Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lenen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 509 woorden
  • 11 april 2016
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Lenen, lachen wordt huilen

U kent ze wel, commercials waarin mensen zo blij zijn met hun lening. Ze kunnen nu een nieuwe auto kopen, een keuken of motor. Gedachtes over leningen worden de laatste tijd zwaar beïnvloed door alle televisie- en videocommercials. Het beeld over leningen wordt erg vervormd door de commercials op tv en radio. Er wordt steeds makkelijker over gedacht en daarom wordt er steeds makkelijker een lening afgesloten. De verleiding van de commercials is erg groot. Mensen laten zich niet goed informeren en kunnen hierdoor diep in de schulden raken. Moeten commercials over leningen verboden worden?

Het kabinet stelt de leencommercials al een aantal jaren ter discussie, maar concrete maatregelen zijn er nog amper genomen. In 2008 kwam het CDA met een wetsvoorstel om televisiecommercials over leningen te verbieden. Op deze manier wilden zij voorkomen dat mensen zich in torenhoge schulden zouden steken. Volgens de partij zitten 160.000 mensen diep in de schulden, mede doordat commercials die leningen aanprijzen zo verleidelijk zijn. De PvdA voelde niet zoveel voor dit wetsvoorstel. Zij vroegen zich af of dit verbod het antwoord zou zijn op de schulden. In 2006 was dit onderwerp ook al actief in de Tweede Kamer. Toenmalig minister Zalm van Financiën wees het voorstel af. Het zou juridisch niet haalbaar zijn in verband met de Europese regelgeving.

Uit enquêtes blijkt dat het merendeel van de ondervraagden leencommercials misleidend en zelfs irritant vindt. Driekwart vindt dat er een totaalverbod moet komen, omdat nu eenmaal de verleiding te groot is. Het zijn vooral de jongeren die veel te makkelijk een lening afsluiten. Steeds vaker blijkt, dat jongeren meer geld uit geven, dan dat ze hebben. Het kan niet anders, dan dat dit resulteert in een schuld. Zo lenen jongeren bij de bank, bij vrienden of bij hun ouders. Er wordt niet of nauwelijks nagedacht over het afsluiten en aflossen van een lening. Zij worden niet goed geïnformeerd en nemen alles maar voor lief.  Zo kunnen zij op jonge leeftijd al in financiële problemen komen.

Toch vindt niet iedereen dat een verbod op deze commercials mensen uit de schulden zal houden. Het voorstel om niet meer overdag leencommercials uit te zenden is geen oplossing. Ook na de klok van 21.00 uur kijken mensen nog tv. Volgens Ger Jaarsma, voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, is dit verbod geen concrete oplossing. Mensen raken niet in de schulden door een persoonlijke lening, maar om redenen als een echtscheiding of ontslag.  Mensen weten best dat er risico’s zijn verbonden aan lenen, maar met een reclameverbod maak je het mensen die toevallig een krediet nodig hebben moeilijker om verschillende producten te vergelijken.

Commercials hoeven niet verboden te worden, maar als je toch een lening wilt afsluiten, laat je heel goed voorlichten. Want zoals de commercials tegenwoordig ook aangeven: geld lenen kost geld. Dus ga niet met de eerste de beste in zee. Zo zul je niet dieper in de schulden raken. Leen op een verstandige manier, zodat lachen huilen wordt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.