Jongerentaal

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • havo | 445 woorden
  • 26 mei 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Onderwerp: Jongerentaal

Deelonderwerp 1 Klagende docenten
Deelonderwerp 2 Iedereen
Deelonderwerp 3 Ouders
Deelonderwerp 4 Ander jongerentaal
Slot: Jongerentaal zal voor altijd bestaan.

Heel veel ouders klagen dat zijn kind teveel op MSN zit een daardoor hun huiswerken niet maken. Een ander probleem is dat door MSN, jongeren anders gaan praten en schrijven bijvoorbeeld i.p.v. “kusjes” schrijven ze “xxxjes”. Misschien klopt het wel. Maar leraren zeggen, dat veel leerlingen in hun verslagen en brieven, die zij voor hun neus krijgen, veel MSN-taal gebruiken. Maar de leerlingen weten zelf, dat ze daar niet mee op zouden schieten, wanneer ze MSN-taal gebruiken in hun verslagen en brieven, omdat de leraren dat dan fout zullen tellen.
Tegenwoordig doet iedereen aan jongerentaal, zelfs leerlingen uit het VWO. Veel jongeren hebben een eigen mobieltjes, dus ze gebruiken afkortingen. Ik geloof zelf niet dat jongeren niet kunnen omswitchen van jongerentaal naar normale taal. Maar wel geloof ik dat door MSN, jongeren leestekens verkeerd plaatsen en/of helemaal niet plaatsen. Ik doe zelf ook aan MSN en ik kan dat weten. Je laat komma’s, hoofdletters en punten weg, omdat het sneller en makkelijker werkt.

Meestal heb je respect voor je ouders, dus je zal niet gauw zeggen: “Yo pa of
ma! “ Jongeren spreken het alleen tegen elkaar en niet tegen ouders.
Ouders zullen misschien wel af en toe een woordje horen en zich verbazen wat het betekent, maar als ze het zovaak horen dan begrijpen ze wel wat het betekent.
Jongerentaal wordt gesproken door jongeren met een eigen identiteit of een land van herkomst. Turkse Jongeren die vooral met andere Turkse jeugd omgaat zal een ander soort jongeren taal spreken dan jongeren die vooral met Nederlandse jongeren omgaan in een ander deel van het land. Jongeren hebben vaak ook behoefte aan een eigen identiteit waar alleen zij met een groep vrienden deel van uit maken. De jongeren voelen zich verbonden met een bepaalde groep en gaan ook hun eigen woorden ontwikkelen. Veel van deze woorden komen van muziek en televisiezenders waar de jongeren naar kijken en luisteren. De jongeren met hun eigen identiteit en groepen luisteren dan ook naar hun eigen soort muziek waar woorden uit worden gebruikt uit hun huidige of de oorspronkelijke jongeren taal.
De jongerentaal is een verschijnsel dat er al heel lang is, maar zal de jongerentaal ook blijvend zijn? Waarschijnlijk zal de jongerentaal altijd blijven bestaan maar ook altijd blijven veranderen. De taal die de jongeren spreken wordt snel veranderd. Dat komt omdat er veel nieuwe woorden komen, nieuwe groepen ontstaan, of omdat groepen zich af willen splitsen van andere groepen jongeren. Een specifieke jongeren taal zal nooit blijven bestaan. De jongerentaal in het algemeen zal waarschijnlijk blijvend zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.