Leer maar lekker rukken met je andere hand!

Vuurwerk is alleen gevaarlijk in de verkeerde handen

 

Het is even voor twaalf, eenendertig december. Heel Nederland telt af van tien tot één, om vervolgens de champagneglazen te heffen, en buiten de buurman een gelukkig Nieuwjaar te wensen onder een prachtig gekleurde hemel. De volgende dag is lol echter weer afgelopen aangezien alle berichten over de gewonden de voorpagina’s van de kranten weer domineren. De discussies die dan oplaaien, lijden vaak tot niets. Het is tijd dat we ophouden met dat gezeur!

Het eindeloze gekibbel over vuurwerk is al net zo’n traditie als Oud en Nieuw zelf. Het toppunt van alle krantenberichten dit jaar was toch wel de man die blijkbaar het idee had zijn illegale vuurwerkbom uit te broeden tot een lief klein vogeltje, toen hij plotseling zelf verantwoordelijk was voor het enorme gapende gat in zijn kont. Het behaalde resultaat is nu dat zijn toekomstige toiletbezoekjes een stuk minder prettig zullen zijn, nu hij zijn gehele linker bil mist. Dit zou zogenaamd de schuld zijn van de te soepele wetgeving met betrekking tot het Nederlandse vuurwerk. Ik vraag mij dan of de autoriteiten niet naar de verkeerde boosdoener wijzen. Is de situatie immers niet heel verdacht wanneer een ‘’volwassen’’ man de helft van zijn achterste eraf blaast? Onverantwoordelijk van jongeren én ouderen zouden niet mogen leiden tot het verbod van een vreugdige traditie. Zij die anderen verwonden door een roekeloze en onverantwoordelijke acties moeten zwaar gestraft worden: Zij die hun eigen hand eraf blazen, leren maar lekker rukken met de andere hand!

De snode plannetjes van de regering

Natuurlijk is niet iedereen het eens met deze manier van denken. Veel mensen vinden vuurwerk zo eng dat ze het liever kwijt dan rijk zijn. Maar een verbod op vuurwerk, iets waar de regering ieder jaar weer over debatteert, is helemaal geen oplossing. Nu al is er ontzettend veel illegaal en gevaarlijk vuurwerk in de omloop. Dit vuurwerk vereist een stuk meer voorzichtigheid dan het legale spul. Wordt het ‘’onschuldige’’ vuurwerk verboden, dan zal er nog veel meer verboden pret het land binnen worden gesmokkeld. Laten we vooral de malloten die zelf de labjas aantrekken niet vergeten! Zij zijn de grootste pretbedervers. Heeft de drooglegging ons niet geleerd dat dit gedrag dan alleen maar gestimuleerd word?

Maar daar zijn de plannen van de regering nog niet mee klaar. Vorig jaar kwam GroenLinks met het concept ‘’Georganiseerd Vuurwerk’’. Dit houdt in dat alleen professionals in de stad een vuurwerk show mogen geven, en voorderest worden een aantal speciale locaties aangewezen waar wel vuurwerk mag worden afgestoken. Voorbeelden van dit soort locaties zijn voetbalvelden, pleintjes enzovoort. Misschien ziet u de bui al aankomen. Volgens mij klopt er namelijk één detail niet in dit idee: om iedereen die vuurwerk af wil steken samen te proppen in kleine locaties, gaat met hoge zekerheid voor meer ongelukken zorgen dan ooit! Hoe haal je het in je hoofd? Kleine kinderen, rebelse jongeren en dronken kerels met knallend goed bij elkaar zetten! Die maken elkaar af!

Weg met het keukenmes!

Nou heb ik begrip voor alle onschuldige slachtoffers. Leren leven met een beperking door welke reden dan ook kan verschrikkelijk zijn. De meeste argumenten tegen consumenten vuurwerk zijn echter wel erg zwak. Er wordt door het hele land geroepen dat vuurwerk in de verkeerde handen een wapen kan zijn! En de regering zou dit zomaar laten gebeuren! Als we dan toch op die toer gaan, laten we volgende week dan gaan protesteren tegen het keukenmes! Kan toch zeker niet zo zijn dat de overheid het mogelijk maakt dat mensen door het hele land worden neergestoken?

Vuurwerk is een eeuwenoude traditie. We vieren de komst van een nieuw jaar. We troosten op gezondheid en jagen al het slechte weg met luid geknal en prachtige kleuren. Het is jammer dat sommigen dit beeld enigszins moeten verpesten. Doet boontje anderen pijn, dan komt hij om zijn loontje. Doet hij zichzelf pijn, dan dikke bult eigen schuld!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.