. Creativiteit kan zich ook zonder computer ontwikkelen. Wanneer heeft uw kind voor het laatst een middag aan tafel zitten schilderen/tekenen en daarna vol trots laten zien hoe mooi het wel niet was geworden? Door buiten te spelen, hutten te bouwen en met andere leeftijdsgenoten om te gaan, leren kinderen óók dingen ondervinden. Ze leren in zogenaamd teamverband ‘spelen’, chronologisch werken en zelf te redeneren hoe iets werkt.
We hebben gezien hoe kinderen door het vele computeren niet leren hoe om te gaan met emoties en hoe ze moeten reageren op de medemens. Doordat ze bij het computeren vaak uren achtereen in dezelfde houding zitten kunnen er ook fysieke klachten optreden. Voorbeelden hiervan zijn rugpijn, oogklachten en overgewicht. Een ander negatief effect is dat ze hun taalkennis niet ontwikkelen. Een oplossing voor het vele computeren is het duidelijk maken van afspraken over bijvoorbeeld hoelang uw kind mag msn’en. Concluderend kunnen we stellen dat het overtollige gebruik van de computer leidt tot een sociale onderontwikkeling, eventuele fysieke klachten, een onderontwikkeling van de sociale vaardigheden en een gebrek van de algemene kennis op deze leeftijd.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
ik doe het zelf ook als ik thuis kom meteen gamen maar er is in de vakantie of zo bijna niemand buiten daarom
13 jaar geleden
Antwoorden