Groot-Nederland

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 1014 woorden
  • 4 februari 2009
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
60 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Groot-Nederland
Zou het niet veel beter zijn, voor de economie en het aanzien van Nederland, Vlaanderen bij Nederland te verenigen? Een één Groot-Nederland zal ontstaan, vrijwel alle Nederlandstaligen zullen dan in één staat wonen waardoor onze taalpositie een stuk sterker zal staan
Het heeft lang genoeg geduurd, Nederland zal weer op de kaart komen te staan! In deze economische moeilijke- en donkere –tijden zal de nieuwe staat sterker staan als eenheid, dan als twee aparte staten!
Dit gaat Nederland groter maken, letterlijk èn figuurlijk!

Mijn stelling is dan ook: Verenig Vlaanderen en Nederland tot één Groot-Nederland!

Maar om dit alles te kunnen realiseren en jullie duidelijk te maken wat dit Groot-Nederland precies is, zal ik jullie eerst wat vertellen over Groot-Nederland zelf:

Grootneerlandisme is het staatkundige streven om Vlaanderen en Nederland te verenigen in één staat, Groot-Nederland. Ook wel Dietsland genoemd, Diets stamt af van het woord 'Þeudisk' [theoedisk] en betekent in de Germaanse talen van het volk of volks.
Rond de 16e eeuw werd het geschreven als Duytsch, en gebruikt om de Middelnederlandse talen aan te geven. Het bekendste voorbeeld hiervan is in het Wilhelmus vastgelegd: Wilhelmus van Nassauwe, ben ick van Duytschen bloet. Wat dus staat voor de volken met de Nederlandse taal. In het Engels zal het dan ook Dutchland worden.
Een Groot-Nederland zou 22 miljoen inwoners tellen, een oppervlakte van 54.900 km² hebben.
Je hebt ook de term Heel-Nederland, maar daar wordt de hereniging van heel België, Luxemburg en Nederland mee bedoeld.

Aan het eind van de 19e eeuw kwamen er steeds meer tegenstellingen tussen de Nederlands- en Franstaligen in België, waardoor er Groot-Nederlandse bewegingen ontstonden.
In 1895 ontstond dan ook het Algemeen-Nederlands Verbond, die alle Nederlandstaligen wouden verenigen (internationaal, dus ook Suriname en Zuid-Afrika).
Maar in tijdens de bezetting, werd deze beweging verboden omdat de Duitsers, en dan met name de SS-stroming, niets zag in een Groot-Nederland. Het enige wat hun wilden was één groot Germaans Rijk. Hitler liet zelfs bekende Groot-Nederlanders in werkkampen zetten. Ook Pieter Geyl – een van de bekendste en succesvolste Groot-Nederlanders – werd opgepakt.

Maar ook nu zijn er mensen die een Groot-Nederland wel zien zitten, niet alleen mensen als Filip Dewinter en Geert Wilders maar ook mensen van D’66, de Pvda, CDA en VVD steunen het idee.

Waarom ik het met hun eens ben is ook om economische redenen:

- De som van het BNP van Nederland en Vlaanderen zal de tiende grootste economie ter wereld, groter dan die van de superstaten Rusland en India.
Het BNP in Nederland is nu $629.391 miljoen dollar en zal stijgen naar $826.644 miljoen dollar. Dat is bijna 200 miljard Amerikaanse dollars meer.

- Met Rotterdam en Antwerpen gecombineerd als 2 wereldhavens in één land is een uitbreiding naar een Maasvlakte 2 (dat is de uitbreiding van de Rotterdamse haven) overbodig, en kan met het bespaarde geld voor beide landen betere doeleinden worden gevonden.
- er zijn nu ook al economische overeenkomsten dankzij fusies met o.a. Fortis Bank en ING, de doelstellingen van het VEV (Vlaams Economisch Verbond) en de vereniging van de Kamer van Koophandel. In de toekomst zullen banken en andere instellingen beter met elkaar samen werken, waardoor ze invloed zullen uitoefenen op de wereldeconomie en belangrijk zijn voor vele landen.
- Werkloosheid zal er zelden meer zijn, voor ondernemingen is het niet meer nodig naar het buitenland te vertrekken.
- Nederlanders en Vlamingen kunnen heel wat meer van elkaar leren, met betrekking op bijvoorbeeld onderwijs.

Maar wat vinden Nederlanders eigenlijk van dit idee, zien zij zich wel wonen in zo een welvarend land?
- Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 85 % voor intensievere samenwerking met Vlaanderen is,
en de meerderheid van de Nederlanders (maar liefst 61%) is van mening dat zowel Nederland als Vlaanderen er in het algemeen beter van zullen worden, wanneer er een samenvoeging zal plaatsvinden.

- Nederlanders zien namelijk wel wat in de Bourgondische levenswijze en Hollandse nuchterheid.
- En natuurlijk wordt de voetbalcompetitie er een stuk leuker op, met wat meer voetbalclubs zal de voetbalcompetitie ook spannender worden.

Wat een tegenargument kan zijn, is het verschil tussen godsdienst. Vlaanderen en Nederland hebben een verschillende religieuze geschiedenis zo was vroeger het Calvinisme in Nederland de staatsgodsdienst en in Vlaanderen het Katholicisme. Maar aangezien de Islam toch de groots groeiende godsdienst is, hoeven we ons daar al niet meer zorgen over te maken.

Nou we ongeveer weten wat Nederlanders er van vinden, moeten we natuurlijk ook weten hoe de Vlamingen erover denken:
- De Vlamingen willen als eerst loskomen van de Franstalige gebieden, en dan met name Wallonië, Wallonië slokt veel geld uit het rijke Vlaanderen.
- De Nederlandstalige en Franstalige Belgen zijn elkaar spuugzat.
- Ondanks de nieuwe regeringovereenkomst, is het vrijwel zeker dat België zal breken

En dan hebben Vlamingen meer gemeen met Nederlanders dan de Walen. Niet alleen de taal maar ook de cultuur en partij-voorkeuren.
Rechts begint in Nederland op te bloeien, eveneens als in Vlaanderen.

- Het overgrote deel van de Vlamingen wil in elk geval Vlaanderen onafhankelijk, als dat eenmaal gebeurd is wil meer dan de helft een fusie tussen Nederland en Vlaanderen.
- Ook voelen Vlamingen meer voor Beatrix als vorst dan Albert.

Belgie is een hopeloze ingewikkelde constructie met onder andere ongeveer 50 ministers, die handenvol geld kosten, terwijl deze verkeren in wanhoop en dus niet optimaal presteren. Volgens berekeningen vloeit er jaarlijks 12 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië, waardoor met een samensmelting veel geld kan worden bespaard. Zo zou de personenbelasting in Vlaanderen met 60 procent kunnen worden verlaagdof zelfs de pensioenen verdubbeld worden. Dit zorgt dus voor een betere maar ook zeker verdiende welvaart voor ouderen.

Ik hoop dat jullie in zien dat als Nederland en Vlaanderen samen zullen smelten, Groot-Nederland uitgroeien tot één van de welvarendste en rijkste landen op aarde. Superstaten als de Verenigde Staten en China zullen maar als te graag met Groot-Nederland, of in het buitenland dan Dutchland, willen samenwerken. Nederland zal weer op de kaart komen!

Nou vraag ik mij natuurlijk af of mijn betoog een beetje indruk heeft gemaakt, zoniet zou ik graag in discussie willen gaan met de gene die tegen Groot-Nederland is.

Wie is er tegen een Groot-Nederland….

REACTIES

G.

G.

Ik vind het redelijke bullshitargumenten, ook is er 0 analyse bij gegeven. De politiek boeit het niet of voetbal leuker wordt. Ook kost het belachelijk veel geld om samen te voegen.

10 jaar geleden

S.

S.

ik vind de samensmelting tussen nederland en vlaanderen persoonlijk wel een goed idee. ik denk dat door die samensmelting wij als een land meer kunnen bereiken en beter op de kaart komen

5 jaar geleden

R.

R.

Ja, goed idee! Ik zeg, doen! Krijgen 'we' ook meteen een stuk normalere grens als nu! Walloniƫ zou eventueel aan kunnen sluiten bij Frankrijk, mochten ze dat willen.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.