Jongerencultuur en school

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 441 woorden
  • 8 oktober 2003
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
56 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Jongerencultuur en school.

De maatschappij draait tegenwoordig steeds meer om de jongeren. Er wordt wel gezegd dat we in een jongerencultuur leven. Wat is hier de oorzaak van?

Het begon waarschijnlijk al jaren geleden toen de kinderen, ook hele jonge, de hele dag moesten werken in fabrieken. Veel kinderen gingen niet eens naar school. Vele jaren later toen de kinderarbeid afgeschaft werd, kregen kinderen meer vrijheid doordat mensen van de overheid, die vonden dat dit niet langer door kon gaan, voor ze opkwamen. Ze moesten ook weer naar school gaan.

Het recht van vrije meningsuiting werd ook ingevoerd. De jongeren hebben daar ook van geprofiteerd. Dit merk je vooral doordat jongeren soms meer (durven te) zeggen dan de volwassenen, bijvoorbeeld ouders en leraren, tolereren. Het gebeurt zowel thuis als op school. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Mensen bij de overheid of schoolhoofden, weten hierdoor beter wat de jongeren tegenwoordig willen en waar zij behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld de lonen van de jongeren met een baantje. Langzamerhand is de overheid erachter gekomen wat de gemiddelde jongere nodig heeft om uit te geven. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld het uitgaan. Kroegen en discotheken zijn tot diep in de nacht geopend, wat vroeger niet zo was. Hier worden ook de openingstijden weer bepaald door de jongeren, omdat ze anders bijvoorbeeld op straat gaan zwalken en schade aanrichten.

De nadelen van de vrije meningsuitingen van de jongeren zijn dat ze bijvoorbeeld brutaal worden, hun zin doordrijven en ongehoorzaam zijn aan hun ouders of leraren. Vroeger had de jeugd veel meer respect voor hun ouders als nu. Als een kind iets fout deed en de ouder strafte het daarvoor, ging het kind daar niet tegen in. Nu is nog weinig sprake van gehoorzaamheid bij de meeste gezinnen. Hierdoor komen vaak meningsverschillen en ruzies. Ik zeg niet dat het gedrag van de jongeren altijd de oorzaak is van de onenigheid met hun ouders. Want ouders zijn ook niet altijd eerlijk of rechtvaardig.

Nadat ik de voor- en nadelen van de meningsuitingen van jongeren op een rijtje heb gezet, wil ik nog kort hebben over de jongerencultuur op school. Jongeren zijn verplicht om tot hun 18e levensjaar naar school te gaan. ’s Morgens vroeg word er begonnen en hebben soms lange, vermoeiende dagen. Als iemand niet goed werkt in de les, volgt er een standje of een straf. Dit is begrijpelijk voor leraren, die natuurlijk willen dat er geluisterd word naar wat zij te vertellen hebben, maar ze weten niet de reden van de leerling wáárom het niet zijn best doet. Ook daardoor krijg je weer onenigheid en ergernissen, wat weer kenmerkend is voor de jongerencultuur.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.