Klonen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 1855 woorden
  • 27 oktober 2003
  • 245 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
245 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Ik denk wel dat jullie nu weten wat mijn standpunt is over klonen. Ik ben echt 100% tegen klonen, (mens&dier) maar voordat ik jullie mijn verdere mening vertel zal ik eerst iets vertellen over het klonen zelf.

Het eerste succes van klonen was in 1896, in een ziekenhuis in Zwitserland. In dit ziekenhuis lag een man, Hans Spemann, die de tering had. Hij verveelde zich nogal en begon boeken te lezen over embryo’s. Vervolgens wou hij wel een experiment doen met embryo’s. Via een aardige verpleegster kreeg hij een paar bevruchte eieren van een salamander, hieruit haalde hij kleine cellen en splitste die in tweeën. Tot zijn stomme verbazing groeide ze uit tot 2 precies dezelfde salamders. Veel meer experimenten heeft hij niet kunnen doen, want hij overleed kort hierop. Als we nu een sprongetje in de tijd maken (springen?), zijn we op 5 juli 1996. Op deze dag gebeurde er iets, in een schuur in Schotland, wat de loop van de geschiedenis van de mens totaal veranderde. Sommige zeggen dat ze het nog spectaculairder vonden dan de eerste landing op de maan. Maar wat gebeurde er nu? Er was een schaap geboren en niet zomaar een schaap, nee het was een kloon, genaamd Dolly. Nu jullie een klein beetje uit de geschiedenis weten zal ik kort vertellen hoe klonen in elkaar zit. Klonen is een vrij ingewikkeld proces waarbij de meest geavanceerde techniek word gebruikt. Bedrijven die zich o.a. al bezighouden met klonen zijn de Real sekte & Elvis cloning. Deze bedrijven beweren dat ze al mensen hebben gekloond, er is echter nog geen bewijs gevonden hiervan. Zoals ik al zei is klonen vrij moeilijk en daarom ook vrij ingewikkeld om uit te leggen. Vandaar dat ik het kloonproces iets heb vereenvoudigd, zodat ik het sneller en makkelijker kan vertellen. Ik heb dit in de vorm van een cursusje gedaan, waarbij je in zes stappen kan leren hoe je moet klonen.

(tekenen op bord) Stap1: Allereerst wordt er van een willekeurig dier (of mens) een bevruchte eicel uit zijn lichaam gehaald. Stap2: Vervolgens wordt deze bevruchte eicel gedeeld in een aantal losse cellen. Deze lossen cellen worden ontdaan van hun celkern. In de celkern zitten namelijk alle genetische eigenschappen, welke nodig zijn om een kopie van een dier te maken. Als je de eicellen niet goed “leeg”maakt, kan het gebeuren dat je een overdosis aan DNA krijgt in het dier. Dit kan als resultaat hebben dat het dier misvormd wordt. Stap3: Nu je een “lege”eicel hebt, moet je nog de erfelijke eigenschappen van het dier dat gekloond moet worden erin stoppen. Dit doe je door de lege eicel te laten samensmelten met een “gewone”celkern van het dier dat je wilt klonen. (De cel die je hiervoor uitkiest moet zich wel in het zogenaamde ruststadium bevinden. In dit stadium kun je het beste bij het DNA van het dier. Als een cel zich namelijk niet in het ruststadium bevind heeft hij een soort beschermingslaag over het DNA heen zitten.) Het samengaan van de lege eicel en de celkern kan op twee manieren gebeuren: * Via een pipet, met deze pipet wordt de kern dan uiterst voorzichtig geïmplanteerd in de lege cel * Door middel van elektrische stroom, dit is de nieuwste techniek en deze werd ook gebruikt voor het schaap Dolly. Stap4: Nu heb je een eicel met een celkern van het dier dat je wilt klonen. Om de kloon tot leven te wekken, moet je de nieuwe eicel in een draagmoeder injecteren. Als de eicel goed is gelukt, wordt het dier waar je hem in hebt gestopt zwanger. Nu is het een kwestie van afwachten. Stap5: Als het hele voorafgaande proces goed is verlopen bevalt de draagmoeder van de kloon. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is opletten of de zwangerschap goed verloopt en eventueel moet je helpen bij het ter wereld zetten van de kloon. Stap6: Als laatste zou je nog kunnen controleren of de kloon echt is, dit kan door middel van een DNA test en als het zeker is geworden heb je een kloon ter wereld gezet.

Nu jullie weten hoe klonen zo ongeveer in zijn gang gaat zal ik jullie duidelijk maken, en hoop ik overtuigen, van mijn mening.

Voorargumenten:

* Het argument wat ik regelmatig tegen ben gekomen is dat mensen die niet op de natuurlijke manier baby’s kunnen krijgen nu een kans hebben om ze wel te krijgen. Ze zouden dan zichzelf kunnen klonen. (Dus dan heb ik het over homo’s & onvruchtbare mensen.) Dit argument kan redelijk klinken als je er oppervlakkig over nadenkt, maar dat ik heb ik dus niet gedaan. Allereerst is de kans groot dat het kind, de kloon, niet gezond ter wereld komt. Als er namelijk ook maar een klein foutje word gemaakt met het overbrengen van het DNA is de kans groot dat de cellen zich omzetten in kankercellen. Verder is de kans groot dat het kind een arm mist of juist teveel heeft. Dat vind ik al een behoorlijk tegenargument. Verder, als we ervan uit gaan dat alles goed gaat, denk eens aan de kloon zelf. Die word geboren en zal zich natuurlijk nog niet direct beseffen dat het een kloon is, maar stel dat het kind ouder word en in de puberteit terecht komt. Hij komt erachter dat hij een kopie is van 1 van zijn ouders. In plaats van dus een ouder-kind relatie is de kans groot dat er een origineel-kloon relatie komt.

* Een tweede voorargument is dat je organen kunt geven aan mensen die ze hard nodig hebben, naast organen zullen ze in de toekomst ook armen en benen kunnen maken. Dit vind ik voor de mensen die ze hard nodig hebben erg, maar gaat de waarde van de mens hiermee niet verloren? Stel je voor, je hebt je been verloren tijdens een ongeluk of in een oorlog. Kom je bij de dokter: Geeft niet, wij hebben wel een nieuwe voor je, wat is de maat van uw andere been? Ik zal ff kijken in het magazijn. Nee, sorry die zullen we even moeten bestellen, op dit moment is die niet aanwezig, uitverkocht, maar we garanderen u dat u hem binnen een maand heeft. Dit is dan natuurlijk vrij overdreven, maar toch, word de mens niet dan een soort machine waarvan als de onderdelen kapot zijn je ze vervangt?

Het betoog gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

* Een tweede voorargument is dat je organen kunt geven aan mensen die ze hard nodig hebben, naast organen zullen ze in de toekomst ook armen en benen kunnen maken. Dit vind ik voor de mensen die ze hard nodig hebben erg, maar gaat de waarde van de mens hiermee niet verloren? Stel je voor, je hebt je been verloren tijdens een ongeluk of in een oorlog. Kom je bij de dokter: Geeft niet, wij hebben wel een nieuwe voor je, wat is de maat van uw andere been? Ik zal ff kijken in het magazijn. Nee, sorry die zullen we even moeten bestellen, op dit moment is die niet aanwezig, uitverkocht, maar we garanderen u dat u hem binnen een maand heeft. Dit is dan natuurlijk vrij overdreven, maar toch, word de mens niet dan een soort machine waarvan als de onderdelen kapot zijn je ze vervangt?

- Dan kom ik bij een ander voorargument: je kunt dieren zodanig veranderen dat ze medicijnen gaan produceren. Je verandert dus een, ik noem een willekeurig dier, schaap in een soort medicijnen producerende fabriek. Dit klinkt vrij goed, maar stel je voor dat die schaap een ziekte met zich meedroeg die nog niet bekend was, ik noem de schapenpest, of de gekke schapenziekte. En je hebt net tientallen mensen medicijnen gegeven die afkomstig waren van dit schaap, dan zit je toch met een groot probleem.

Dit wil je ook lezen:

Tegenargumenten:

* Bevolkingsgroei is altijd al een probleem geweest, de verenigde naties schatten dat in 2015 de bevolking zal zijn uitgelopen tot ~7.5 miljard mensen, en dat op dat stukkie aarde. Er heerst hongersnood in verschillende delen van de wereld, mensen sterven hierdoor. Er breken ziektes uit die niet goed worden bestreden (aids). Kortom, het is ernstig. Stel je nu voor als bepaalde mensen ook nog gaan klonen, kopie’s op de wereld zetten, kortom, het kan nog ernstiger.

* Ik noemde net dat bepaalde mensen gaan klonen, ik heb hier ook nog voorbeelden van mensen die gaan klonen. De belangrijkste & grootste groep mensen die bezig zijn met klonen is de Real-sekte. Deze mensen denken dat ze van aliens afstammen, dat is al een argument opzich, maar het gaat verder. Ze hebben pas een machine uitgebracht op internet (deze informatie is trouwens van henzelf) die ze verkopen voor 9199 Amerikaanse dollars. Deze machine maakt het mogelijk om cellen te klonen. Zelf zeggen ze:

RAËL said: “ Not only are we hoping to be the first to clone a human being, but we also want to contribute so that the cloning efforts can multiply everywhere on the planet. The fact that the U.S. has refused to pass an anti-cloning law is a huge victory, in addition to the fact that 5 countries are now fully engaged in cloning: China, Sweden, UK, Israël and Saudi-Arabia. All the countries that ban cloning end up exiling their elite scientists and as a result will inevitably fall far behind!

Dit is toch van den gekke, ze willen dat klonen overal mogelijk word en de landen die tegen zijn (op dit moment zijn 5 landen tegen ze) zullen hun elite-wetenschappers uitbannen en zullen een niet in te halen achterstand oplopen ten opzichte van de andere landen.

* Verder is natuurlijk de kans vrij groot dat het kloonproces in verkeerde handen valt. Stel je voor dat een persoon zoals Hitler, Saddam of Bin Laden kan klonen. Dit zou dan uitlopen op een regelrechte wereldramp. Wat ik van veel mensen al gehoord heb is dat deze kans waarschijnlijk toch niet zo groot zal zijn, omdat er waarschijnlijk streng wordt gecontroleerd wie mag klonen, maar dit vind ik dus totaal niet waar, zeker niet als je kijkt naar de mensen die nu kunnen klonen, dat zijn mensen die denken dat ze van aliens afstammen.

* Zoals ik al zei, is de kans groot dat een kloon mislukt of een erge ziekte oploopt. Dit is al gebeurd bij het schaap Dolly, die vroegtijdig is overleden. Als klonen dus zou worden gebruikt zou het betekenen dat de kindersterfte in landen flink toeneemt. Verder kan het ook nog op grotere schaal mislopen
Wanneer namelijk het genetisch materiaal van een grote groep dieren, inclusief mensen, identiek wordt, wordt de kans op plagen en ziekten, al dan niet veroorzaakt door te laat ontdekte genetische afwijkingen, aanmerkelijk vergroot. Een enkel griepje zou een massaslachting kunnen veroorzaken. De genetisch diversiteit die voor de overleving van het menselijk ras van grote betekenis is, mag daarom niet verloren gaan. En klonen bevordert juist een onnatuurlijke homogeniteit.

* Naast al deze tegenargument zit je natuurlijk ook nog met de etische kant van de zaak. Want heeft God de mens niet geschapen en kunnen wij dat nu van hem overnemen, zodat wij nu niet alleen meer over dood kunnen beslissen, maar ook zelf leven kunnen creëren? Alleen al door dit argument zijn er al miljoenen mensen die tegen klonen zijn.

Conclusie

Hoe het nu met klonen verder gaat kan ik niet zeggen, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Ik hoop echt dat klonen wordt verboden, omdat er zoveel nadelen aan zitten. Ik hoop dan ook dat de wereldleiders slim genoeg zijn om te beseffen dat ze mensen in hun waarde moeten laten en klonen dus verbieden. Gelukkig heeft de EU tot nu toe het klonen van mensen nog verboden. Er zijn echter al kloonorganisaties die als tegenmaatregel daarop mensen willen klonen zonder hoofd, omdat het dan officieel geen mensen zijn. Dit vind ik nu echt niet normaal en ik hoop dan ook dat onze toekomst kloonvrij zal zijn.

Bronnen:

* Allemaal krantenstukjes van Internet * 3 boeken over klonen * Informatie van Internet via www.scholieren.com * Informatie van Internet via www.leerlingen.com * Informatie van Real cloning company, gevraagd via email.

REACTIES

V.

V.

Het is niet HANS spemaan, maar HERMAN Spemann. Het was niet in 1896 maar in 1902 dat hij kloonde. En geen mensen embryo's maar Die van kikkers.

17 jaar geleden

S.

S.

hey Alex,

ik heb veel aan je betoog gehad. Ik moet er namelijk een debat over houden bij Nederlands en toen kwam ik aan bij jou betoog. Ik ben er zelf ook tegen dus ik heb er erg veel aan gehad.

bedankt,
Sidney

19 jaar geleden

M.

M.

Heel goed verslag! ik ben er ook tegen, ik wist alleen niet echt goede argumenten te verzinnen. Heb er echt wat aan gehad :)
Bedankt!

12 jaar geleden

W.

W.

Als hitler wordt gekloond zal hij nooit exact hetzelfde zijn hij zou zelfs de grootste pacifist kuneen zijn. Je "zijn" bestaat namelijk uit 2 delen: nature en nurture,je natuur en je opvoeding zet je je hitler kloon dus bij een joods gezin zal hij heel anders worden als voorheen. Voor de rest een prima verslag.

11 jaar geleden

L.

L.

Je argumenten zijn echt waardeloos. sorry; maar ze zijn echt aan elkaar verzonnen frutsels en zijn nergens op gebaseerd.
Heb je überhaupt wel goed nagedacht over je argumenten?

11 jaar geleden

A.

A.

Hopen dat klonen geen begin heeft? nou het begon al bij de val van Atlantis, ze hadden meer slaven nodig om meer goud binnen te halen en de mensen uit te roeien! kort maar krachtig.

6 jaar geleden

A.

A.

Voor een 6e klas vwo verslag had ik toch meer verwacht.... De argumenten lijken meer op meningen en zijn minder op feiten gebaseerd (dit heeft ook met de bronnen te maken). Bovendien haal je genetische modificatie en klonen door elkaar.
Ten 1e staan er in de "basis kennis" al fouten. Een voorbeeld: je hebt inderdaad een eicel nodig om te klonen maar deze hoeft niet bevrucht te zijn.
Ten 2e is het 1e "voor"argument een tegen argument en complete lariekoek (iemand die zwanger probeert te worden wil geen kloon maar een kind en die kan verkregen worden door gedoneerde eicellen of spermacellen te bevruchten en te plaatsen (dit is dus een heel ander proces) de stelling zou nog enig sinds kloppen als de kloon de draagmoeder zou worden maar ze is blijkbaar onvruchtbaar en als dit genetisch is, is de kloon dus ook niet vruchtbaar.
Ten 3e zijn geloven niet wetenschappelijk en kunnen zij helen mooie theorieën hebben maar deze zijn niet wetenschappelijk bewezen...
Ten 4e is er in de "voor argumenten" duidelijk te lezen dat je eigenlijk tegen bent (dit is prima maar daardoor kan je stelling in een debat zo onderuit gehaald worden)
Ten 5e is het klonen van mensen verboden, je mag wel cellen klonen tot een homp vlees maar het mag niet uitgroeien tot een baby. Dieren daar in tegen mogen in veel landen wel gekloond worden. Een voor argument hier van kan zijn dat mensen die heel erg gehecht zijn aan hun huisdier hun overleden huisdier kunnen klonen. Of (wat je al redelijk veel ziet) dat er top dieren worden gekloond (denk aan wedstrijdpaarden met de zelfde lichamelijke bouw waardoor ze lichamelijk net zo goed zouden moeten kunnen zijn na de juiste training, of de Amerikaanse vlees rund die een uniek dna heeft waardoor zijn vlees extra geschikt voor consumptie zou zijn, nadat deze rund stierf hebben ze hem gekloond zodat de kloon nakomelingen kan produceren voor de vlees industrie)
Ten 6e de nadelen van dit verslag zijn inmiddels erg verouderd. Het klopt dat er inderdaad wel eens mutaties en zieke dieren ontstaan/zijn ontstaan maar tegenwoordig zijn de technieken veel beter waardoor dit veel minder voorkomt. Een terecht tegenargument is dus wel hoe diervriendelijk is dit proces? En hoe inteelt gevoelig word dit als je met de klonen gaat fokken? Veel tegen argumenten bestaan uit vraagtekens omdat het lastig is om bij dieren die ouder kunnen worden het onderzoek ook veel langer duurt voordat je uitslag hebt op het nageslacht van het nageslacht ect. van z'n dier. Maar ook dit is afhankelijk van het onderzoek dat je er bij pakt. (mensen zijn dus bang voor de gevolgen)
Ten 7e is het net zo als iemand anders hieronder al schreef van groot belang hoe de opvoeding van de kloon is. Het gedrag van de mens word gevormd door ervaringen, je zou dan dus het exacte leven moeten nabootsen en zelfs dan is het nog maar de vraag (als je bijv. Hitler neemt) of de kloon exact het zelfde gedrag krijgt.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.