Nieuwe alcoholwet

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 894 woorden
  • 4 november 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

‘’Onze jeugd is verpest’’ is wat de scholieren vertelden tijdens een interview van het NOS. Vanaf 1 januari 2014 is de minimumleeftijd voor alcoholverkoop verhoogd naar 18 jaar. Als je jonger bent dan 18 jaar mag je dus geen alcohol kopen of in je bezit hebben.Ik ben voor de nieuwe alcoholwet.

Maar wat houdt die nieuwe wet nou precies in? In een supermarkt mag de verkoper geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Doet hij dit toch, dan krijgt hij een boete. Deze boete bedraagt € 1360. Ook ben je strafbaar als je onder de 18 jaar alcohol in je bezit hebt op een openbare plek. Hiervoor krijg je een boete van €45 als je tussen de 12 en 16 jaar bent. Ben je 16 of 17 jaar, dan is de boete € 90.

Ik ben voor de nieuwe alcoholwet omdat alcohol een slechte invloed heeft op je gezondheid. Het drinken van veel alcohol is erg schadelijk voor de hersenen. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e. Het drinken van alcohol kan deze ontwikkeling slechter maken en kan zorgen voor blijvende schade aan de hersenen. Als je als jongere regelmatig drinkt, kunnen concentratie, geheugen en het vermogen voor het maken van keuzes blijvend worden beschadigt. Bij ernstig alcoholmisbruik heeft het ook invloed op je studie. Je gaat minder goed presteren en het kan het zo zijn dat je een jaar over moet doen.[1]

Maar niet alleen de hersenen worden beschadigd door alcohol, ook is het erg slecht voor je lever. Via de mond,  slokdarm en maag komt alcohol in je dunne darm terecht. Hier wordt de alcohol geabsorbeerd en komt het in het bloed terecht. De lever breekt de alcohol in het bloed vervolgens langzaam af. Als je veel alcohol drinkt kan er overbelasting van de lever komen, en dit kan uiteindelijk leiden tot ernstige leverziekten zoals leververvetting, alcoholhepatitis, leverfibrose en levercirrose. [2]

Alcohol drinken kan leiden tot alcoholverslaving. Bij een bevolkingsonderzoek wordt geschat dat alcoholverslaving voorkomt bij 0,75% van de volwassen (18-64 jaar)in Nederland (ruim 78.400 mensen).[3] Jongeren die voor hun vijftiende beginnen met drinken, hebben een vier keer zo groot risico op het ontwikkelen van een verslaving,  in vergelijking met diegene die op hun eenentwintigste pas beginnen.[4] Door de nieuwe alcoholwet kunnen jongeren voor hun 18e geen alcohol meer krijgen en zal het percentage verslaafde in Nederland afnemen.

Jongeren die alcohol hebben gedronken zijn meer seksueel actief dan jongeren die dit niet doen.[5] Dit kan komen omdat je wanneer je onder invloed van alcohol bent minder remmingen voelt. Daarnaast krijgen meisjes meer zin in seks als ze een kleine hoeveelheid alcohol op hebben. Dit leidt tot vaker onveilige seks. Onveilige seks kan tot ongewenste zwangerschappen en soa's leiden.

Tijdens het uitgaan is er vaak ruzie. Dit kan leiden tot zinloos geweld. Bijna driekwart van deze daders is onder invloed. In maar liefst 86% van de gevallen gaat het om alcohol.

Uit onderzoek van de SWOV blijkt ongeveer 20 procent van de daders van verkeersdoden onder invloed was van alcohol.[6] Dit komt doordat alcohol een verdovende werking op de hersenen heeft. Hierdoor reageert iemand die alcohol heeft gedronken trager dan normaal.

De controle over de been- en armspieren gaat ook achteruit. In situaties waarbij je snel moet remmen of plotseling aan het stuur moet trekken, reageert iemand dan meestal te laat. Ook zie je minder en kun je jezelf minder goed concentreren. Onder invloed durf je vaak ook meer risico te nemen Je denkt nog goed te kunnen rijden. Dit is niet zo, je schat situaties verkeerd in.

Maar er zijn ook nadelige gevolgen aan de wet. Zo blijkt uit een enquête van de NOS dat ruim 11 procent van de Nederlandse scholieren, tussen de 15 en 17 jaar oud de afgelopen 6 maanden een valse ID-kaart gebruikt heeft om uit te gaan.[7] Ook is 20 procent van de ondervraagde scholieren de afgelopen 6 maanden wel eens uit geweest met een ID-kaart van iemand anders, om zo ouder te lijken. Identiteitsfraude is strafbaar.

Een ander nadeel van de wet is dat veel kroegen en cafés failliet gaan. Kroegen en cafés willen geen 16- en 17-jarigen binnen laten uit angst voor de staat. In een café is het erg moeilijk om iedereen te controleren. Je kunt bijvoorbeeld als 18-jarige twee bier bestellen, maar het is voor de eigenaar moeilijk om in de gaten te houden wat je daar vervolgens mee doet. Je kunt het doorgeven aan iemand van16. Dit levert erg hoge boetes op. Ook verliezen cafés de helft van hun bezoekers door het invoeren van de nieuwe alcoholwet.[8] Hierdoor halveert hun inkomen.

Al  met al ben ik voor de nieuwe alcoholwet. Beter voor de gezondheid en voor de sociale samenleving. Lang leve de lol zonder alcohol!

792 woorden

 

[1] Stepphhanie, mens en samenleving,  08-01-2014

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/124778-nix18-waarom-nix-voor-je-achttiende.html

[2] Stiva, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik http://alcoholengezondheid.nl/gezondheidseffecten?id=112

[3] Nationaal Kompas Volksgezondheid, 20 maart 2014 http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/psychische-stoornissen/afhankelijkheid-van-alcohol-drugs-of-andere-middelen/afhankelijkheid-van-alcohol/afhankelijkheid-van-alcohol-samengevat/

[4] Stepphhanie, mens en samenleving,  08-01-2014

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/124778-nix18-waarom-nix-voor-je-achttiende.html

[5] Stepphhanie, mens en samenleving,  08-01-2014

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/regelingen/124778-nix18-waarom-nix-voor-je-achttiende.html

[6] Nationale Drug Monitor Jaarbericht 2011, http://www.swov.nl/

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

[6] Nationale Drug Monitor Jaarbericht 2011, http://www.swov.nl/

[7] ‘’Een op 9 scholieren vervalst ID voor alcohol’’ Eindhovensdagblad, 13 maart 2014

[8] Michael van der Galien, http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/11/kabinet-maakt-caf-s-kapot ,9 november, 2013 - 16:14

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.