Huiswerk Afschaffen

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 899 woorden
  • 9 juni 2016
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
27 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Iedereen kent het wel: je komt laat thuis en bent bek af nadat je een middag en avond hebt gewerkt of een paar uur hebt gesport bij je vereniging of sportschool. Je wilt graag even relaxen door een paar afleveringen van je favoriete serie te kijken of een paar games spelen voordat je naar bed gaat.  Maar dan krijg je een kleine paniek aanval omdat je je dan realiseert dat je heel veel huiswerk af moet hebben voor de volgende dag of dagen, anders krijg je strafwerk of moet je nakomen. Dan moet je een keuze maken tussen een avondje doorhalen terwijl je doodmoe bent of accepteren dat je strafwerk krijgt omdat je je huiswerk niet hebt gemaakt en daardoor nog meer werk moet doen, omdat je nu je strafwerk EN je niet gemaakte huiswerk moet maken.

Na een hele dag zwoegen op school moeten we allemaal thuis nog verder zwoegen vanwege al het huiswerk dat we krijgen. Volwassenen nemen niet graag hun werk mee naar huis voor een reden, maar waarom moeten wij, leerlingen, dat wel doen?

Daarom luidt mijn stelling: huiswerk moet worden afgeschaft. Dit houdt verder in dat het schoolwerk ook werkelijk op school gedaan moet worden. Hiervoor heb ik 3 argumenten: een prestatieargument, een sociaalargument en een gezondheidsargument.

Ten eerste mijn prestatieargument: leerlingen laten vaak hun huiswerk zitten of vergeten hun huiswerk waardoor ze de stof minder goed begrijpen, doordat ze de theorie niet toepassen. Hoewel er tijdens school kzs en kwt uren zijn, nemen leerlingen deze vaak niet serieus. Door verplichte huiswerk uren te verwerken in de plaats van kzs uren in een leerlings schema, zal hij wel verplicht naar het uur moeten komen om huiswerk te maken. Hierdoor hoeft een leerling thuis geen schoolwerk te maken, maar heeft wel de theorie kunnen toepassen. Op school hebben de leerlingen ook toegang tot verschillende informatieve bronnen, die een leerling thuis niet heeft of niet snel zal raadplegen, zoals boeken, kranten of computerprogramma’s die alleen toegankelijk zijn voor scholen. Ook zijn er altijd leraren aanwezig op school, indien je een vraag hebt. Verder zullen de leerlingen die thuis veel afleiding of geen rustige werkplek hebben, op school rustig kunnen werken.

Ten tweede mijn sociaalargument: als leerlingen geen huiswerk hebben, zullen ze veel tijd hebben voor het afspreken met vrienden, een bijbaan, vrijwilligerswerk of sport. Hierdoor kunnen ze sociale contacten onderhouden. In een artikel van het RIVM dat bestaat uit allerlei onderzoeken, staat dat goede sociale relaties zorgen voor emotionele en informatieve steun, waardering, snellere herstelling na ziektes en een langer leven dan mensen zonder sociale contacten.

Ten slotte mijn gezondheidsargument: Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat jongeren veel stress hebben. 78% van de leerlingen ervaart prestatiedruk,  60% heeft schoolstress en daarbij krijgen ze ook nog stress van hun sociale en gezinsleven. Dit is niet best want stress kan zorgen voor oververmoeidheid, slapeloosheid, vatbaarheid voor ziektes en infecties en voor hoofd, nek, rug en hartklachten.

Verder zijn er mensen die tegen de zogenaamde ‘ophokuren’ zijn, omdat het te duur is om leraren in te zetten voor lessen waarin geen les word gegeven. In het geval van mijn stelling zullen er maar een paar uren verplicht worden en niet elk tussenuur. De leraren zijn er alleen om te surveilleren en niet om les te geven. Volgens rijksoverheid kost een leerling op het voortgezet onderwijs $7.300 per jaar. En volgens het centraal planbureau kosten zittenblijvers de overheid zo’n 500 miljoen per jaar, dat is 3% van het totale bedrag van het geld dat naar onderwijs gaat. Het salaris van leraren valt dan nog wel mee.

Mijn stelling is dus huiswerk moet worden afgeschaft. Ik heb hier 3 argumenten voor: een prestatieargument, leerlingen krijgen de mogelijkheid theorie te verwerken met toegang tot meerder bronnen en een rustige werkplek.

Een sociaalargument: door huiswerk afteschaffen hebben leerlingen meer vrije tijd om sociale contacten te onderhouden, wat uiteindelijk ook goed is voor hun gezondheid.

En een gezondheidsargument: huiswerk zorgt voor veel stress bij leerlingen wat heel nadelig is voor hun gezondheid.

Toch zijn mensen tegen het concept van ophokuren omdat het veel geld kost, maar zittenblijvers kosten de overheid zo’n 3% van al het geld dat naar onderwijs gaat.

Het afschaffen zorgt dus voor goede prestaties en een goede gezondheid. School is belangrijk voor me, maar mijn gezondheid gaat voor. Daarom ga ik op school liever wat langer door.

Literatuurlijst

BoFit Burnoutbegeleiding + Stressmanagement. (2014). Onderzoek: oorzaken van stress onder jongeren. Geraadpleegd op 2 juni 2016, van

              https://bofit.nl/onderzoek-oorzaken-van-stress-onder-jongeren/  

Heilzaam BV. (2016). Verband tussen stress en lichamelijke klachten. Geraadpleegd op 2 juni 2016, van

              http://www.dokterdokter.nl/aandoening/verband-tussen-stress-en-lichamelijke-klachten/ 

LSVB. (2013). Psychische klachten bij helft studenten. Geraadpleegd op 2 juni 2016, van

http://www.lsvb.nl/actueel/persbericht/psychische-klachten-bij-helft-studente n

Rijksoverheid. (2016). Wat zijn de kosten voor mijn kind in het voortgezet onderwijs? Geraadpleegd op 2 juni 2016, van

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/vraag-en-antwoord/kosten-voor-kind-in-voortgezet-onderwijs 

RIVM. (2014). Sociale omgeving en gezondheid. geraadpleegd op 2 juni 2016, van

http://www.nationaalkompas.nl/thema-s/gezondheidsachterstanden/thema-s/sociale-omgeving-en-gezondheid/ 

Vasterman, J. (2015). CPB: zittenblijvers kosten 500 miljoen per jaar. Geraadpleegd op 2 juni 2016, van

http://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/17/cpb-afschaffen-zittenblijven-zou-geld-besparen

Schrijfplan

Inleiding

  • Herkenbare anekdote
  • Stelling + argumenten inleiden

Middenstuk

Argumenten:

  • Prestatie
  • Sociaal
  • Gezondheid
  • Tegenargument

Samenvatting

  • Stelling herhalen
  • Argumenten + tegenargument samenvatten
  • “uistmijter”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.