Huiswerk afschaffen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas vwo | 670 woorden
  • 22 september 2003
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
125 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Na een lange schooldag, waar ze hard heeft gewerkt komt Sara moe thuis. Haar moeder wacht al op haar. Want vandaag moet ze op haar zusje en broertje passen. En daarna nog aan haar huiswerk. Dus ze kan weer niet trainen. En ze denkt steeds aan haar boekverslag en de spreekbeurt die ze morgen heeft. Zij eet wat en zet een video op voor zusje en broertje in de hoop dat ze stil zijn. Maar ze zijn alles behalve stil. Ze kan zo niet werken en probeert dat ook niet. Na 4 uurtjes komt haar moeder thuis. Nu is ze te moe om nog te beginnen dus ze zet haar wekker om 4:30. En als ze in bed ligt rekent ze uit hoeveel uur ze slaapt maar 5! Ze heeft nu al hoofdpijn. Ze kijkt naar de mooie sterren. Wat is het leven mooi denkt ze. Maar dan ziet ze een vallende ster, en ze wenst nooit meer huiswerk! Is het niet beter om huiswerk af te schaffen onder de consequentie een uur langer op school zitten?

Men gaat steeds vaker denken over het afschaffen van huiswerk.‘Vijf jaar geleden waren twee op de drie ouders voorstanders van huiswerk. Nu is dat gedaald naar een op de twee. En een op de vier wil het zelfs afschaffen. De rest heeft een uitgesproken mening.’ 1ste
Uit onderzoek is gebleken dat huiswerk helemaal niet goed voor je is. Want op school werk je hard en als je thuiskomt moet je echt vrij zijn. Je moet niet thuiskomen en denken dat je allemaal nog dingen moet doen voor school. En dan ga je het steeds uitstellen. En het gevolg van uitstellen is stress. En als je strest omdat je teveel aan je hoofd hebt kan je niet goed onthouden. En dan maak je je proefwerken niet goed. Maar stress heeft ook andere gevolgen, maagpijn, hoopdpijn, haaruitval enz.

En mensen hebben vrije tijd nodig. Denk maar aan sport, meestal kom je daar niet aan toe met al het huiswerk. Ook moet je je sociale contacten onderhouden. Je slaapt ongeveer 8 uur per dag, en dat is rust. Maar in rust moeten ook variaties zitten zoals vermaak, sport enz. Na een hele dag op school, ga je lekker basketballen en daarna lekker slapen. Dan ben je echt klaar voor de volgende dag. Dus vrije tijd is lichamelijk en geestelijk goed.

En als je huiswerk afschaft onder de consequentie dat je een uur langer op school moet zitten. Dan ben je gelijk af van leerlingen die hun huiswerk niet maken. Want als je ze vertelt dat je als je klaar bent naar huis mag. Dat ze hard aan het werk gaan. Vele kinderen hebben thuis geen goede werksituatie, denk maar aan andere familieleden die veel lawaai maken, geen eigen kamer, ouders die je niet steunen enz. Op school kan je meestal wel in alle rust werken. Als je iets niet snapt, kan je het gelijk vragen want thuis krijg je meestal geen antwoord. Op school heb je ook internet, encyclopedieën en woordenboeken.

‘Een boekentas mag slechts 10% wegen van het lichaamsgewicht van een leerling. Maar 47% van de kinderen in het eerste en tweede jaar hebben een te zware boekentas.’ 2de . En te zware boekentassen hebben als gevolg rugklachten. Dus als je huiswerk afschaft ben je af van al die tassen. Vaak hoor je ouders zeggen: mijn zoon lijkt wel een ezel. En dan hebben ze groot gelijk volgens mij.

Kortom als je huiswerk afschaft dan heb je veel voordelen. Ten eerste hebben de leerlingen zelf meer vrije tijd. Als ze meer vrije tijd hebben kunnen ze wat aan sport doen en aan hun sociale contacten werken. Je hebt minder aan je hoofd, dus minder stress. Iedereen maakt zijn huiswerk want anders kom je niet thuis. En al deze argumenten leiden naar betere schoolprestaties. Nou ben ik zelf ook een leerling, en ik ben zelf ook tegen huiswerk. En niet omdat ik een luie puber ben, nee huiswerk afschaffen en dan als alternatief langer op school zitten heeft gewoon meer voordelen.

REACTIES

H.

H.

top

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.