Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Maatschappelijke stage

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 602 woorden
  • 25 mei 2018
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Waarom het schoonmaken van konijnenhokken zin heeft

Op een vrije zaterdag konijnenhokken verschonen op de kinderboerderij, een goed gesprek voeren met een bewoner van een bejaardentehuis, helpen bij de voetbalclub. Het zijn allemaal voorbeelden van maatschappelijke stages. De maatschappelijke stage is belangrijk, en moet worden behouden. Mijn stelling luidt daarom; de maatschappelijke stage moet in het curriculum blijven.

 

Allereerst is de maatschappelijke stage een positieve ervaring voor jongeren. De jongeren worden zich bewust van hun omgeving, doordat ze bewust meedraaien in de maatschappij. Ineens wonen er in het bejaardenhuis op de hoek niet ‘die oudjes’ , maar meneer de Vries, die zo mooi kan vertellen over de oorlog, en mevrouw van Dijk, die je hebt geholpen met het schrijven van een kaart naar haar kleinzoon. Hierdoor realiseert de leerling zich hoe belangrijk vrijwilligerswerk is voor de maatschappij. Het zou zelfs zo kunnen zijn, dat de leerling door zijn maatschappelijke stage overgehaald wordt om vrijblijvend vrijwilligerswerk te doen. Dit zou een ideale uitgangssituatie zijn, want vrijwilligers zijn hard nodig in Nederland. Het is belangrijk om al op de middelbare school te laten zien dat het van belang is om vrijwilligerswerk te doen. Als de maatschappelijke stage in het curriculum blijft, gebeurt dat op een goede manier.

 

Door middel van vrijwilligerswerk kan de leerling nieuwe mensen ontmoeten, dus zijn netwerk uitbreiden. Dit kan zelfs later van belang zijn bij het vinden van een baan. In sommige gevallen kan de leerling zelfs een (vrijwilligers) baantje overhouden aan de stage. Ook als de stageplek niet aansluit bij het werk wat de leerling na zijn opleiding gaat doen, is de maatschappelijke stage belangrijk. Bij de stage doen namelijk veel leerlingen hun eerste ‘echte’ werkervaring op.

De maatschappelijke stage kan de horizon van de leerling verbreden. Door bijvoorbeeld mee te helpen in een bejaardenhuis kan de leerling iets leren over geschiedenis, omdat de bewoners hierover kunnen vertellen. Het beeld van deze mensen kan door de stage ook worden bijgesteld. Wanneer de leerling stage loopt, en het resultaat ziet van zijn werken kan dit ook voldoening geven. De leerling ontwikkelt zich dus ook op persoonlijk vlak, een belangrijk onderdeel van de middelbare school.

 

De maatschappelijke stage heeft niet alleen voordelen voor de leerling, ook voor de stageplek zijn er voordelen. De maatschappelijke stage heeft als doel om de leerling kennis te laten maken met de samenleving, en daar een vrijwillige bijdrage aan te leveren. Toch kan een maatschappelijke stage voor meer beschikbaar personeel in de desbetreffende branche zorgen. De leerling wordt wellicht zo geënthousiasmeerd door de stage dat hij hier werk in gaat zoeken. De stageplek haalt dan een werknemer in huis die al bekend is in het bedrijf, waardoor het investeren in de leerling zich terugbetaalt.

De eerste keren dat de leerling ergens meehelpt zullen misschien wat onwennig zijn, en de leerling moet dan nog veel leren. Na enkele keren kan de leerling echter een waardevolle hulp zijn, en bovendien zonder salariskosten.

Het beschikbaar stellen van stageplekken zorgt voor een positief imago van de stageplek als bedrijf. Als de leerling de stage een positieve ervaring vond zal hij hoogstwaarschijnlijk mond-tot-mondreclame verspreiden over de stageplek.

 

Het behouden van de maatschappelijke stage in het curriculum heeft dus veel voordelen. Niet alleen voor de leerling, maar ook voor de stageplek. De leerling wordt zich door de maatschappelijke stage bewust van het belang van vrijwilligerswerk. Ook verbreedt de leerling zijn horizon en doet hij een echte werkervaring op. De leerling blijft misschien wel (vrijwillig) werken bij de stageplek. Ook het imago van de stageplek stijgt. Dus: houd de maatschappelijke stage in het curriculum!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.