Het leren van inheemse diersoorten moet een verplicht basisschool vak worden

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 749 woorden
  • 4 november 2019
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het leren van inheemse diersoorten moet een verplicht basisschool vak worden. 

Afgelopen zomer was ik kampleiding op een jeugdkamp van de NJN. We gaan lekker naar buiten op zoek naar dieren. We hadden twee kinderen uit Rotterdam mee op kamp die helemaal niets van de natuur wisten. Ik snap dat ze het verschil tussen een zilvermeeuw en een mantelmeeuw niet weten. Maar dat ze het verschil tussen een koolmees en een vink niet zagen baart mij toch wel zorgen. Aan het einde van de 10 dagen hadden ze veel geleerd en konden ze al veel dieren herkennen. Uit onderzoek van Michiel Hooykaas blijkt dat veel mensen in Nederland niet weten welke dieren en planten er in hun omgeving leven. 

Ten eerste ontwikkelen kinderen respect voor hun omgeving en de natuur. Dat is belangrijk omdat er veel dier en planten soorten uitsterven. Momenteel worden er vanuit grote organisaties alleen aandacht besteed aan bekende dieren zoals de tijger, schildpad of olifant. Kinderen leren alleen over de standaard grote bedreigde dieren die door donaties goed geholpen worden. Maar er zijn in Nederland ook veel soorten die bedreigd worden maar waar geen kennis van is. Als kinderen op jonge leeftijd al leren welke dieren er in hun omgeving leven zien ze ook sneller verandering. Bijvoorbeeld dat er dit jaar minder merels in de tuin zaten dan een jaar geleden. Of men ziet ineens dat een bepaald gebied heel soortrijk is en gaat daar toch maar geen woonwijk bouwen. Als ze meer kennis hebben zal dat zorgen dat ze meer verandering zien en dat er meer behoefte komt vanuit de burger om de natuur te beschermen.  
 
Daarnaast is het goed voor het ruimtelijk gevoel van kinderen, want door veel soorten te kennen kunnen ze makkelijk bepaalde eigenschappen zien. En als ze ergens anders zijn, bijvoorbeeld zuid Frankrijk, dan zien ze ineens andere soorten. Dat helpt met het plaats gevoel ontwikkelen. Soorten zien geeft een extra laag aan het landschap. Ook geeft het een extra gevoel van tijd, zo geeft het zien van de eerste gierzwaluw aan dat de lente echt begint. Men kan patronen in de omgeving gaan zien. 
 
Bovendien is het goed voor de mentale ontwikkeling van een kind. Een kind krijgt sympathie voor de dieren en leert dat dieren niet altijd dom hoeven te zijn. Ze leren dat je niet moet oordelen op uiterlijk maar op wat de dieren kunnen. Als ze de naam van dieren weten zullen ze het ook minder snel pijn doen of dood maken. Als ze bijvoorbeeld weten dat een spinnetje een schattig zebraspinnetje is zullen ze het al veel minder snel pijn doen. Ook leren de kinderen via de dieren om om te gaan met emoties. Zo leren ze over de levenscyclus en over de dood en erge ziekten. Ze leren dat de mens niet altijd veilig is ook al voelt dat soms wel zo. Die kennis over emoties kunnen ze goed gebruiken in het leven. 

 
Sommige mensen vinden dat het leren van soorten geen toevoeging heeft aan de maatschappij, maar door de verbanden en verschillen tussen soorten te leren herkennen leren de kinderen denken en leren ze verbanden zien. Dat kan ook toepasbaar zijn in heel veel bedrijven. De hersenen ontwikkelen meer om verbanden in te zien. Als de kinderen later op kantoor een moeilijk probleem hebben zullen ze in staat zijn het makkelijker op te lossen omdat hun hersenen meer ontwikkeld zijn. Ook leren ze om via verschillende perspectieven te kijken. Zo kan het zielig zijn voor een rups dat hij opgegeten wordt, terwijl een koolmees daarmee zijn jongen groot kan voeden waardoor ze niet omkomen. De kinderen leren om afwegingen te maken wat het beste is om te doen. Het leren van soorten heeft dus wel degelijks een positief effect op de maatschappij. 

 
Kortom, door het leren van inheemse diersoorten verplicht te maken op basisscholen ontwikkelen kinderen respect voor hun omgeving en voor de natuur. Het is ook goed voor het ruimtelijk gevoel van de kinderen. Verder is het goed voor de mentale ontwikkeling van een kind. Sommige mensen vinden dat het leren van soorten geen toevoeging heeft aan de maatschappij, maar door de verbanden en verschillen tussen soorten te leren herkennen leren de kinderen denken en leren ze verbanden zien. Daarom moet het leren van inheemse diersoorten verplicht worden op basisscholen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.