Het toekomstige alcoholbeleid: goed bedoeld maar niet goed doordacht

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 479 woorden
  • 18 februari 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het toekomstige alcoholbeleid: goed bedoeld maar niet goed doordacht

Het nieuwe alcoholbeleid zal niet voor positieve verandering zorgen

De alcoholleeftijd verhogen is een onderwerp dat de laatste maanden veel in de schijnwerpers staat. Als ik de supermarkt inloop, zie ik een briefje hangen waarop staat dat de alcoholleeftijd in de toekomst waarschijnlijk naar achttien jaar gaat. Wanneer de alcoholleeftijd wordt veranderd, zullen de meeste jongeren tussen de 16 en 18 alcohol blijven drinken. De leeftijdsverhoging zal niks veranderen.

Gezond is anders

 Onze hersenen zijn pas op eenentwintigjarige leeftijd volgroeid, maar op die leeftijd is alcohol nog steeds ongezond. Het maakt geen verschil of je op je zestiende of op je achttiende alchol drinkt. Alcohol is en blijft slecht voor de gezondheid, in alle situaties. We moeten er maar mee leven dat alcohol iets is wat veel wordt gedronken. We kunnen niks veranderen aan het feit dat alcohol altijd gedronken zal blijven worden

Slecht een illusie

In 2011 werden er in Nederland rond de 750 personen in ziekenhuizen opgenomen vanwege alcoholmisbruik. Een groot deel hiervan is tussen de 14 en 18 jaar. Door de alcoholleeftijd naar achttien te verhogen, zal het aantal gevallen van alcoholmisbruik dalen. Dit is helaas slechts een theorie. In de praktijk zal de gevallen grofweg hetzelfde blijven. In de huidige situaties is het voor iemand van vijftien gemakkelijk om aan alcohol te komen, via een broer of een oudere vriend. Dit zal precies hetzelfde zijn als de leeftijd naar achttien jaar wordt verhoogd. Er zullen altijd mensen zijn die niet verantwoordelijk met alcohol om kunnen gaan.

Dan maar op straat

Wanneer een zestienjarig persoon twee jaar moet wachten, zal hij waarschijnlijk doorgaan met het drinken van alcohol. Zoals hierboven vermeld is het heel gemakkelijk om aan alcoholische dranken te komen. De jongeren zullen niet meer thuis of in een kroeg, een gecontroleerde omgeving, alcohol drinken. Ze zullen dit op straat doen. Thuis of in een kroeg zijn er altijd mensen die niets hebben gedronken en kunnen ingrijpen wanneer het fout gaat. Niet alleen vanwege veiligheidsredenen is het beter om thuis of in een kroeg alcohol te drinken. Er is daar iemand die zegt dat het genoeg is. Wanneer iemand alleen met vrienden is laat hij/zij zich sneller meeslepen en zal dus ook meer drinken.

Ons systeem is erop gericht om kinderen zo snel mogelijk volwassen en verantwoordelijk te maken. De huidige alcoholleeftijd is een goede manier om deze verantwoordelijkheid te testen. De regering werkt zichzelf tegen wanneer ze de alcoholleeftijd verhogen. Jongeren zullen niet weten hoe het is om een klein beetje verantwoordelijkheid te hebben, ze zullen wanneer ze achttien zijn gelijk in het diepe worden gegooid.

De alcoholleeftijd verhogen zal amper iets veranderen. Alcoholmisbruik onder de jeugd zal hetzelfde blijven, misschien wel groter worden. Er wordt een stukje verantwoordelijkheid van de jeugd afgenomen.

Hebben we nou niks geleerd van de drooglegging in de Verenigde Staten in de afgelopen eeuw?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.