Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Justitie mocht de journalisten niet gijzelen.

Beoordeling 2.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 293 woorden
  • 13 maart 2007
  • 7 keer beoordeeld
  • Cijfer 2.9
  • 7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Betoog

Stelling: Justitie mocht De Telegraaf journalisten Bart Mos en Joost de Haas niet gijzelen.

Inleiding van het verhaal:

De Telegraaf journalisten Bart Mos en Joost de Haas hebben januari van dit jaar een artikel gepubliceerd waarin zij onthulden dat staatsgeheimen over de crimineel Mink K. mogelijk door één of meer (ex-) medewerkers van de inlichtingendienst AIVD waren doorgespeeld aan criminelen.

Oud-agent Paul H. wordt ervan verdacht dat hij de staatsgeheimen dossiers van Mink K. heeft doorgegeven. De advocaat van Paul H. heeft de zaak tegen de journalisten aangespannen en wil, dat duidelijk wordt wie de bron is van het artikel. Volgens hem is dat niet zijn cliënt Paul H.

De journalisten werden gegijzeld, omdat zij weigeren hun bron bekend te maken. Dit was mogelijk omdat het bronbescherming niet wettelijk is vastgelegd. Ook werden de Telegraaf-journalisten maandenlang afgeluisterd door de AIVD.

Argumenten:
* Justitie heeft de journalisten niet mogen gijzelen, omdat er anders niemand meer naar de krant (of media) komt met zijn verhaal.
Journalisten moeten hun bronnen kunnen beschermen. Bronnen moeten niet bang zijn om verhaal te doen bij journalisten. Ze moeten absolute zekerheid hebben dat hun identiteit geheim blijft.
* De rol van de media is de waakhond van de samenleving. Soms moeten journalisten bronnen gebruiken die goede redenen hebben om niet genoemd te worden. Journalisten moeten dingen kunnen onderzoeken over misstanden.
* Journalisten moeten alleen hun bronnen bekend maken als de staatsveiligheid in het geding is en dat is nu niet het geval.
* De vrije pers komt in gevaar als journalisten worden gegijzeld als ze hun bronnen niet bekend maken.
* De lek komt vanuit de AIVD en het is de taak van Justitie om te onderzoeken wie hier verantwoordelijk voor is en niet de taak van journalisten om dit bekend te maken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.