Legalisatie soft drugs

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 538 woorden
  • 12 februari 2002
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 7
135 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Legalisatie van soft drugs? Ja!

Een veel besproken punt op vele politieke agenda’s, is de vraag of soft drugs, hasj, wiet e.d. gelegaliseerd moeten worden of niet. Veel coffeeshophouders vinden van wel, een groot deel van de mensen uit de binnenstad en de aanliggende stadsdelen vinden van niet. Jongeren zouden zo te makkelijk in het criminele circuit komen.

Een koekje uit de trommel pakken, ook al heeft moeder gezegd dit niet te doen. Vader had nog zo gezegd om niet met de haardvuur te spelen, het is gevaarlijk. Iedere ouder kent het vast wel, iets doen ook al hebben je ouders dat verboden. Als sinds mensenheugenis is bekend dat iets doen wat niet mag veel leuker is dat je aan de regels te houden. Veel jongeren proberen drugs omdat het spannend is, iets doen wat niet mag. Je haalt er al een stuk plezier uit door deze drugs te legaliseren.

Alcohol eist jaarlijks honderden doden en duizenden ongelukken, en dit zijn alleen nog maar de verkeersongelukken veroorzaakt door rijden onder invloed. Talloze mensen komen in de WAO omdat ze longkanker hebben ten gevolge van jarenlang roken. Alcohol en roken kost de maatschappij veel geld, ondanks de accijnsen. Toch zijn deze middelen legaal.

Als men softdrugs als hasj en wiet legegaliseren, kan men er accijnsen op heffen, een streng beleid voeren met licenties zodat duidelijk is welke coffeeshops, hoeveel verkopen. Men schat hedendagen nog steeds het aantal softdrugs gebruikers. Met de legalisatie kan men een precies en correct aantal van softdrugs gebruikers bepalen. Hierdoor kan men eventuele hulpverlening aan chronisch verslaafden beter coördineren. Men kan ook de kwaliteit van bijvoorbeeld XTC controleren.

Door de legalisatie kan men een duidelijkere, makkelijkere te hanteren, wetgeving maken. Door de softdrugs uit de strafwet te halen, is het mogelijk om regels toe te passen om het geheel onder controle te krijgen. Net als bij alcohol en rookwaren. Men kan er accijnsen op gaan heffen, met dit geld kan men harddrugs verslaafden helpen een inkomen en bestaan opbouwen. Met de legalisatie van softdrugs kan men een beter zicht krijgen op de productie, handel en verkoop ervan. De criminaliteit zal niet toenemen, het tegendeel is juist. Omdat er gemakkelijker aan softdrugs kan komen dan aan harddrugs, zullen mensen niet meer geneigd zijn om toch maar harddrugs te gebruiken omdat het toch weinig uitmaakt. Men moet zou dam de overstap maken van een makkelijk te krijgen drugs dat genoeg effect heeft, naar eentje waar heel moeilijk aan te komen is, duur en strafbaar.

En in tegenstelling tot de harddrugs, zijn softdrugs enkel geestelijk verslavend. Enkel de kleine hoeveelheid tabak die men bij wiet en hasj gebruikt is lichamelijk verslavend. Een ander verschil is dat je voor softdrugs niet steeds meer nodig hebt om het zelfde effect te krijgen. Bij harddrugs is dit wel het geval. Er is dus ook geen reden om als men geestelijk verslaafd is harddrugs te gaan nemen.

Menig coffeeshophouder is er van overtuigd dat de legalisatie alleen maar voordelen heeft. Ik ben terughoudender, ik vind dat de legalisatie van softdrugs meer voordelen heeft dan nadelen. Helemaal in steden als Amsterdam, waar een groot deel van de toeristen gekomen is voor “The Red Light District” met de coffeshops in overvloed.

REACTIES

M.

M.

hey!! bedankt dat je dit hebt gemaakt!! egt tof ik heb er een 9 voor gehaald!! beterr he!! nou ik ga weer!! xx marjolein

20 jaar geleden

A.

A.

eeej Snake
Ik heb ff een vraagje aan jou naar aanleiding van het lezen van jouw betoog over de legalisatie van drugs. Ik zou graag willen weten waar jij je informatie vandaan hebt. Zou je me dit willen mailen?
groetjes
Anne-Marijn

20 jaar geleden

X.

X.

domme kerel

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.