Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

De PolderspelenWat een fantastische spelen hebben de Grieken georganiseerd dit jaar. Alles was goed verzorgd, het vervoer was prima geregeld, de veiligheid was in orde, accommodaties waren fantastisch en de geweldige sfeer was zelfs van je eigen televisie te proeven. Kortom, alle ingrediënten voor een prachtig evenement waren aanwezig.

Sinds er door premier Balkenende en Prins Willem Alexander positief gereageerd is op een brief van de provincie Flevoland, waarin staat dat er daar ruimte beschikbaar zou zijn voor Olympische Spelen in 2020, wordt er al openlijk gespeculeerd over mogelijke spelen in Nederland. Zouden wij in staat zijn een zodanig evenement neer te zetten als de Grieken? Het lijkt zeer onwaarschijnlijk. Daarom vind ik het een slecht idee om de Olympische Spelen in Nederland te houden.De Olympische Spelen zijn een groots en fantastisch evenement. Daar is iedereen het over eens. Om een dergelijk evenement te organiseren is voldoende ruimte nodig. Er moeten nieuwe stadions gebouwd worden en een Olympisch dorp ongeveer ter grote van Heemstede en er moeten genoeg verblijfplaatsen komen voor de miljoenen toeristen en supporters die op het evenement afkomen. Er is door het CBS een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van Olympische Spelen in Nederland. Daaruit is gebleken dat het houden van de Spelen in ons lage landje problematisch zou zijn door de zeer dichte infrastructuur. Daarmee wordt bedoeld dat er in ons land te weinig ruimte is omdat de huizen, wegen en bedrijven al te dicht op elkaar liggen en er niet genoeg ruimte is om ook nog eens stadions en een Olympisch dorp neer te zetten. Natuurlijk hebben we wel wát ruimte, zoals bijvoorbeeld in Flevoland en het oosten van ons land; dat zijn gebieden waar nog huizen gebouwd kunnen worden. Zodoende zouden we in Nederland iets verspreider kunnen gaan leven en de Randstad wat ontlasten; maar zijn daar Olympische spelen voor nodig? Het houden van de Spelen heeft immers veel nadelen.Ten tweede is het om een groot evenement als de Olympische Spelen te organiseren belangrijk dat de regering en het merendeel van de bevolking volledig achter het idee staan. Nu blijkt uit het onderzoek van het CBS dat in Nederland nog geen 50% van de bevolking voor een Nederlandse editie van de Spelen is. Ook in de Nederlandse regering steunt slechts de helft het idee om dit evenement in ons land te organiseren. Wellicht lijken deze gegevens nietszeggend, dus laten we ze voor de duidelijkheid maar vergelijken met bijvoorbeeld Frankrijk of Canada. In deze landen staat de hele regering achter het plan om Olympische Spelen in hun land te houden en meer dan 80% van de bevolking deelt dit standpunt. Met oog op de succesfactor zou het dus beter zijn de Spelen niet in Nederland te houden, maar in landen die er alles voor over hebben om de Olympische spelen in hun land te houden. Ook in Griekenland stond zeker het merendeel van de bevolking volledig achter het evenement en zelfs daar kostte het veel moeite de benodigde 50.000 vrijwilligers zo ver te krijgen om mee te helpen aan het geheel. Het lijkt dus bijna onmogelijk om dit aantal vrijwilligers, dat in 2020 waarschijnlijk nog hoger moet zijn, in Nederland op de been te krijgen. Kortom, Nederland staat niet positief genoeg t.o.v. het idee om de Olympische Spelen in Nederland te houden!

Naast een dichte infrastructuur en een gebrek aan enthousiasme onder de Nederlandse bevolking, is er een derde belangrijke reden om de spelen niet in ons land te houden. Financieel gezien lijkt het namelijk ook niet zo verstandig. Kijk maar eens naar onze Griekse vrienden. Hun budget voor de spelen was 4,5 miljard €, maar door ongelooflijk veel last-minute werk werd dit bedrag meer dan twee maal zo hoog. De teller stopte op zo’n 10.000.000.000 €. Gevolg is dat Griekenland een groot probleem heeft. Er wordt voorspeld dat door het gebrek aan geld de werkloosheid op korte termijn zal toenemen (omdat er simpelweg niet genoeg geld is om salarissen te betalen), dat consumenten door de verhoogde prijzen minder zullen kopen (prijzen worden verhoogd om opgelopen schulden af te betalen), dat de economische groei achterwege blijft en dat ook het toerisme afneemt door stijgende prijzen.

Uiteraard is er ook verdiend aan de spelen, maar vooral door particulieren en niet door de overheid. Ondernemingen brengen een groot deel van de opbrengst niet direct terug in de economie, zodat de groei ver achterblijft bij de verwachtingen.ConclusieHet lijkt voorlopig geen goed plan om de Olympische Spelen hier in de polder te organiseren. Het zou niet goed zijn voor ons land en ook niet voor de Spelen. De reden waarom het niet goed zou zijn voor de Spelen is dat het Nederlandse volk lang niet volledig achter het idee staat om de spelen in eigen land te houden. De succesfactor van het evenement zou door dit gebrek aan steun veel lager zijn dan in eerdergenoemde landen zoals Canada en Frankrijk.

Een tweede reden waarom het niet verstandig zou zijn een Hollandse Spelen te organiseren, is dat we in Nederland een behoorlijk dichte infrastructuur hebben. Wellicht zou het goed zijn voor de woonverspreiding van de Nederlandse bevolking om bijvoorbeeld een Olympisch dorp in Drenthe of Overijssel neer te zetten, maar zonder spelen zouden we de bevolking ook kunnen spreiden en dan heb je ook geen last van de verdere nadelen die de Olympische spelen met zich mee brengt. Bijvoorbeeld de bouw van nieuwe stadions, die veel ruimte in beslag nemen. Deze ruimte hebben we nodig voor belangrijkere en minder risicovolle doelen dan de Olympische Spelen.Ook financieel gezien is het risicovol de Olympische Spelen in Nederland te organiseren; het kost immers bakken met geld en het is maar de vraag of er voldoende geld wordt opgebracht tijdens het evenement.

Kortom, het is een slecht idee de Olympische Spelen in Nederland te houden.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Ik ben totaal eens met deze conclusie de regering krijgt nu de boontjes al niet gedopt op alle fronten, laat staan met die mooie olympiade. Zonde van de Olympische spelen en slecht voor Nederland.

8 jaar geleden

B.

B.

Ik heb mijn betoog ook hierover, maar heb een vraagje.
Waar heb je die cijfers en uitslagen van het CBS gevonden?

8 jaar geleden

J.

J.

Welke bronnen heb je gebruikt, zou je misschien de bronnen kunnen vertellen?

7 jaar geleden