Het is onverstandig te veel alcohol te drinken

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 863 woorden
  • 29 mei 2006
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Het is onverstandig om te veel alcohol te drinken.

Inleiding

Ik heb gekozen voor de stelling: Het is onverstandig om te veel alcohol te drinken, omdat ik het hier best mee eens ben. Ik ga je nu wat argumenten geven waarom ik er zo over denk.

Argumenten

Verkeer

Ten eerste is het heel gevaarlijk als je te veel alcohol drinkt, aangezien je meestal nog van het café of het huis van een vriend van je, naar huis moet fietsen/rijden. En aangezien je als je alcohol op hebt, traag reageert, duidelijk kan zien en moeite hebt met recht lopen, is het verkeer een gevaarlijke plek. Want als je nou op de scooter bent, dan kan er heel veel met je gebeuren. Een paar voorbeelden: stel je voor je moet naar huis, op de scooter, en naast de weg is een sloot/meer. Je kan niet recht meer rijden, dan rijd je zo een sloot in of dat meer. Je bent dan al vreselijk nat. Maar je kan ook verdrinken, als je zo zat bent dat je veel dingen niet meer opmerkt, verdrink je gewoon.
En nog een voorbeeld: stel je voor je gaat op de fiets naar huis, je moet oversteken, er komt een auto net iets te snel aangereden. Aangezien je traag reageert merk je de auto niet op tijd op. Auto merkt jou ook niet op aangezien het al best donker is. Dan rijd hij je gewoon aan! En dat kan dan gewoon je dood worden.


Lichamelijk

Ten tweede kan je er veel aan over houden. Als je als je jong bent al vroeg begint met veel drinken, is de kans groot dat je gewoon door blijft drinken. En dat kan enorm grote gevolgen hebben. Er zijn veel mensen die vroeger veel dronken, daarna alcoholist werden, en nu in een kliniek zitten. Omdat ze niks meer kunnen herinneren. Je drinkt dat dus gewoon je hersenen weg, zou ik maar zeggen. Dat is dus echt vreselijk, de kans is groot dat je je eigen kinderen dan niet eens meer kan herinneren. Je bent dan een soort van dement. Maar je kan ook jong lichamelijke klachten krijgen, meteen de zelfde avond nog. Je kan nl gewoon alcohol vergiftiging oplopen. Als je dan teveel alcohol drinkt, kan je je gewoon dood drinken. Dan val je gewoon neer. Dan moeten ze in het ziekenhuis alles eruit pompen. Dat is dus ook super gevaarlijk. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom te veel alcohol lichamelijk slecht voor je is. Stel je voor: je bent alleen thuis, met een stel vrienden. Je drinkt wat, en nog wat, en nog wat. Na een tijdje ben je ladder zat. Je moet naar de wc. Op de wc verlies je je evenwicht terwijl je staat te kotsen, je valt met je hoofd in de wc. Je knalt vreselijk hard. Je hebt een hersenschudding. Je vrienden merken niks, aangezien hun ook ladderzat zijn. Wat moet je dan? Dan lig je daar met je hoofd in de wc te wachten op je ladderzatten vrienden. In de hoop dat ze je bevrijden. Niet zo’n fijn idee toch?

Sociaal

Ten derde is te veel alcohol ook echt niet goed voor je sociale contacten. Je kan heel veel rare dingen doen als je dronken bent. Bijvoorbeeld zijn er veel mensen die het niet fijn vinden als iemand recht voor hun neus staat te kotsen. Maar je kan bijvoorbeeld ook agresief worden van de alcohol en een van je beste vrienden in elkaar slaan. Gewoon door de alcohol. Dan raak je best snel je beste vrienden kwijt. Maar het zijn niet alleen je vrienden. Je kan ook enorme ruzie’s krijgen met je ouders over alcohol. Als je geen alcohol mag, het stiekem hebt gedronken, en dronken thuis komt. Dan zijn je ouders niet zo vriendelijk meer tegen je. Je kan dan weken huisarest krijgen, ook niet goed voor je sociale contacten. Als je het dan nog goed wil maken met je beste vriend die je in elkaar hebt geslagen, kan dat niet aangezien je niet naar hem toe mag.

Tegenargument

Er zitten ook voordelen aan veel drinken, bijvoorbeeld dat je even je problemen vergeet, dat je alles kan maken, zonder dat iemand het je kwalijk neemt omdat je kan zeggen : ah jongens, ik was dronken!. Maar volgens mij, zijn er veel betere dingen die je kan doen om je problemen te vergeten. Bijvoorbeeld iets leuks doen met je vrienden, naar de bios, naar de efteling of andere leuke dingen. En dat je alles kan maken... tja het is volgens mij beter als je gewoon, die dingen niet doet. Dan steeds maar zeggen: ja ik was dronken sorry, kon er niks aan doen. Want dat kan je wel! Je kan ook gewoon maar 1 biertje drinken, of gewoon helemaal niet. Gewoon cola ofzo, ook lekker toch?

Conclusie

Je kan beter niet te veel alcohol drinken, aangezien je er alleen maar problemen van krijgt. En als je drinkt om je problemen te vergeten, dan kan je dat ook op andere manieren doen. Dus gewoon niet of maar heel weinig drinken is de beste optie. Want zeg nou zelf? Zo’n kater is toch ook niks?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.