Joint Strike Fighter

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 406 woorden
  • 25 oktober 2002
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 6
34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen
JSF

Joint Strike Fighter.

Vernieuwing is goed voor de economie. Vandaar dat de overheid graag mee wil doen aan het ontwerpen van een nieuwe straaljager. Dit levert de Nederlandse economie extra orders, werkgelegenheid en kennis op. Na onderzoek blijkt echter dat die voordelen wel eens zouden kunnen tegenvallen. En dat de investering van de overheid zich niet zal terugbetalen. Eind januari heeft het bedrijfsleven besloten om toch mee te doen. Maar dan moet de overheid wel het geld voorschieten. De terugbetaling van dit geld zal beginnen wanneer de orders binnenkomen en er winst gemaakt wordt. Maar wat als er geen winst gemaakt wordt?

Er wordt vaak gezegd dat we te weinig vliegtuigen hebben. Dat is onzinnig, want we hebben al meer dan genoeg F-16’s. En die zijn nog lang niet versleten. Volgens alle deskundigen kunnen ze nog mee tot na 2020. Bovendien, welke vijand moet er met die bommenwerper worden bestreden? Sommige economen denken dat de werkgelegenheid die tot stand komt, ten koste gaat van de werkgelegenheid in andere sectoren. De mensen die moeten gaan werken aan de ontwikkeling van de JSF zijn hoogopgeleid en zeer moeilijk te vinden.. Zij moeten bij andere bedrijven vandaan gehaald worden. De werkgelegenheid en de toegevoegde waarde door de JSF gaan dus ten koste van die in andere sectoren. Ook is de JSF een doorn in de oog voor de belasting betalers. De 8 miljard euro moet toch ergens vandaan komen: en dat zijn de belasting betalers. Deze miljarden zijn keihard nodig voor het bestrijden van de echte noden van dit moment. Denk maar eens aan de geweldige tekorten in de gezondheidszorg, het onderwijs, natuur en milieu, veiligheid op straat, het openbaar vervoer en de wereldwijde tegenstelling tussen rijk en arm. Maar vooral omdat het in strijd is met een door een ontwikkeld aanschaffingsbeleid voor grote wapensystemen. Geleerd is namelijk dat het goedkoper en voordeliger is om zulke systemen kant en klaar te kopen, 'van de plank', in plaats van allerlei ondoorzichtige samenwerkingsprojecten aan te gaan. Die blijken altijd duurder en onvoordeliger te zijn.

Het is dus duidelijk dat er het plan is om de JSF te kopen onvoordelig en er zijn nog te veel risico’s. De miljarden kunnen echt wel beter besteed worden. En het grappige is ook : er is net een wetsvoorstel gekomen dat Amerika ons land kan binnen vallen, dus met geweld. Maar zij zijn juist het land waar de Joint Strike Fighter van moeten kopen. Gek, niet?

REACTIES

F.

F.

"Doorn in de oog" moet "Doorn in het oog"zijn en belasting betalers moet belastingbetalers zijn. Wel op de grammatica letten, ik leverde dit in en kreeg een 2.4! Voortaan beter je best doen voordat je dingen op internet plaatst!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.