Klonen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 631 woorden
  • 17 juni 2001
  • 127 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
127 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Betoog: Klonen
Stelling: Ik ben voor het klonen van dieren

Klonen betekent ongeslachtelijk voortplanten. Dit wil zeggen dat een organisme een identieke kopie van zichzelf krijgt. Twee organismen hebben dezelfde erfelijke kenmerken.

In de jaren ’60 werden er al kikkers gekloond en in de zomer van 1997 werd het eerste zoogdier, het schaap Dolly gekloond. Intussen zijn er al muizen, geiten runderen konijnen en apen gekloond. Of mensen ook gekloond kunnen worden is nog niet bewezen, maar met de huidige technieken zal het waarschijnlijk wel mogelijk zijn.

Waar mensen niet bij stilstaan is dat klonen al veel langer wordt gedaan in de natuur en door de mens. Voorbeelden van klonen in de natuur zijn de meeste koralen, bacteriën, sommige planten zoals varens, kankercellen en eeneiige tweelingen.

Ik wil mijn stelling beperken tot het klonen van dieren. Ik vind het klonen van dieren een goede zaak en daarvan wil ik jullie ook overtuigen.

Voordelen van het klonen van dieren: - Er is nooit meer een tekort aan donoren Bij varkens bijvoorbeeld zou er eerst iets veranderd kunnen worden aan hun DNA. Hierdoor zouden de organen van dieren geaccepteerd worden door het menselijk lichaam.

- Dieren zouden door middel van gewijzigd DNA medicijnen kunnen maken, zoals nu al gebeurd bij micro organismen.

- Er zou beter wetenschappelijk onderzoek mogelijk zijn naar onder andere erfelijke ziektes. Zo zou men dieren kunnen klonen waarvan het DNA gewijzigd is, waardoor het dier bijvoorbeeld hetzelfde genetisch effect krijgt als de mens. Op die mantier kan er onderzoek worden gedaan naar die bepaalde erfelijke ziekte.

- Wetenschappelijke proeven kunnen beter uitgevoerd worden. Als bij onderzoeken twee konen gebruikt worden is de kans heel klein dat deze op een bepaalde stof verschillend reageren. In plaats van proeven uitvoeren met honderd muizen, voor een grotere nauwkeurigheid, zou je m.b.v klonen maar 2 muizen hoeven te gebruiken. Dit veroorzaakt weer een enorme vermindering van het aantal proefdieren. Met gekloonde proefdieren zou het benodigde aantal proefdieren met 80 procent kunnen dalen.

- Dieren die op uitsterven staan kunnen erbij gekloond worden.

- Klonen kan worden gebruikt om ideale boerderijen te vermenigvuldigen tot grote aantallen. Gekloonde dieren groeien samen volgends hetzelfde ritme, hebben dezelfde voedselbehoeften, geven melk van dezelfde kwaliteit, zijn tegelijk loops, zijn tegelijk geslachtrijp. Zo kan een boer zijn kudde snel vergroten. Een weerstand tegen ziekte kan door klonen snel vermenigvuldigd worden. Aan de andere kant is deze kudde ook veel gevoeliger voor ziekten.

Nadelen van het klonen van dieren: - Het klonen van reserve - embryo’s wordt vaak ethisch onaanvaardbaar gevonden, omdat een embryo al een klein beest zou kunnen zijn. Maar het embryo heeft nog geen gevoel, en vertoont nog geen gedrag, het zenuwstelsel en de hersenen moeten nog ontwikkeld worden. Eigenlijk is een embryo dus niet veel meer dan een klompje cellen dat na nog veel delingen kan uitgroeien tot een dier.

- Het klonen van dieren wordt vaak als ethisch onaanvaardbaar gezien. Mensen zeggen dat de geboorte van dieren Gods werk is en dat er door de mensen niet mee mag worden geknoeid.

Dit wil je ook lezen:

- Het klonen is nog in een experimentele fase. Alleen Dolly had al 225 voorgangers. En daarvan is Dolly als enige geboren. Eind waren de technieken voor het klonen met sprongen vooruitgegaan. Eind 1998 plantte drie onderzoekers veertien gekloonde embryo's(van kalfjes) in wat tot vier miskramen en twee geboorten leidde. Die cijfers komen aardig overeen met de gang van zaken in de natuur.

- Er komen te veel dieren op aarde

- De ‘originele’ dieren raken uitgestorven Ik hoop dat ik jullie nu voldoende heb overtuigd van mijn standpunt. Klonen van dieren kan mensenlevens redden, de wetenschap helpen om sneller een medicijn te vinden tegen bepaalde ziektes, veestapels vergroten. Waarom zouden we iemand dood laten gaan als hij/zij doormiddel van klonen geholpen kan worden?

REACTIES

T.

T.

Heeee, AnO,
woooo! egt een goed betoog heb je geschreve!!Ik moet namelijk morgen een betoog houden, en ik wist nog niet waarover....maar ik denk over het klonen van dieren....je had egt een goed betoog! Ook goed van voordelen en nadelen......dat kan ik goed gebruiken....hehehehe!
XXX tamar

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.