Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Harry Potter (christelijke visie)

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 1074 woorden
  • 15 juni 2005
  • 82 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 82 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Stelling:
Harry Potter boeken zijn niet verantwoord om gelezen te worden door kinderen.

Voor:
Ik vind Harry Potter boeken spannend, origineel, humoristisch en de boeken hebben een boodschap: het goede overwint het kwade. En ze zetten kinderen aan het lezen. Geweldig toch?

Tegen:
De magische karakters de soms gewelddadige gevechten en de dubieuze moraal, de aandacht voor moord en doodslag, en het verslavende karakter van de boeken, wil je dit GOED noemen voor kinderen? Dit is ook allemaal in strijd met de bijbel.

Voor:

Wacht, voordat je verder gaat. Kennelijk is de positieve boodschap van de schrijfster Rowling je ontgaan. De liefde, ijver, vriendschap, solidariteit en loyaliteit. Zeker van de moed, trouw en de opofferingsgezindheid van Harry en zijn vrienden valt veel te leren in deze ik-gerichte wereld.

Tegen:
Ja, dat beperkt zich tot een klein deel van het boek en is er diep ik verwerkt. Dat zien kinderen zo snel nog niet. Wat ik nog veel erger vind is dat heksen, tovenaars en demonen in werkelijkheid echt bestaan. Werktuigen van de duivel. Vreselijk. Ze zijn heel reëel, machtig en gevaarlijk. In de boeken word er veel te veel mee gespot. Je hebt het alleen maar over de goede kant van Harry Potter. En wat mij nog meer afschrikt is dat ze zeer verslavend zijn!

Voor:
Verslavend wel ja. Maar kinderen gaan hierdoor juist lezen. Een pluspunt. Dat tovenaars heksen en demonen echt bestaan is zeker zo. Maar als je vanuit het licht kijkt van de lange traditie op het gebied van theologie, literatuur en filosofie valt dit allemaal erg mee. Veel minder gevaarlijk dan jij meent.

Tegen:
Nou, het laatste deel, is veel harder uitgevallen dan de eersten. Dit kan voor kinderen zeer schokkend zijn. Er vallen verschillende slachtoffers, ook de magische strijd tussen Harry en Voldemort kent echt huiveringwekkende momenten. Zoals dat schaduwen van enkele doden zichtbaar worden. Dat lijkt in de richting van het occulte te gaan.

Voor:

Dat deel kun je ook symbolisch uitleggen.

Tegen:
Dat kunnen kinderen toch niet!!!

Voor:
Je kunt ook de Harry Potter boeken laten lezen en achteraf samen over de gevaren praten.

Tegen:
Maar neem nou bijvoorbeeld dat spel zwerkbal, je hoort wel eens dat kinderen dit spel na gaan doen op hun eigen schoolplein. Dit is wel een vreselijk voorbeeld dat de kinderen de magie in het boek op zich nemen, dit kunnen we toch niet zomaar laten gebeuren?

Voor:
Er is zelfs een dominee geweest in de gereformeerde Gorechtkerk in het Groningse Haren een dienst heeft gewijd aan Harry Potter. Hij vond dat de kerk zich niet moet afsluiten voor wat in de buitenwereld gebeurt. Kinderen zijn vol van Harry Potter en verder werd hij getroffen door de christelijke symboliek in de film van Harry Potter, wil je nu nog beweren dat Harry Potter verkeerd is om te worden gelezen door kinderen? En zelfs christelijke!

Tegen:
Dan heeft deze dominee de bijbel niet goed gelezen, lees deutronomium 18, vers 9 tot 15 er maar op na. Daar wordt ons nadrukkelijk verboden om te gaan met magische krachten, geestelijke invloeden etc. En er zijn nog veel meer bijbelteksten te noemen!

Voor:
Dat kan wel zo wezen, maar wat heb ik met de Bijbel te maken. Die regels gelden voor jullie niet voor mij.

Tegen:
Het is ook niet zo dat je moet doen wat ik zeg, maar ik wil je ervan overtuigen dat de boeken van Harry Potter wel degelijk occult zijn. In de Harry Potter boeken word het rijk van misleiding, leugens en duisternis beschreven, dit heeft absoluut geen goede invloed op kinderen die het zich eigen maken en dus bezig zijn met het verborgene, het bovennatuurlijke.

Voor:
De Harry Potter boeken bevorderen de kennis van de kinderen. Het is wel zo dat je occulte zaken niet dagelijks onder de ogen van kinderen moet brengen maar af en toe maakt niet uit in mijn ogen. Want in die bovennatuurlijke of geestelijke werkelijkheid zijn er 2 kampen, enerzijds van het licht, van de Schepper, God dus en anderzijds van de duisternis. Als kinderen alleen de kant van het licht leren kennen weten ze niet wat er voor de rest speelt in het bovenaardse.

Tegen:
Maar juist daar moeten we tegen vechten! Anders krijgt de duivel, de satan, teveel invloed. De duivel is juist Gods tegenstander en hem moeten we dus zoveel mogelijk vermijden.

Voor:
Maar ik heb gehoord dat in de bijbel in Johannes 4 vers 4 staat dat wij eigendom van God zijn en hij heeft zijn tegenstanders overwonnen, er woont iemand in ons die sterker is dan de geest die de wereld beheerst. Als ik volgens jou geloofsovertuiging praat, hoeven wij dus niet bang te zijn voor onze kinderen dat ze ‘besmet’ raken met het magische van de boeken.
Je kunt ze beter op jonge leeftijd leren om er mee om te gaan. Ze te leren dat tovenarij echt bestaat, maar dat het allemaal niet goed voor je is.

Tegen:
Als je het van die kant bekijkt, kun je hen ook kennis laten maken met het occultisme en dergelijke zaken via de Bijbel, vanuit de Bijbel kan je de kinderen voorleggen wat de wereld van bovenaardse machten nou eigenlijk inhoud en dat je daar beter buiten kunt houden omdat God toch de grootste macht is op aarde en in de hemel die er bestaat.

Conclusie:
Je hebt hopen wij uit onze argumenten die we gaven wel kunnen merken dat wij tegen de stelling zijn. Omdat wij op ons christelijk geloof onze argumenten kunnen funderen hebben wij andere argumenten die ongelovige mensen zouden kunnen opnoemen. Maar het is niet zo dat wij voorbeelden uit de Bijbel moeten vermijden want wij lazen een artikel op de site van de EO, daarin stond:
Tips om een ongelovige te proberen overtuigen van de occulte zaken van Harry Potter: Vertel hem of haar over Gods liefde. Je kunt hem of haar goede lectuur aanreiken, een boek of een videoband met een getuigenis. Ongemerkt gaat deze persoon hier wel over nadenken over de dingen waar hij mee bezig is. Wijs hem op bijbelse teksten maar overdrijf niet. Maar bedenk: gebed is het sterkste wapen!
We hebben ons in ons betoog beperkt tot de kinderen, als we ook de volwassenen erbij zouden betrekken moesten we ook nog andere argumenten verzinnen en we wilden graag 1 specifiek onderwerp, dus werd het Harry Potter en de kinderen. Omdat Harry Potter zelf ook nog maar een kind was en dus kinderen zich het meest tot hem voelen aangetrokken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Hoi Paulien,

Ik heb je werkstuk over Harry Potter (christelijke visie) gelezen op scholieren.com. Wel goed opzich, maar je draaide het voor en tegen om. De stelling was: Harry Potter boeken zijn niet verantwoord om gelezen te worden voor kinderen.
Jij schreef op het laatst: Je hebt hopen wij uit onze argumenten die we gaven wel kunnen merken dat wij tegen de stelling zijn.
Maar je bedoel waarschijnlijk dat je vóór die stelling bent, want je bent tegen HP. Of zie ik het nou verkeerd...?? Maarre.. het was wel een goed werkstuk hoor, hoewel ik HP niet occult vind voor mezelf.
Groetjes, Marije

16 jaar geleden

U.

U.

Het laatste argument word gezecht als een feit, dat stoort mij een beetje

10 jaar geleden