MOB (Money over Bitches)

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo/vwo | 1175 woorden
  • 8 januari 2021
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

MOB

Money over Bitches

De term MOB

De term MOB komt voor uit een video van supergaande. In deze video roept een verwarde meneer dat hij altijd money over bitches zou kiezen (Geld over hoeren). Met deze term benadrukt hij dat hij vrouwen niet vertrouwd.  Zelf heeft de desbetreffende meneer een dochter, over wie hij met veel liefde praat. De dochter zien we niet terug in de video. Deze uitspraak is onder jongeren een soort ‘meme’ geworden. Zij vonden het namelijk erg grappig en de video’s van supergaande zijn ook gericht op deze doelgroep. De bedenkers en producers van dit youtube-kanaal heten Nesim en Qucee. Nesim is het brein achter de operatie terwijl Qucee er vooral is voor komedische opluchting. Dit duo heeft zich op deze manier een weg naar de top gewerkt. Jammer genoeg gingen ze na een groot succes een tijdje uit elkaar. Maar – tot blijdschap van kijkers – zijn de twee weer bij elkaar.

Waarom zeggen mensen MOB?

MOB zorgt bij mensen voor opluchting. Je kunt het zien als een soort van scheldwoord waarvan de betekenis nog niet bij vele mensen bekend is. Maar wij hebben er vertrouwen in dat iedereen deze term vaker gaat horen. In 2020 zullen wel veel mensen hierdoor gekwetst worden, maar de meeste mensen zullen de humor er wel van inzien. Dat je geld over hoeren kiest moet ook niet worden gezien als iets slechts. Natuurlijk is de seksindustrie ook een industrie, maar mensen worden wel benadeeld en er vind veel mensenhandel plaats. Dus deze term kan helpen met het verkleinen van de seksindustrie. Dit helpt dan weer om kartels in het Midden Oosten en Azië te dwarsbomen. Zo wordt de wereld door het sneeuwbal effect dus misschien wel weer een stukje veiliger. Sowieso heeft een scheldwoord nog in de moderne geschiedenis nog nooit een slechte invloed op het volk gehad. Mensen schelden nou eenmaal om hun gevoelens beter over te brengen. Door MOB te zeggen reageren mensen zich af zonder in hun directe omgeving iemand echt kwaad te doen.

Oorsprong van de letters M O en B

In Griekenland werd het Fenicische schrift aangepast door klinkers toe te voegen, wat daarmee de voorouder van alle alfabetten in het Westen creëerde. Het was het eerste alfabet waarin klinkers onafhankelijke lettervormen hadden die los stonden van die van medeklinkers. Klinkers zijn belangrijk in de Griekse taal, in tegenstelling tot de Semitische talen waarvoor het Fenicische schrift was ontworpen, bijvoorbeeld het syllabisch Linear B-schrift dat werd gebruikt door de Myceense Grieken uit de 16e eeuw voor Christus, had 87 tekens, waaronder 5 klinkers.

De Grieken kozen letters die klanken vertegenwoordigden die niet in het Grieks bestonden om de klinkers te vertegenwoordigen. De alef werd de a-klank, de he een e-klank, de ayin werd de ypsilon, en een grote o, de omega, werd toegevoegd. Bovendien gingen de Grieken van links naar rechts schrijven, waardoor de letters werden omgeklapt. In de beginjaren waren er veel varianten van het Griekse alfabet, een situatie die ervoor zorgde dat er veel verschillende alfabetten uit voortkwamen.

Integratie van Engelse woorden in het Nederlands

MOB is ook een Engelse term. ‘Money over bitches’ is een nieuw voorbeeld van een Engels woord/scheldwoord dat in de Nederlandse taal wordt omarmt. Dit komt door de globalisering van de aarde in de afgelopen honderd tot tweehonderd jaar. Mensen zijn steeds meer verbonden door middel van de mobiele telefoon, radio en televisie. Ook door de komst van spelcomputers en nieuwe games krijgen mensen steeds meer contact met elkaar. Vooral onder jongeren wordt de Nederlandse taal verrijkt met buitenlandse woorden, vooral uit het Engels. Zelfs de overheid begint nu steeds meer met het overnemen van woorden uit andere talen. Ze hebben ook een reclamespotje gemaakt tegen het drankgebruik onder jongeren met de slogan Dranquillo. Het woord dranquillo is afgeleid van het Spaanse woord tranquillo, dat rustig betekent. Hiermee doelen ze er dus op dat mensen wat rustiger aan moeten doen met drank. Deze eenwording van talen zou er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat de wereld 1 groot land wordt. Daarmee zouden veel problemen de wereld uit geholpen worden.

Er is alleen 1 groot obstakel, namelijk geloof. De oorlog over geloof is al bezig sinds het begin van de telling van jaren. Elk geloof zegt en denkt vredelievend te hebben maar hebben ondertussen wel gewoon oorlog. De echte extremisten zijn dus ook losgeslagen gekken die niets meer met het geloof te maken hebben.

Immigranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika

De man die deze uitspraak deed in de video van Supergaande was een man met hoogstwaarschijnlijk dubbel paspoort. Je zag duidelijk aan de man dat hij een afkomst had uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika. De meeste mensen uit deze landen zijn hierheen gekomen als gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog. Nadat Nederland weer opgebouwd was en de Tweede Wereldoorlog weer een verhaal was dat verteld werd, gingen veel mensen terug naar hun land van afkomst. Een deel van deze mensen besloot daarentegen in Nederland te blijven. Dit is volledig legaal en mede door deze ontwikkeling begon de tijd van de pluriforme en multiculturele samenleving. Er werden restaurants geopend met Turkse eigenaars en Turks eten. Eind jaren 60 werd het eerste volledig Turkse restaurant geopend in Nederland door een gezin wiens man als gastarbeider naar Nederland was gekomen. Rond deze tijd werden ook steeds meer koloniën onafhankelijk, waaronder Indonesië. Nederland was het eerst niet eens met de onafhankelijkheid en begon een oorlog in Nederlands-Indië.

Nadat Nederland onder druk werd gezet door verschillende landen in de NAVO trokken ze zich terug en verklaarden Indonesië onafhankelijk. Veel Indonesiërs die aan de kant van Nederland hadden gevochten waren daardoor niet meer welkom in eigen land. Deze gingen mee naar Nederland om daar een leven op te bouwen en dus kwam er weer een nieuwe cultuur in het al multiculturele Nederland. Een ander land dat onafhankelijk werd verklaard was Suriname. De helft van de bewoners van Suriname (Zuid-Amerika) vertrok naar Nederland in de hoop daar een betere toekomst de hebben. Dit klinkt als heel veel mensen maar in deze tijd had Suriname maar 500.000 inwoners, na de onafhankelijkheid dus nog maar 250.000.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Nadat Nederland onder druk werd gezet door verschillende landen in de NAVO trokken ze zich terug en verklaarden Indonesië onafhankelijk. Veel Indonesiërs die aan de kant van Nederland hadden gevochten waren daardoor niet meer welkom in eigen land. Deze gingen mee naar Nederland om daar een leven op te bouwen en dus kwam er weer een nieuwe cultuur in het al multiculturele Nederland. Een ander land dat onafhankelijk werd verklaard was Suriname. De helft van de bewoners van Suriname (Zuid-Amerika) vertrok naar Nederland in de hoop daar een betere toekomst de hebben. Dit klinkt als heel veel mensen maar in deze tijd had Suriname maar 500.000 inwoners, na de onafhankelijkheid dus nog maar 250.000.

Niet iedereen in Nederland was blij met de integratie van al deze ‘buitenlanders’. Eind jaren 80 ontstond de integratiediscussie. De eigen cultuur behouden was de norm en daar waren de meeste Nederlanders het mee eens. Maar door de achterstand van mensen met een migratieachtergrond vonden veel mensen dat er verandering moest komen. Onderwijs moest verbetert worden voor mensen die thuis geen Nederlands spraken, en immigranten moesten meer arbeidsmarktparticipatie krijgen. Er waren ook veel tegenstanders van de migratie hulp. De extreemrechtse Hans Janmaat werd door zijn uitspraken veroordeeld voor geldboetes en zelfs celstraf. Dit leed tot onvrede bij mensen die het al niet eens waren met de migratie toestand en zorgde ervoor dat er twee kampen ontstonden. Na de aanslagen op 9/11 nam het aantal tegenstanders ook nog eens toe. Een van de tegenstanders was Theo van Gogh. Hij is later vermoord door een radicale moslim. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.