Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Muziek downloaden

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 988 woorden
  • 6 juli 2009
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
105 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Enthousiast kom je thuis van school, nadat je van een vriend hebt gehoord dat je favoriete band een nieuw album heeft uitgebracht. Je gaat achter je computer zitten, start je bittorrent programma en download de nieuwe cd in plaats van het te kopen. In Den Haag zijn de politici bezig met een nieuwe wet die het downloaden van muziek en films verbiedt, en ik vind dat die wet er niet moet komen en zal uitleggen waarom.

Uitleg downloaden
Eerst zal ik even uitleggen wat het downloaden precies inhoudt. Je hebt twee soorten van het muziek downloaden, namelijk betaald en gratis. Niemand is tegen het betaalde downloaden van muziek, omdat de artiesten net als bij de verkoop van cd’s ook een deel van het geld dat je betaalt krijgen. Dit is dus ongeveer hetzelfde als het kopen van de cd, maar dan heb je hem digitaal. De andere vorm van muziek downloaden is gratis. Iemand die de cd heeft gekocht ript hem naar zijn pc, laadt de muziekbestanden in een bittorrentprogramma en maakt een torrent-bestand. Dit torrentbestand stuurt hij naar een torrent-site zoals thepiratebay.org of demonoid.com. Vervolgens kan de hele wereld het torrentbestand in de zoekmachine van de torrentsite vinden en het downloaden. Zodra men het in zijn bittorrent-programma laadt, wordt het album gedownload.


Bewegingen tegen downloaden
In veel landen zijn er stichtingen die proberen torrent-sites voor de rechter te halen. Stichting BREIN is de bekendste in Nederland. In Zweden gaat al een paar maanden de rechtszaak tegen The Pirate Bay aan de gang. De eigenaars zijn veroordeeld tot een boete en gevangenisstraf en zijn hiertegen in hoger beroep gegaan. Hier is nog geen uitslag van bekend. In Nederland gebeurt dit ook, Stichting BREIN heeft het Nederlandse Mininova en Usenet-community FTD al meerdere malen voor de rechter gesleept, maar door gebrek aan bewijs is de eigenaar nooit veroordeeld.

Stand van zaken in het Nederlands Rechtssysteem
Op dit moment is downloaden nog gewoon legaal. Het valt nu onder de wet Thuiskopie, waarin staat dat je een kopie voor eigen gebruik mag maken van muziek en films. Dit is precies wat je doet bij downloaden, je kopieert het muziekbestand van de computer van de persoon die de muziek op het Internet heeft gezet naar je eigen computer. Het is dus geen diefstal, aangezien je het muziekbestand onveranderd bij de eigenaar laat staan.
Uploaden, het verspreiden van muziek of films is wel illegaal. Bij het downloaden via bittorrent ben je verplicht om te uploaden tijdens het downloaden. De delen die je tijdens het downloaden al hebt worden gedeeld met andere mensen die de delen nog niet hebben, dus om die reden is het downloaden via bittorrent wel illegaal. Maar ik ga het verder alleen nog over het downloaden hebben, want daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens de wet is het legaal en o.a. Stichting BREIN vindt dat het verboden moet worden.

Argument 1: goed voor beginnende bandjes
Ik vind dat het downloaden van muziek zonder ervoor te betalen juist goed is voor de muziekindustrie, omdat kleine bandjes zo makkelijker bekend worden. Van een beginnend bandje waar niemand nog van heeft gehoord koopt vrijwel niemand een cd, maar als een aantal mensen het gedownload hebben en het leuk vinden, zal een deel alsnog de cd kopen, of naar een concert van die band gaan. Hierdoor krijgen de artiesten toch geld voor de muziek die ze gemaakt hebben, die ze anders niet hadden gekregen omdat ze niet bekend waren.
Tegenargument 1: verkoop muziekwinkels loopt terug
Muziekwinkels vinden dit natuurlijk niet leuk, en zien de verkoop van cd’s en dvd’s dan ook de laatste jaren achteruit gaan. Maar dit kan niet alleen door het downloaden komen, omdat het kopiëren al tientallen jaren gebeurt. Sinds de bandrecorder werden er al LP’s gekopieerd, en in de begintijd van de CD was het cassettebandje het medium daarvoor. Sinds het Internet sneller is geworden en de MP3-spelers de standaard geworden zijn wordt er gedownload, dus eigenlijk is er niets veranderd in al die jaren, alleen gemoderniseerd. Maar het principe blijft hetzelfde. Dus de muziekwinkels moeten gewoon ook met hun tijd meegaan, en iets nieuws verzinnen waarmee ze weer uniek zijn.

Argument 2: goed voor platenmaatschappijen
Voor de platenmaatschappijen is het ook gunstig, omdat ze hun risico kunnen spreiden over meerdere kleine beginnende bandjes. Van die vele bandjes zullen weinig cd’s verkocht worden, het meeste zal worden gedownload. Hierdoor worden ze toch bekend, waarna ze gevraagd zullen worden op grote festivals in het voorprogramma, wat weer meer bekendheid en uiteindelijk ook meer verkoop van cd’s en concertbezoeken oplevert.


Tegenargument 2: de platenmaatschappijen werken er zelf aan mee
Je hoort ook wel eens dat het juist slecht zou zijn voor de platenmaatschappijen, omdat ze omzet missen van de verkoop van cd’s. Maar als je op YouTube zoekt naar een willekeurige band, dan zal je zien dat een aantal videoclips gehost zijn door de platenmaatschappijen zelf. Dus ze hebben zelf ook in de gaten dat het downloaden goed is voor de muziekindustrie.

Argument 3: meer nieuwe bands
Vroeger kochten jongeren een enkele cd van hun zakgeld. Tegenwoordig hebben jongeren een enorme hoeveelheid gedownloade muziek. Dit stimuleert mensen om zelf muziek te gaan maken, of zelf een band op te richten. Dit zorgt weer voor meer zekerheid voor de platenmaatschappijen en meer muziek. Alles wordt er beter van, tot en met de gehele economie. Dit is dus duidelijk een sneeuwbaleffect.

Slot: de nieuwe wet tegen het downloaden
In Den Haag zijn de politici bezig met een nieuwe wet die het downloaden van muziek en films verbiedt, en ik vind dat die wet er niet moet komen. Het downloaden heeft een positieve invloed op de muziekindustrie, namelijk:
• Kleine bands kunnen makkelijker doorbreken;
• De platenmaatschappijen kunnen hun risico’s spreiden;
• Het stimuleert mensen om zelf muziek te gaan maken of zelfs een band op te richten.
Dit was mijn betoog, ik hoop dat ik jullie overtuigd heb dat het downloaden legaal is en legaal moet blijven!

REACTIES

L.

L.

Bedankt! Je bespaart me een hoop werk!

12 jaar geleden

T.

T.

Wat zijn jouw bronnen?

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.