Betoog Nederlands - Oorlog is geen kinderspel!
Wereldwijd zijn er meer dan driehonderdduizend kinderen die ingezet worden als soldaat. Ze worden ingezet aan het front, of ze worden te werk gesteld in de binnenlandse strijdkrachten of rebellenlegers. Bijna de helft van alle kindsoldaten komt uit Afrika. Honger drijft sommige naar het leger, andere worden ontvoerd en verplicht deel te nemen aan het leger. Vooral jongens vanaf vijftien jaar. Ook jongere kinderen worden soms al ingezet als boodschapper, kok of drager van wapens en voedsel. De meisjes verrichten vaak de huishoudelijke werkzaamheden en worden regelmatig seksueel misbruikt door de soldaten. Dit kan natuurlijk niet, en daarom is mijn stelling; “Oorlog is geen kinderspel!”
Deze stelling ga verdedigen aan de hand drie argumenten voor, en een argument tegen die ik daarna zal weerleggen. Mijn eerste argument is het mensenrechten-argument.
Door het gebruik van kindsoldaten, worden een aantal mensenrechten geschonden. Zoals het recht op onderwijs. Er zijn gevallen bekend van kinderen die werden opgeleid tot soldaat waarbij ze kelen moesten doorsnijden van tegenstanders, en vervolgens het bloed moesten drinken. Dit is natuurlijk niet het soort onderwijs waar deze kinderen recht op hebben. Ook heb je als kind recht op een veilige en normale jeugd. Als je als kind meevecht in het leger, krijg je nooit de kans om een normaal kind te zijn. Ze worden gedwongen om snel volwassen te worden. Mede door het gebrek aan opleiding, zullen ze in hun latere leven in de maatschappij niet optimaal kunnen functioneren.
Mijn tweede argument heeft te maken met het psychische letsel dat de kinderen over kunnen houden aan de oorlogen. De kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met gevechten, moorden en de meeste meisjes ook met seksueel misbruik. Regelmatig heeft dit een posttraumatische stressstoornis tot gevolg. Deze stoornis veroorzaakt ernstig lijden of beperkingen in het sociaal en beroepsmatig leven, en heeft dus negatieve gevolgen voor de toekomst.
Mijn derde argument heeft te maken met het lichamelijke letsel dat kinderen zouden kunnen over houden aan de oorlog.
Doordat ze constant in aanraking zijn met wapens, lopen zij veel risico op blijvende verwondingen. Ook dit zal hun functioneren op latere leeftijd beïnvloeden. Ze zullen later mogelijk met een handicap door het leven moeten gaan, waardoor werk vinden en uitvoeren een stuk lastiger wordt. Ook dan is het dus maar de vraag of ze genoeg geld zullen verdienen om van te eten.
Een tegen argument zou kunnen zijn dat er gevallen zijn waarin het kind zelf zou beslissen om soldaat te worden. Maar als je hier goed over nadenkt, dan kan dit helemaal niet het geval te zijn. De kinderen zijn afhankelijk, en willen eten. Het leger lijkt de enige optie. Kiezen ze dan voor het leger, of voor het eten? Ze overzien niet wat dit allemaal voor consequenties kan hebben. Kinderen zouden beschermd moeten worden, door ze deze keuze niet meer te geven. Ze hebben recht op eten.
Veel Afrikaanse landen zijn het er over eens dat de minimumleeftijd voor vrijwillige toetreding en de diensplicht naar 18 jaar moet worden opgeschoven. Een probleem is alleen dat vaak systematische geboorteregistratie ontbreekt in dit soort landen, waardoor er toch ook veel jongere kinderen worden opgenomen in het leger.
Als de nationale wetgeving nageleefd zou worden in deze landen, dan zal het aantal kindsoldaten drastisch afnemen. Naar mijn mening moet er dus veel strenger op deze wetten gecontroleerd worden, en moet de geboorteregistratie aangepakt worden.
Een kind moet eten aangeboden krijgen, naar school gaan, spelen met leeftijdsgenoten, en hoort niet thuis in een oorlog.
“Oorlog is geen kinderspel!”
Kindsoldaten
ADVERTENTIE
Fix onze energie!
Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past!
Check Power Up The Planet!

REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden