Jeugdcultuur

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 849 woorden
  • 16 oktober 2001
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
103 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Je moet toch ergens bijhoren? Het leven van een middelbare scholier is hard. Je hele middelbare school periode zal je moeten vechten voor een plaats binnen de school, binnen de klas en zelfs binnen je eigen groep. Maar wie bepaalt zoiets nou? Niemand waarschijnlijk, het is misschien wel een voorbeeld van onze menselijke drang tot acceptatie. Allemaal zoeken we mensen op die hetzelfde denken en zijn als wij zelf. Om ons vervolgens met elkaar te identificeren. Want onzeker zijn we allemaal, zelfs de stoerste jongens van de klas. Maar wat bepaald nou tot welke groep je hoort? Is groepscultuur is onvermijdelijks geworden? En is het nog wel weg te denken uit onze samenleving?

Ga maar eens kijken op het schoolplein van een middelbare school. Dan zullen er een aantal zaken zijn die opvallen. Verspreid over het hele plein staan groepjes. Op zich niks vreemds maar als men verder gaat kijken zullen er toch een aantal dingen zijn die opvallen. Elke groep heeft zo zijn eigen kenmerken. Een factor die meteen in het oog springt is natuurlijk kleding. En dan heb ik het meteen over een van de meest in het oog springende factoren.

Kleding is zo belangrijk omdat het een signaal afgeeft aan anderen. Door het dragen van bepaalde kleding laat je aan de buitenwereld zien bij welke groep je hoort. Ten eerste kunnen mensen van “jouw soort” meteen zien dat je “hetzelfde” bent als zij, en omgekeerd natuurlijk ook. Er is natuurlijk al een eeuwenoude afkeer tegen hen die anders denken of zijn dan jijzelf. Vaak onbewust maar in ieder mens aanwezig. Dit klinkt natuurlijk allemaal erg theoretisch. Daarom zou ik het graag met wat voorbeelden willen verhelderen. Gabbers bijvoorbeeld. De standaard uitrusting van een gabber bestaat uit een trainingspak, en sportschoenen. Bij voorkeur is het hoofd kaalgeschoren en beweegt men zich voort op de meest dure scooters. Deze scooters zijn vaak uitgerust met grote muziek installaties waar men kei harde house of hardcore op draait. Een andere groep zijn bijvoorbeeld de alto’s. Dit zijn de over het algemeen wat alternatieve mensen. Zij interesseren zich niet zoveel in hun uiterlijk en hun kleding. Let wel de kleding die zij dragen is met zorg uitgezocht om heel duidelijk aan te geven bij welke groep zij horen.

En zo zijn en heel veel verschillende groepen jongeren aan te geven. Naast de gabbers en de alto’s zijn er ook nog groepen als; kakkers, nerds, skaters, punkers etc. Maar wat bepaald nou tot welke groep je hoort? Dat is echt niet alleen de kleding die je draagt. Dat gaat veel dieper. Ik denk al dat je kan beginnen bij de opvoeding van de jongeren en uit wat voor een gezin men komt. De opvoeding bepaalt voor een groot deel de manier van denken van een kind. En mensen die hetzelfde denken en doen komen al snel op een middelbare school met elkaar in contact. Deze manier van denken kan te maken hebben met een zelfde gevoel voor humor, politieke opvattingen, muziek taalgebruik etc.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen zich graag aansluiten bij een groep. Mensen willen graag ergens bij horen. Samen sta je sterk. Zij willen graag horen bij de groep waartoe zij zich aangetrokken voelen. En vaak hebben mensen daar veel voor over. Soms hoort men vanzelf bij een groep soms ook niet. Op elke school heb je wel een groep waar iedereen tegen opkijkt. Zij zijn zogenaamd de populairste groep van de school. Dan is het een logisch gevolg dat mensen die groep benijden en zelf ook graag bij die groep zouden willen horen. Zij willen graag geaccepteerd worden door de mensen van die groep. En hebben daar veel voor over. Bijvoorbeeld het dragen van een bepaald merk wat een “must” is wil men bij die groep horen.

Een verschijnsel wat men vaak ook ziet is dat groepen zichzelf vaak superieur vinden boven andere groepen. Vaak hebben verschillende groepen een hekel aan elkaar en dit kan leiden tot grote rivaliteit en zelfs grote vijandigheid.

Hieruit kan men toch concluderen dat er altijd groepscultuur zal blijven bestaan; het is iets onvermijdelijks. Groepen zullen er altijd zijn. Mensen hebben nu eenmaal die drang om ergens bij te horen. In de psychologie heeft men het over de theorie van Maslov. Maslov heeft in een schema de behoeftes van de mens weergegeven. Op de tweede plek van dit schema staat de drang naar acceptatie. In de praktijk is groepscultuur een heel mooi voorbeeld hiervoor. Mensen voelen zich nu eenmaal aangetrokken tot mensen die hetzelfde zijn als zijzelf en hebben andersom afkeer tegen hen die anders zijn. Daarom is groepscultuur onvermijdelijk en niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ik denk dat iedereen wel bij een bepaalde groep hoort en nu hoeft daar niet een naam bij te horen als gabbers of wat dan ook. Maar als men kijkt in zijn of haar eigen vriendenclub dan kun je toch ook al een heel duidelijk beeld krijgen van een groepscultuur, de mensen die anders denken of anders doen dan jijzelf zullen niet snel jouw vrienden worden. Groepscultuur is onvermijdelijk en overal aanwezig.

REACTIES

J.

J.

Hallo! ik wilde even zeggen dat ik heel veel aan je betoog heb gehad! Ik moet namelijk ook een betoog houden en ik wist niet wat leuk zou zijn voor mij en de klas, maar nu heb ik een leuk onderwerp gevonden. Bedankt!

Jessie 4 Havo

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.