Illegale CD's

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 405 woorden
  • 17 december 2002
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Nieuwe techniek weerhoudt nieuwe muziek!

De techniek staat voor niets, zegt men wel eens. Waar zouden we tegenwoordig zijn zonder die technische ontwikkelingen? Maar wat wel eens word vergeten, is dat de techniek ook nadelige gevolgen kan bieden. Neem nou het kopiëren van cd’s en het verspreiden van muziekbestanden over de gehele wereld via internet. Sinds enkele jaren is dit mogelijk en wordt dit door gigantisch veel mensen gedaan, maar is dit eigenlijk wel zo verstandig?

De reden waarom veel mensen cd’s kopiëren is omdat ze een originele cd vaak veel te duur vinden en omdat het kopiëren van cd’s heel eenvoudig is. Wat veel van die mensen dan vergeten, is dat dit nieuwe stukje techniek ook gevolgen met zich meeneemt. Veel slimme “handelaren” maken misbruik van deze techniek, door hun gekopieerde cd’s te verhandelen. Daardoor maken de muziekwinkels veel minder winst en kunnen zij hun zaakje sluiten. Ook de platenmaatschappijen en artiesten kunnen niet meer werken, doordat hun materiaal niet meer wordt verkocht. En wanneer er geen cd’s meer op de markt komen, valt er ook niet veel meer te kopiëren! Een typisch voorbeeld van “wie kaatst kan de bal verwachten”.

Door al dat kopiëren loopt de Nederlandse overheid voor miljoenen aan belastinggeld mis. En dat is natuurlijk nadelig voor de Nederlandse bevolking, want dat geld hadden ze goed kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld verbetering in het onderwijs of in de gezondheidszorg. Blijkbaar zijn deze argumenten niet goed genoeg om met die “cd-piraterij” te stoppen, want deze illegale handel heeft een omzet van bijna 100 miljoen gemaakt. En tel dan nu maar eens uit hoeveel meer geld er geweest zou zijn voor de overheid als deze techniek niet zou bestaan!

Nog een zeer groot nadeel van deze nieuwe techniek is dat er zeer veel banen geschrapt kunnen worden. Al zeer veel mensen zijn hierdoor hun baan kwijtgeraakt, doordat muziekwinkels en platenmaatschappijen hun zaakje niet meer draaiende konden houden. En voor de artiesten zelf is het natuurlijk ook zeer nadelig. Hun materiaal, waar ze zo hard voor hebben gewerkt, is gratis via internet te krijgen! Dat is niet meer normaal te noemen.

Het is dus gewoon een feit: Het kopiëren van cd’s en het downloaden van muziek leidt tot meer werkloosheid, minder keuze in de muziek en minder inkomsten voor de overheid. Reden genoeg dus om maar eens snel met deze onzin te gaan stoppen!

REACTIES

H.

H.

Ik vind het wel een leuke stelling, maar hoe wil je ervoor zorgen dat er minder cd gebrand worden?

Groeten,

Habib

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.