Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Koningshuis in Nederland

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1012 woorden
  • 6 maart 2002
  • 127 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
127 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

“Het koningshuis in Nederland moet niet worden afgeschaft”.

Het zal ongetwijfeld niemand zijn ontgaan dat twee weken geleden, op 2 februari, onze kroonprins Willem-Alexander en Maxima zijn getrouwd. Er werd al maanden van te voren over deze dag gesproken en nu nog steeds wordt er veel over gepraat. Het was een heel groot feest, niet alleen in Amsterdam, waar de trouwerij plaatsvond maar ook in veel andere steden ging deze dag niet onopgemerkt voorbij. Ook waren er duizenden mensen naar Amsterdam gekomen om de trouwerij van dichtbij mee te maken. Maar dat waren niet alleen aanhangers van het koningshuis, er was ook een groep demonstranten onder. Sommige van die demonstranten demonstreerden tegen het huwelijk omdat zij tegen het koningshuis zijn. Ik ben het niet met deze mensen eens want ik ben voor het koningshuis. Tenminste wel voor de manier waarop het in Nederland is geregeld.

Nederland is een democratie en een monarchie tegelijk. De wetten worden gemaakt en uitgevoerd door de ministers en worden goed of af gekeurd door de eerste en de tweede kamer. De mensen in de kamer worden door het volk gekozen en is dus de volksvertegenwoordiging, de ministers worden weer uit de kamer gekozen. Dat is dus allemaal democratisch. Toch is Nederland ook een monarchie want aan het hoofd van het land staat een koning of koningin. De taak van de koningin in de regering is maar zeer beperkt. Zij moet alleen de wetten tekenen en ze mag advies geven. De koningin is zelfs verplicht om de wetten te tekenen als ze door de eerste en tweede kamer zijn goedgekeurd.

Ik ben voor het koningshuis omdat ik het koningshuis ten eerste zie als een nationaal symbool. Het koningshuis geeft het Nederlandse volk een groot gevoel van samenhorigheid. Bijvoorbeeld het “Oranje gevoel” bij een groot sport evenement of bij een feestdag als koninginnedag wat als een groot volksfeest wordt gevierd, en ook met zo’n trouwerij van twee weken geleden viert het Nederlandse volk massaal feest.

Ten tweede vervult het koningshuis een belangrijke rol in de banden met andere landen. De koningin gaat geregeld op staats bezoek in het buitenland, iets wat anders altijd door de minister president zou moeten worden gedaan. Natuurlijk moet de minister president nog steeds wel eens op staats bezoek maar niet zovaak als wanneer er geen koningin was die dit ook geregeld doet. Ook op feesten zoals jubileums en trouwerijen van leden van het koninklijk huis worden vaak hogen gasten uit het buitenland uitgenodigd zoals buitenlandse koningen, koninginnen, prinsen, prinsessen of presidenten. Dat is dus goed voor een goede band met het buitenland.

Verder zie ik ook geen reden om Nederland ineens van een koninkrijk naar een republiek te gaan veranderen. Het gaat toch goed met Nederland? De welvaart is hoog en zowel op economisch als op sociaal gebied gaat het erg goed. Nederland functioneert prima onder deze manier van besturen dus geen reden voor verandering.

Een argument tegen de monarchie is natuurlijk dat het ondemocratisch is. Dat is ook zo, als het om een absolute monarchie gaat. Dat wil zeggen dat de koning of koningin helemaal alleen regeert en dus zelf alles mag bepalen. Daar ben ik ook geen voorstander van. Maar Nederland is toch veel meer een democratie dan een monarchie, ondanks dat we een koningin als staatshoofd hebben. Het volk mag zelf bepalen wie er in de volksvertegenwoordiging komt en de volksvertegenwoordiging bepaald de regels, en dus niet de koningin. Zij heeft eigenlijk helemaal niks te zeggen over de wetten, of die wel en niet aangenomen worden. Het enige wat zij mag doen is adviseren, maar daar hoeft dus niet naar geluisterd te worden, en als de wet is aangenomen moet zij tekenen. Maar dat is meer een formaliteit, ze is toch verplicht te tekenen. Nederland is dus wel erg democratisch. Ik snap de mensen die om die reden tegen het koningshuis zijn dus absoluut niet. Denken zij dat ze ineens veel meer te zeggen krijgen als we een republiek worden? Nou, ik denk het niet. Als Nederland nu een republiek zou worden zou er waarschijnlijk helemaal niks veranderen, het enige verschil zal zijn dat de koningin de wetten niet meer hoeft te tekenen. En dat koninginnen dag niet meer gevierd wordt. Of willen ze dat soms wel behouden? Nou dat vind ik dan weer stom, geen koningshuis, geen koninginnedag! En iets waar ik me ook aan erger is dat er redelijk veel mensen zijn die het ondemocratisch vinden als er een koningin aan het hoofd van het land staat, maar wanneer er dan verkiezingen zijn valt de opkomst erg tegen en zijn er maar weinig mensen die hun stem laten horen, dat vind ik pas schijnheilig. Het is lekker makkelijk om alleen maar te roepen dat het met een koningin zo ondemocratisch is, en wanneer je dan zelf kan stemmen gewoon niet komen opdagen.

Veel mensen zijn ook tegen het koningshuis omdat ze vinden dat het teveel geld kost. Ook dat vind ik onzin want als je het over de hele Nederlandse belasting bekijkt is het maar een heel klein beetje wat er aan het koningshuis wordt betaald en als we een president hadden zou hij en zijn hele hofhouding ook heel veel geld kosten.

Verder gaan we er heus niet ineens heel veel op vooruit als Nederland een republiek zou worden. Een republiek is echt geen garantie dat het zo goed blijft gaan.

Ik ben dus voor het koningshuis in Nederland. Ik vind dat het koningshuis voor een nationaal symbool staat, en dat het het gevoel van samenhorigheid bij het volk vergroot. Dat een monarchie ondemocratisch is vind ik grote onzin, zolang het geen absolute monarchie is. De macht van de koningin in Nederland is als zij al macht heeft wel zeer beperkt. Daarom vind ik dat een koningin absoluut geen kwaad kan en juist erg handig is om minder belangrijke taken van de minister president over te nemen. Ik zie ook geen enkele reden om van Nederland ineens een republiek te maken. Nederland doet het prima als koninkrijk en er is dus geen enkele reden om het te veranderen.

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ik ben dus voor het koningshuis in Nederland. Ik vind dat het koningshuis voor een nationaal symbool staat, en dat het het gevoel van samenhorigheid bij het volk vergroot. Dat een monarchie ondemocratisch is vind ik grote onzin, zolang het geen absolute monarchie is. De macht van de koningin in Nederland is als zij al macht heeft wel zeer beperkt. Daarom vind ik dat een koningin absoluut geen kwaad kan en juist erg handig is om minder belangrijke taken van de minister president over te nemen. Ik zie ook geen enkele reden om van Nederland ineens een republiek te maken. Nederland doet het prima als koninkrijk en er is dus geen enkele reden om het te veranderen.

REACTIES

M.

M.

toppie hoor :)

21 jaar geleden

I.

I.

Nationaal symbool, banden met andere landen.

Daar heeft Amerika geen last van, president kan blijkbaar ook goed een symbool zijn en banden onderhouden.

Ik vind 't nogsteeds zonde om zoveel geld uit te geven aan het koningkrijk.

12 jaar geleden

N.

N.

Het koningshuis kost per jaar 114 mjl euro, waarvan 39,6 persoonlijke salarissen voor leden van het koningshuis is, het andere geld wordt toch weer teruggestopt in de economie.
En het koningshuis levert elk jaar zo´n 6 a 7 mljard op.

12 jaar geleden

P.

P.

Slechte onderbouwing

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.