Het Nationaal Vuurwerkverbod zou moeten worden geschrapt!

Beoordeling 7.8
Foto van Adda
  • Betoog door Adda
  • 2e klas vwo | 362 woorden
  • 4 december 2022
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Het nationale vuurwerkverbod zou moeten worden geschrapt

Het nationaal vuurwerkverbod is er nu al bijna 3 jaar en dat gaat echt veel te ver. Toen het vuurwerkverbod voor het eerst in 2020 werd aangekondigd schrok de bevolking van Nederland er heel erg van, het definitieve vuurwerkverbod werd wel pas op 2021-2022 ingezet. Veel mensen hebben vuurwerk gesmokkeld en illegaal afgestoken. Vuurwerk is al sinds 1648 in Nederland, het is een traditie die al eeuwen bestaat en dan wordt het in 1 keer van ons afgenomen.

Argument: Geef de schuld niet op vuurwerk

Onderbouwing: Oudjaarsavond is geen oudjaarsavond zonder vuurwerk. Het vuurwerkverbod werd destijds ingezet om vuurwerkslachtoffers te voorkomen omdat de ziekenhuizen al vol zaten met corona patiënten, terwijl er met nieuwjaar 2020-2021 toen 400 vuurwerkslachtoffers waren en met nieuwjaar 2021-2022 700 vuurwerkslachtoffers. Het doel was toen om slachtoffers te voorkomen zodat de zorg meer aandacht kon besteden aan de corona slachtoffers, het heeft het aantal vuurwerk slachtoffers alleen maar vergroot.

Argument: Illegaal afsteken

Onderbouwing: Omdat het vuurwerkverbod werd ingezet, hebben veel mensen vuurwerk over de grens gesmokkeld, voornamelijk via België en Duitsland. Sommige mensen worden zelfs opgepakt door de grenscontrole, zo werd er vorig jaar vanaf begin December grenscontrole gedaan in de buurt van Baarle-Hertog een Belgisch dorp in Nederland en er werd in 1 maand meer dan 35.000 kilo aan vuurwerk in beslag genomen. De overheid straft ons hiervoor terwijl hun het vuurwerkverbod hebben ingezet.

Tegenargument: Vuurwerk is heel gevaarlijk

Weerlegging: Vuurwerk is heel gevaarlijk, want er raken veel gewonden, dit is meestal niet het knalvuurwerk wat illegaal is, maar het is het CATF1 vuurwerk wat het hele jaar in Nederland mag. Grondbloemen zorgen voor de meeste brandwonden, het is ook vaak in het nieuws gekomen, knetterballen en fonteinen waar veel vuur en knetter uitkomt is allemaal categorie 1 en veroorzaakt de meeste gewonden. CATF2 en vuurwerk uit andere landen krijgt dan de schuld, terwijl het gevaarlijk vuurwerk overal in de winkels ligt.

Kortom samenvattend heb ik verteld dat de schuld niet op vuurwerk gelegd moet worden alleen door corona, dat het importeren uit andere landen begrijpelijk is en dat het niet zo hard aangepakt moet worden en tot slot dat het gevaarlijkst vuurwerk overal verkrijgbaar en legaal is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Adda