Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Hoofddoeken

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas vwo | 462 woorden
  • 10 februari 2005
  • 38 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Weg met hoofddoeken?

Frankrijk heeft sinds kort hoofddoeken verboden op school. Ze vinden dat je alleen nog maar een ‘discreet’ godsdienstsymbool, zoals een klein halskettinkje, mag dragen. Dat is toch geen voorbeeld voor de andere landen? Ze hebben hiermee een stap in de verkeerde richting gedaan. Waar gaat het toch heen met deze wereld? Hoofddoeken moeten gewoon mogen worden gedragen.

Iedereen heeft recht op geloofsuiting. Als je je geloof niet uit, betekent dat eigenlijk dat je je schaamt voor je geloof. Als moslims nu geen hoofddoek meer gaan dragen, omdat wij dat niet willen, vinden ze dat wij meer recht hebben om ons geloof te uiten dan zijzelf. Zo is het toch niet? Niemand moet zich iets aantrekken van anderen. Als iedereen bijvoorbeeld joods is, mag jij nog wel moslim zijn. Je mag best trots zijn op je geloof.
Andere mensen mogen hun geloof ook uiten. Waarom moslims dan niet? Gereformeerden dragen lange rokken, kousen en een hoedje, joden dragen keppeltjes en christenen dragen kettingen met kruizen. Iedereen mag het, maar nu zouden hoofddoeken ineens verboden worden. Dat is niet eerlijk, als het ene religieuze symbool verboden wordt, moeten de anderen dat ook worden. Maar ik denk toch niet dat dat gaat lukken, ze vinden altijd wel weer een ander symbool wat niet zo opvallend is. Maar waarom zou je je religie niet mogen tonen? Iedereen heeft een andere mening en dus ook een ander geloof en dat moeten anderen dan maar accepteren.

Een ander punt waarom hoofddoeken niet verboden zouden moeten worden, is dat er niemand last van heeft. Wat maakt het u uit wat een ander draagt? U draagt toch ook wat u zelf wilt? Als u iets niet mooi vind wat een ander draagt, moet u maar een andere kant op kijken. Iedereen heeft evenveel recht om te dragen wat hij zelf wilt als een ander.
Er zijn mensen die zeggen: “Die moslims moeten zich maar aanpassen aan Nederland, want zij zijn degenen die hier willen wonen.” Maar ik vind dat ze zich al genoeg aanpassen. Ze leren onze taal en regels en dat is wel genoeg. Je mag ook je vrijheid houden. Stel u nou eens voor dat u in een land gaat wonen, omdat u het een mooie plaats vind. Daar zijn alle mensen moslim, terwijl u zelf katholiek bent. U zou dan toch ook geen ander geloof aannemen, alleen omdat alle mensen daar dat wel zijn? Nee, en dat is precies hetzelfde voor de moslims die hier komen wonen.

Kortom, iedereen heeft evenveel recht om zijn eigen geloof te tonen. Niemand hoeft zich te schamen voor zijn geloof, iedereen mag er trots op zijn. Iedereen is anders en daarom zijn er ook verschillende geloven. Accepteer daarom ook de mensen die een ander geloof hebben dan u.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.