Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kauwgom

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 555 woorden
  • 27 april 2011
  • 105 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
105 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Je neemt een lekkere kauwgom onder de saaie geschiedenis les om niet in slaap te vallen. En dan hoor je opeens : ‘Ja jongedame, gooi je kauwgom maar lekker weg!’ Je loopt naar de prullenbak en neemt afscheid van je kauwgom. Als je terug loopt naar je stoel vraag je jezelf af ‘Wat is er eigenlijk verkeerd aan kauwgom in de les?’ Toch is de school hier tegen en hoort iedereen zich aan deze afspraak te houden! Ik ben het absoluut niet eens met deze afspraak en vindt dus dat kauwgom in de les gewoon toegestaan moet worden.

Mijn stelling is : Kauwgom moet in de les toegestaan worden.


Het kauwen van kauwgom in stressvolle situaties (zoals tijdens een proefwerk) maakt je kalmer, alerter en minder bezorgd. Het kauwen van kauwgom zorgt ervoor dat de aanmaak van het hormoon cortison daalt. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland.

Tijdens het onderzoek kregen 40 studenten twee tests voorgelegd. De tests werden op verschillende dagen afgenomen en waren moeilijk en minder moeilijk. De studenten werden onderverdeeld in twee groepen: kauwend en niet kauwend op kauwgom. De kauwende groep was veel rustiger, alerter en kalmer en leverden betere prestaties.

Kauwgom is ook heel goed voor je geheugen. Een aantal kauwgomkauwers konden rijtjes woorden beter onthouden dan proefpersonen die geen kauwgom aan het eten waren. De oorzaak volgens onderzoekers: het kauwen versnelt de hartslag. Daardoor krijgen je hersenen meer zuurstof en voedingsstoffen,waardoor je dingen makkelijker kan onthouden. Hierdoor kun je dus meer dingen onthouden uit de les en met het leren. Dat is natuurlijk handig bij het maken van je proefwerk! Je zult meer dingen onthouden hebben die je geleerd hebt en zo een hoger cijfer scoren voor je proefwerk.

Ook zorgt kauwgom voor een beter gebit en een frisse adem.

Maar dit zijn niet de enige redenen waarom het eten van kauwgom in de klas toegestaan zou moeten worden. Het kost een vermogen om schoonmaakbedrijven te huren om kauwgom te verwijderen. Maar als kauwgom nou gewoon wordt toegestaan, heb je ook geen last meer van kauwgom onder de tafeltjes want je kunt namelijk niet meer betrapt worden op het eten van kauwgom, zo hoef je niet meer gauw je kauwgompje weg te plakken. dus… geen schoonmaakkosten!

Maar toch vinden veel docenten het een asociaal gezicht, ze ergeren zich aan het op en neer gaan van de kaken en het smakkende geluid wat sommige mensen erbij produceren. Toch vind ik dat je dit kunt tegen houden. Je mag mensen best aanspreken op hun kauwgedrag zodat ze daar op letten en leren netjes kauwgom te eten. Ook raak je gewend om voor een klas te staan met kinderen die kauwgom eten zodat het op een gegeven moment helemaal niet opvalt en het de gewoonste zaak van de wereld is. Er zijn toch veel ergere dingen op de wereld dan leerlingen die een kauwgompje kauwen?

Kortsamengevat :

- Ik vind dat kauwgom in de les moet worden toegestaan.
- Kauwgom kauwen zorgt voor minder stress bij proefwerken.
- Kauwgom is goed voor je geheugen.
- De school bespaart kosten aan schoonmaakbedrijven.
- Je hebt een frisse adem.

Waarom zou de school ons deze voordelen willen ontnemen? Stap dus elke morgen op je fiets naar school met een lekker kauwgompje voor een frisse adem, geen stress voor je proefwerk en betere schoolprestaties!

REACTIES

B.

B.

goed verslag. en bedankt voor de inspiratie, ik ga hem zeker ook gebruiken

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.