Lonsdale

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 795 woorden
  • 27 mei 2005
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Lonsdale moet verboden worden op school.
met deze stelling ben ik het eens.

Het merk Lonsdale wordt in Nederland vergeleken met Racistische uitingen. Waarom dit zo is en wie er mee is begonnen weet niemand precies maar laat ik u eerst meenemen de geschiedenis in.

Het is allemaal ontstaan bij de skinheads. Zij droegen het omdat het past bij hun vechtersmentaliteit, wants Lonsdale was een box merk wat vroeger gedragen is door Mohammed Ali, Mike Tyson en Henry Cooper. Zoals u nu misschien al opmerkt, Mike Tyson en Mohammed Ali zijn allebei zwart. Maar toen had het merk helemaal geen betekenis. Met de opleving van de gabber in 1997 zijn ze begonnen met hun hoofd kaal je scheren en Australian en Cavello kleren te dragen. Toen bijna iedereen een kale kop had en de kleren droeg vonden zij het niet leuk meer en gingen iets anders verzinnen. Zij gooiden hun Australian en Cavello kleren in de kast, lieten hun haar weer groeien en gingen een beetje de kleren van de skinheads overnemen. Lonsdale, Fred Perry en Ben Sherman waren deze merken onder andere. Maar wat een grote rol heeft gespeeld in het verbinden van Lonsdale met racisme, was toen de gabbers in 1995 bomberjacks met Nederlandse vlaggen erop gingen dragen. Dit zag men gelijk als rechts extremistisch en was toen ook uitgebreid in het nieuws gekomen.

Maar de “gabbers” weten nu zeker goed dat het merk verbonden wordt met Racistische uitingen. Maar wat zij dingen “ik vind Lonsdale mooi dus ik draag het” typische tegendraadse reactie erop.


Maar om nu weer even verder te gaan op de stelling. Iedereen weet donders goed dat het merk vergeleken wordt het rechts extremisme, dus waarom zou je het dan dragen? Veel recht extremistische jongeren zijn de kleren nu ook gaan dragen. Dus ik vind dat als iedereen weet dat racisten het dragen, waarom zou je het dan toestaan in een school om die kleding te dragen. Wat een logische reactie daar natuurlijk op is, is dat de (ik noem de lonsdale dragers nu even Nazi) Nazi’s zich afvragen waarom Karl Kani, Fubu, Southpole en de hele mikmak wel gedragen mag worden. Maar er is dan 1 ding wat zij vergeten. Lonsdale wordt zelfs in de media vergeleken met rechts extremisme. Onder de jeugd, waar ik ook onder behoor, weet iedereen dat de mensen die het dragen ook echt zich zo gedragen. Als rechts extremisten. En als je dan kijkt naar de mensen die Karl Kani, Fubu, Southpole etc. dragen, hun wordt nooit verweten racistisch te zijn tegenover het blank ras.
Waarom zou je het merk dan blijven dragen als iedereen weet dat het een “rechts extremistisch merk” om het zo maar even grof te zeggen.

Maar nog iets wat ik snap is, als je het merk mooi vindt, waarom je dan ook gelijk je hoofd kaal moet scheren, een bomberjack moet aantrekken, broekspijpen moet omslaan en kisten moet gaan dragen. Want dit is een typisch outfit van een “nazi” en als je alleen het merk mooi vind waarom draag je het dan gelijk in combinatie met al die andere dingen.

Wat ik jammer vind, is dat er vele meelopers zijn onder de lonsdaledragers. Dit zijn meestal sukkels die geen vrienden hebben en graag bij een groep willen horen. De nazi’s zien er gevaarlijk uit en staan nu zelfs in bekend in de media, dit trekt ze. Dat heet groepsdruk en eigenlijk zijn ze diep van binnen geen racist. Ze lopen mee en door de invloed van buitenaf worden ze ook zo.
Als er een groep nazi’s naar het parkdreef komen, komt er gehaaid ruzie. Hoe zou dat nou komen? Juist.. Door de kleren. En als ze van het imago af willen zou ik toch normale kleren kopen van een ander merk, want je wilt toch niet als racist gezien worden. Lijk mij tenminste?
Maar gelukkig zijn er niet veel mensen die het merk dragen op school.

Maar om nog even terug te komen op het groepsgevoel van die nazi’s. Er zijn ongelooflijk veel meelopers en dat vind ik erg triest. Ze willen gewoon bij een groep horen. Zoals ik al eerder heb verteld ze voelen zich eindelijk “wat”. Mensen zijn heel makkelijk beïnvloedbaar door de leefomgeving waarin men zich bevindt. Als vrienden van ja naar een soort muziek luisteren en je hoort het de hele dag door dan ga je het zelf ook leuk vinden. Zo zit de mens gewoon in elkaar.

Lonsdale moet gewoon verboden worden. Het is te veel verbonden met rechts extremistische gevoelens (al is Lonsdale wel bezig met een goede reclame campagne tegen het racisme). Als Lonsdale van het imago af is mogen mensen het weer gaan dragen. Maar ik denk dat dit Lonsdale nog lang zal achtervolgen wat ze ook proberen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.