Het ebolavirus

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo/vwo | 472 woorden
  • 3 november 2014
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wij hoeven in Nederland niet bang te zijn voor de verspreiding van het ebolavirus.

Sinds de eerste uitspraak in maart in Guinee grijpt het ebolavirus steeds verder om zich heen in West-Afrika. Met nu al meer dan 900 doden is dit de dodelijkste uitbraak van het virus ooit. Verschillende westerse landen, zoals Engeland en de VS, maken zich zorgen over de komst van (mogelijke) ebolapatiënten naar hun land en de risico's ervan voor de bevolking. Ik vind deze angst overdreven en wij doen er geen goed aan om alvast voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het ebolavirus is zeker niet leuk. Wanneer een patiënt besmet is met het virus krijgt zij al snel griepachtige symptomen zoals koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn, gevolgd door misselijkheid, diarree en overgeven. Later gaan deze symptomen over in interne bloedingen nierfalen, en ongeveer 70 procent leidt besmetting tot de dood. Het heeft dus een hogere mortaliteit dan bijvoorbeeld het influenzavirus waarbij slechts 0,2 procent van de geïnfecteerden overlijdt.

Tegenover het feit dat ebola een enge, vaak dodelijke ziekte is, is het helemaal niet zo besmettelijk. Het eerder genoemde influenzavirus kan zich verspreiden door aerosolen in de lucht, dingen die in het dagelijks leven onvermijdelijk zijn. Het ebolavirus daarentegen kan alleen verspreid worden via contact met lichaamsstoffen van besmette personen, als braaksel, ontlasting, urine en bloed, iets waar we in het dagelijks leven niet vaak mee in aanraking komen. Ook is het virus pas besmettelijk wanneer de eerste symptomen zich hebben geopenbaard, en meestal zijn de patiënten tegen die tijd al te ziek om zich onder de mensen te bevinden.

Begin augustus keerde een assisent-arts terug vanuit Liberia, Afrika naar de VS. Hij werd doodziek teruggevlogen naar Atlanta. Heel Amerika was bang dat het virus nu de VS zou bereiken maar ik vind deze angst ongegrond. De man werd in een speciaal vliegtuig vervoerd, in een speciale kamer van het ziekenhuis geplaatst die gemaakt was om mensen met een besmettelijke ziekte te behandelen, en de artsen weten wel wat ze moeten doen in deze situatie want er worden speciale artsen ingezet om dit te voorkomen. De kans dat hij overleeft is velen malen groter dan wanneer hij in Liberia was gebleven.

De bevolking van zowel de VS als de bevolking van ons eigen Nederland hoeft echt niet te vrezen voor het ebolavirus, wat sommige onruststokers ook mogen verkondigen op het internet.

De lokale bevolking in West-Afrika daarentegen loopt wel een groot risico om besmet te raken. En wanneer zij besmet raken is de kans dat zij komen te overlijden aanzienlijk, vanwege het tekort aan medicijnen en quarantaine-ruimtes, de primitieve ziekenhuizen en daarbij de angst voor westerse gezondheidszorg. Het blijft dus wel van belang dat gezondheidsproffesionals uit Europa en de VS hulp bieden in Afrika om zo ook daar de epidemie een halt toe te roepen.

REACTIES

H.

H.

Rechtstreeks van de volkskrant site geplukt haha.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.