Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Huiswerkvrije school - tegen

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 1020 woorden
  • 16 september 2006
  • 31 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Een huiswerkvrije school, dat klinkt geweldig. Nooit meer dingen thuis hoeven doen, al je tijd aan leuke dingen besteden, maar heeft het echt wel zo veel voordelen? Want het zou wel betekenen dat je per dag anderhalf uur langer op school zit. Is dat dan wel echt huiswerkvrij? Veel leerlingen zouden in de knoop komen met hun baantjes, sportverenigingen, noem maar op. Zitten we echt wel te wachten op permanente huiswerkbegeleiding?

Vooral nu we in de Tweede Fase zijn gekomen, hebben we het erg druk gekregen. Zoveel zelfstandig werken, altijd wel een PO of handelingsdeel dat ingeleverd moet worden, ET’s en tussentoetsen, er lijkt geen einde aan te komen. Vooral opdrachten waarbij je samen moet werken, vragen veel, en nog belangrijker, nauwkeurige planning. Want hoe groter de groep, hoe lastiger het wordt om samen iets af te spreken. De een danst op vrijdag, de ander voetbalt op zaterdag, er moeten er twee werken op dinsdag en woensdag en op zondag gaan de meesten naar de kerk. Je houdt dus bijna geen week over om iets substantieels aan je verslag of PO te doen. In dat geval zou het eigenlijk wel erg handig zijn als iedereen ’s middags op school zat, mits je natuurlijk de benodigde vrijheid hebt om te doen wat je moet doen binnen en buiten de verschillende klassen en clusters. Je weet dan tenminste zeker dat iedereen er is en dat je bij je informatie kan komen.


Maar daar staat weer iets heel anders tegenover. Heb je namelijk wel anderhalf uur per dag nodig? Ik weet van mezelf dat ik echt niet zoveel tijd aan mijn huiswerk besteed, en dat geldt nog voor veel meer mensen. Misschien dat het wel praktisch is als je iets samen moet doen, maar als je het toch alleen moet doen, je normale huiswerk zeg maar, is het toch veel fijner als je dat gewoon lekker thuis kan doen, met bijvoorbeeld een kop thee en koekjes erbij. Voor veel mensen zou het een bijna volledige verspilling van hun tijd zijn. Als je bijvoorbeeld al je huiswerk in de les al af hebt, of als je alleen maar uren hebt als CKV en gym waar je nauwelijks of geen huiswerk voor hebt. Dan zit je daar anderhalf uur voor niets. Je zou vooruit kunnen gaan werken, omdat je de studiewijzers hebt, maar dan ben je op een gegeven moment ook klaar en zit je voor de rest van de periode bijna voor niets op school. Bovendien houd je een stuk minder vrije tijd over bij een dergelijke regeling. Reken maar uit, het scheelt je anderhalf uur per dag. Dat is dus zeven en een half uur per week. Voor veel mensen zou dat een serieuze bedreiging voor hun sociale leven en inkomen vormen. Als je werkt verdien je minder, omdat je minder uren kan draaien, en als je dan ook nog sport en leuke dingen wil doen met je vrienden, ben je bijna nooit meer thuis.

Voor de mensen die geen bijbaan hebben zou het wel een uitkomst kunnen zijn. Want als je thuiskomt, ben je, als het goed is, ook echt klaar. Dat betekent dat er van school uit geen druk meer is. Je bent voor de rest van de dag klaar en kan doen wat je zelf wilt, maar hoeveel tijd is daar nog van over?
Je bent namelijk nog meer dan nu afhankelijk van je rooster en je uren. In het ongelukkigste geval ben je na het achtste uit, dat is om vier uur. Bij een huiswerkvrije school moet je daar dan nog anderhalf uur bij op tellen. Dan zit je al op half zes. Als je dan nog terug moet fietsen naar Zeepolder, ben je volgens mij zwaar ongelukkig. Ik geloof dat het ongeveer een uur fietsen is, en dat zou betekenen dat je pas om half zeven thuis bent. En als je dan ook nog de pont mist, heb je echt een probleem. Het systeem van allerlei gezinnen binnen Nederland zal drastisch moeten veranderen om dit schoolsysteem aan te kunnen.

En dan heb je daar ook nog je kw-uren: het eeuwige struikelblok van de Tweede Fase. Wat ga je doen met die vijf kw-uren, die je in moet vullen, als je toch al iedere dag na school je huiswerk maakt? Ik denk dat het gaat uitlopen op een grote nalatigheid bij het intekenen en daarbij heel veel spijbelen, zowel bij kw-uren als bij de tijd na de lessen. Je houdt toch altijd mensen die hun huiswerk niet maken en lessen spijbelen. Als je er zoveel, in feite loze, tijd bij gaat geven zal dat alleen maar toenemen.

En het is niet eenzijdig zinloos. Ook de leraren die er bij moeten blijven, gaat het veel tijd kosten. Ze kunnen in die tijd misschien wat van hun nakijkwerk doen, maar in principe zitten ze daar toch om toezicht te houden.
Voor de school zou het bovendien erg kostbaar worden. Anderhalf uur per dag extra salaris betalen aan tientallen leraren, die toezicht moeten houden. Dat lijkt mij een dure grap.

Om dit te laten slagen, zou je de kw-uren af moeten schaffen, zodat je niet meer tijd op school zit dan nodig is. Dan hoeven er ook geen van te voren ingeroosterde tussenuren in je rooster te zitten, waardoor mensen minder geneigd zijn om te spijbelen. Want de reden dat ze dat doen, is vaak omdat ze geen zin hebben om een uur te gaan zitten wachten op hun allerlaatste uur.

Als je de roosters zo zou kunnen verbeteren dat je iedere dag tot het zesde of zevende hebt, zonder tussen- of kw-uren, heb je waarschijnlijk een stuk minder problemen met spijbelen en huiswerk maken. Als er in die anderhalf uur na de lessen genoeg discipline heerst, zullen mensen niet anders kunnen dan hun huiswerk maken of zich helemaal vervelen.

In feite is er geen mogelijkheid van slagen voor dit plan. Het is volkomen irrealistisch, omdat je het hele schoolsysteem om zou moeten gooien, wat ook weer miljoenen gaat kosten. Het plan klinkt heel ideologisch en het idee is mooi, maar dus absoluut niet haalbaar binnen het huidige onderwijssysteem in Nederland.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.