Hoofddoeken in Nederland

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas mbo | 589 woorden
  • 15 september 2016
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Hoofddoeken in de Nederlandse cultuur

Sinds de aanslag op de Twin Towers in de V.S, is er in Europa een soort angst ontstaan voor alles wat met de islam te maken heeft. De hoofddoek van moslimvrouwen bijvoorbeeld, deze is bedoeld voor het uiten van het islamitische geloof maar wordt nu vaak in verband gebracht met het terrorisme. In Frankrijk is er sinds 2004 een wet gekomen die pleit tegen het dragen van hoofddoeken en andere religieuze symbolen in openbare gebouwen. Ook in Nederland zijn er veel discussies geweest over het dragen van hoofddoeken. Moet Nederland net zo ver gaan als Frankrijk en het dragen van hoofddoeken verbieden op scholen en andere openbare gebouwen?

Een hoofddoek is een doek die door vrouwen om het hoofd gedragen wordt. Vooral moslim vrouwen dragen in het openbaar een hoofddoek. De hoofddoek kan op verschillende manieren gedragen worden. Sommige hoofddoeken bedekken alleen de haren, hierover gaat mijn betoog, andere bedekken het hele gezicht (burka) of laten alleen de ogen vrij (nikaab). De hoofddoek was tot in de jaren ’70 in Nederland een veel voorkomend en normaal kledingstuk bij autochtone vrouwen. Maar sinds een paar jaar wordt de hoofddoek steeds meer geassocieerd met het terrorisme omdat een paar moslim vrouwen een aanslag voorbereid hadden. Veel westerlingen vinden dat het hoofddoekje een symbool en uiting is van vrouwenonderdrukking en seksuele discriminatie in de cultuur van de islam. Daarentegen zegt een deel van de Moslim vrouwen in Nederland dat ze de hoofddoek dragen voor hun geloof en voor hun gevoel van veiligheid tegen mannen en niet omdat ze het moeten van hun familie wat volledig onterecht is aangezien er geen god bestaat en manen je niks aan mogen doen en doen ze dit wel worden ze berecht. Als je de hoofddoek zult gaan verbieden zullen deze vrouwen goed kunnen integreren in Nederland.

In Nederland is er een wet waarin staat dat je geloven mag wat je wilt en dat je dat ook mag uiten. Als de hoofddoek wordt verboden, zullen de moslims de discriminatie spelen. Want waarom mogen Christenen, Katholieken enz. wel hun geloof uiten door vreemde dingen op hun hoofd te dragen en de Moslims niet? En hoe ver moet je dan gaan? Joodse mannen dragen ook keppeltjes zonder een met feiten onderbouwde reden, moet je die dan ook verbieden? 

Tegenstanders van de hoofddoek vinden dat Moslims blij mogen zijn dat ze in Nederland mogen wonen en dat ze zich daarom aan de normen en waarden van Nederland aan moeten passen. Ik vind dat je dit van iemand kunt vragen. Je moet de cultuur en tradities van Moslims niet erkennen want dan moet je de kerk van het vliegend spaghettimonster erkennen. En niet verwachten dat ze zich aanpassen, alles vergeten en helemaal Nederlands worden.

Mijn argumenten voor de hoofddoek nog even op een rijtje. Veel Moslim vrouwen dragen de hoofddoek onterecht voor bescherming tegen mannen, als je de hoofddoek gaat verbieden zullen zij zich niet onveilig voelen op straat en zich afzonderen van de samenleving. In Nederland mag je geloven wat je wilt, als je de hoofddoek verbied zullen de Moslims zich niet gediscrimineerd voelen. Men moet de cultuur en tradities van allochtonen niet erkennen omdat we in een moderne samenleving wonen en niet in een hutje van klei. En je kunt niet wel van ze verlangen dat ze zich helemaal aanpassen aan de Nederlandse samenleving anders moeten ze hier maar niet heen komen. Daarom vind ik dat de hoofddoeken in Nederland niet geaccepteerd moeten worden en verboden mogen worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.