Is een democratische monarchie wel mogelijk?

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 2e klas vwo | 360 woorden
  • 6 maart 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Is democratische monarchie wel mogelijk?

Naar de Oranjes zwaaien in de gouden koets op Prinsjesdag of oranje muisjes op je beschuitje omdat er weer een klein prinsje of prinsesje is geboren. Het klinkt allemaal heel leuk maar ik vind het onzin, wat mij betreft schaffen we de monarchie af.

Om te beginnen is Nederland volgens de grondwet een democratische monarchie, wat eigenlijk helemaal niet kan. Democratie betekent namelijk: macht van het volk. Het woord monarchie daarentegen betekent: alleenheerser. Hoe kunnen wij dus als volk de macht hebben als we een alleenheerser hebben die we niet eens zelf hebben gekozen? Ik vind al met al dat dat niet kan, daarom moeten we voortaan een president kiezen.

Daarbij komt dat volgens de grondwet iedere discriminatie, met name op grond van geslacht, etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst, geboorte, een handicap en leeftijd, verboden is. Hier staat het woord "geboorte" tussen. De titel van vorst wordt via geboorte overgedragen, dat is een vorm van positieve discriminatie. Kortom, eigenlijk overtreedt Nederland haar eigen wetten, dat is toch te gek voor woorden?
 
Ook kost ons koningshuis ongeveer 100 miljoen euro per jaar en waar komt dat geld vandaan? Van de belasting die wij, Nederlanders. Als we een president zouden hebben zou dat veel minder geld kosten aangezien dat maar één persoon is en het koningshuis heel wat leden heeft, dus veel meer geld kost.

Wat daarnaast voor mij een mysterie is, is dat onze ministers verantwoordelijk zijn voor het doen en laten van onze koning(in). In een democratie wordt iedereen namelijk gelijk behandeld en waarom zou er dan één familie boven de rest staan. Dat is dus toch geen democratie meer?

Tot slot was Nederland vroeger, namelijk in de tijd dat het nog een republiek was (ca. 1588 tot 1806) één van de machtigste landen van Europa, terwijl het nu niet zoveel meer voorstelt. We hebben toen ook onze gouden eeuw meegemaakt, danzkij een super efficiënt bestuur, zonder koning of koningin.

Kortom, we overtreden onze eigen regels, het kost bakken met geld en een democratische monarchie kan eigenlijk helemaal niet, dus afschaffen die monarchie!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.